Bonton ili pravila lijepog ponašanja odnose se i na vježbanje. Kada idete u teretanu nikad se nemojte ponašati na ovakav način


1. Ne znojite se po spravama

Znojenje je sastavni dio vježbanja, no ostavljanje mokrih tragova na spravama u teretani nije dio bontona. Zato je važno koristiti ručnik, odnosno obrisati iza sebe. Prisjetite se da je većina sprava presvučena kožom i da će se mokre mrlje vidjeti ako ne očistite za sobom.

'Dugotrajno vježbanje na jednoj spravi nije poželjno ponašanje u teretani. Isto tako nije pristojno stajati ispred osobe koja vježba s rukama na bokovima te joj mimikom svojeg lica sugerirati da se požuri. '

2. Ne zauzimajte spravu ako ne planirate na njoj vježbati
Neki ljudi dođu u teretanu da bi se dopisivali s prijateljima, slali e-mailove, snimali selfieje ili čak malo odmorili. Obratite pozornost i na druge ljude oko vas, i ne zauzimajte sprave onima koji bi ih koristili za vježbanje.

3. Ne razgovarajte naglas pred drugima
Ima li išta napornije od osobe koja glasno govori s nekime na telefonu dok se vi pokušavate koncentrirati na vježbanje? Najbolje bi bilo da mobitel ostavite u ormariću i usmjerite svu svoju pažnju samo na jačanje tijela.

4. Ne pretjerujte sa samo jednom spravom

Sve sprave u teretani su na raspolaganju svim članovima. Ne pretjerujte samo sa jednom spravom, jer to nije poželjna vježbačka rutina. Trčanje po pokretnoj traci dva sata također nije pristojno ponašanje prema drugim ljudima koji bi je također željeli iskoristiti.

5. Ne stvarajte pritisak drugim vježbačima
Dugotrajno vježbanje na jednoj spravi nije poželjno ponašanje u teretani. Isto tako nije pristojno stajati ispred osobe koja vježba s rukama na bokovima te joj mimikom svojeg lica sugerirati da se požuri.

6. Ne zaboravljajte pospremiti utege
Svaku stvar u teretani vratite na svoje mjesto nakon korištenja. To se osobito odnosi na utege koje ne bi smjeli ostavljati gdje god želite. Netko bi zbog toga mogao pasti ili se ozlijediti.

7. Ne ponašajte se u svlačionici kao kod kuće
U svlačionici se uvijek nađe jedna osoba koja paradira gola. Ne tretirajte zajedničke prostorije u teretani kao svoj dom. Vama možda nije neugodno pokazati svoje tijelo, ali imajte razumijevanja i za druge koji ne žele gledati takve prizore.

Pročitajte i 6 savjeta uz koje ćete (napokon) zavoljeti vježbanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju