Odlazak na ginekološki pregled često donosi i određena pitanja na koja žene traže odgovore od svog ginekologa. Ginekologicu dr. Tihanu Mazalin, ravnateljicu Poliklinike Mazalin u Zagrebu, pitali smo koja pitanja ona najčešće čuje od svojih pacijentica, a doktorica nam je dala i odgovore na ista.

 

1. Koja bi kontracepcija bila najbolja za mene?

Ovisno o tome što pacijentici treba, samo zaštita ili ima problema i s kožom, odnosno aknama, obilnim i bolnim menstruacijama, je li rađala ili ne, kakav ima ciklus. Kod spominjanja hormonske kontracepcije, prva pomisao najčešće su kontracepcijske pilule, međutim postoje razne metode kontracepcije.

Postoje prirodne, mehaničke, kemijske, hormonske metode kontracepcije, intrauterina kontracepcija i trajne metode. Svaka metoda ima svoje prednosti i mane, a na svakome je da odabere koja metoda je najbolja, sukladno savjetu liječnika i s obzirom na životni stil.

2. Smijem li staviti spiralu iako nisam rađala?

Spirala se smije staviti i ako žena nije rađala, jedini uvjet jest potpuno uredan nalaz PAPA testa ne stariji od šest mjeseci. Ovisno o kliničkom nalazu i anamnezi, liječnik će propisati hormonsku kontracepciju koja najbolje odgovara vašem zdravstvenom stanju i željama koje imate.

Simptomi vulvodinije mogu se javljati samo povremeno, ali i stalno "Misteriozna" vulvodinija: Ginekološki problem čija se dijagnoza nekad čeka godinama

Ginekološki problemi "Ranica" na vratu maternice: Crvena mrlja za koju mnoge žene misle da je abnormalna

3. Trebam li raditi kakve pretrage prije propisivanja hormonske kontracepcije?

Prije propisivanja hormonske terapije žena mora imati uredan ginekološki nalaz (PAPA i UZV) te uredne laboratorijske nalaze: jetrene probe, PV, fibrinogen, kolestreol, trigliceridi. Također mora imati uredan BMI i ne visok tlak te neopterećenu anamnezu s dubokom venskom trombozom.

Ginekološka ordinacija Što znači ako nakon uzimanja brisa za papa-test dođe do krvarenja?

Žena kod ginekologa Bartolinijeva žlijezda: Mnogima nepoznata žlijezda čije upale i ciste mogu biti izrazito nelagodne

4. Smeta li što sam pušač ako uzimam hormonsku kontracepciju?

Svakako je savjet da se prestane pušiti tijekom uzimanja hormonske kontracepije.

Žena na plaži Vrućine i ginekološki problemi: Dva mita, jedna istina i dva važna savjeta

Slika nije dostupna Endometrioza: Pet istina koje treba znati o vrlo čestoj kroničnoj bolesti

5. Je li potrebno "čišćenje" od kontracepcije ukoliko želim zatrudnjeti?

Kontracepcija je danas nisko dozirana i pacijentica odmah nakon prekida može raditi na trudnoći bez bojazni za plod. Većina žena ima ovulaciju dva tjedna nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula. S obzirom da hormoni iz pilula ne ostaju u vašem organizmu, vaš prirodni ciklus će se jako brzo ponovo uspostaviti i moći ćete zanijeti, kaže dr. Tihana Mazalin, ravnateljica Poliklinike Mazalin.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju