Nikada nije prerano ili prekasno da krenete podučavati svoju djecu da preferiraju zdravu prehranu. Prehrambene navike stečene u ranom djetinjstvu mogu u kasnijoj životnoj dobi utjecati na naše zdravstveno stanje. Stoga vam donosimo 8 načina uz pomoć kojih ćete potaknuti navike zdrave prehrane kod vaše djece

1. Budite primjer
Djeca uče ono što vide. Ako se vodite primjerom ''radi ono što ti ja kažem, a ne ono što ja radim'' sigurno znate da takav pristup rijetko kada funkcionira.

Djeca vole kopirati i u vama vide svoj uzor. Dakle, vrijeme je da promijenite svoje prehrambene navike. Ako djeca vide da se hranite zdravo, onda je velika vjerojatnost da će i oni početi preferirati takvu vrstu hrane.

2. Povedite ih u kupnju namirnica
Ne samo da je odlazak na tržnicu ili u dućan odlična prilika da se dodatno družite sa svojom djecom, već im tamo možete dopustiti da sami odaberu koje povrće, voće, meso ili ribu će staviti na stol ili u tanjur. Veće su šanse da dijete na taj način zavoli zdraviji način prehrane.

Pročitajte i 8 savjeta protiv debljanja kod djece.

3. Neka bude ukusno
Iako vam se ovaj savjet možda čini potpuno nepotreban, nemojte brzati sa zaključkom. Poigrajte se s teksturama i bojama. Narežite mrkvu na tanke štapiće i napravite dressing. Kombinacija je to koja je ukusna i zdrava.

4. Neka bude zabavno
Djeca se vole zabavljati, stoga pokušajte od hrane koju uvodite u prehranu napraviti dobru zabavu, igru ili uzbudljivo iskustvo kako bi bili sigurni da imate potpunu pozornost vaše djece.

Djeca ponekad trebaju vidjeti nekoliko puta istu hranu prije nego je uopće požele probati. Ako ste dosljedni i uporni na kraju će sigurno htjeti probati što ste im to pripremili

Djeci može vrlo lako dosaditi ako im nudite iste kombinacije jela. Probajte neko egzotično voće ili povrće koje do sada niste koristili. Izbjegavajte bilo kavu kaznu ako djeca ne pojedu svoje povrće jer će ga tako zamrziti još i više.

5. Neka vam pomažu
Pustite djecu da vam pomažu u pripremanju hrane. I oni najmanji će veselo prihvatiti zadatak koji ste im dali. Čak ako ste umorni i želite biti sami, dajte im neki zadatak. Veća je vjerojatnost da će jesti hranu koju su sami pripremili.

6. Ne odustajte
Ako ne uspijete odmah, pokušajte opet. Kada pripremate zdravu opciju za jelo obavezno ponudite djetetu da proba, bez obzira koliko puta je prethodno odbilo to jesti.

Stručnjaci napominju, djeca ponekad trebaju nekoliko puta vidjeti istu hranu prije nego je uopće požele probati. Ako ste dosljedni i uporni na kraju će sigurno htjeti probati što ste im to pripremili. Izbjegavajte situacije u kojima djetetu nudite sladoled ako pojede povrće.

7. Pazite na prezentaciju
Razmislite što kupujete na tržnici ili dućanu te što dajete vašem djetetu za užinu. Bilo bi najbolje kada bi kupili nešto zdravo i onda to dali vašem djetetu kako bi stvorili naviku zdrave prehrane. Djeca vas neće preklinjati čokoladu ili drugi slatkiš ako nemaju naviku redovito jesti takvu vrstu hrane.

8. Imajte strpljenja
Nakon što se djeca počinju osamostaljivati, hrana često postane glavni predmet rasprave i pregovaranja. Ne dajte hrani preveliku moć, izbjegavajte pregovaranje.

Imajte strpljenja. Nemojte ih siliti. Mala količina zdrave hrane bolja je nego da ne pojedu ništa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju