Ljeto i knjiga neraskidiv su par. Upravo ljeti mnogi od nas imaju nešto više vremena za čitanje pa je to idealno vrijeme za zavirivanje na police i uranjanje u naslove koje možda ranije nismo stigli pročitati, a mnogo smo čuli o njima.

Upravo takve naslove, sve redom objavljene ove godine u našem podneblju, donosimo u nastavku. Od autobiografija, romana koji će vas natjerati na razmišljanje pa do nešto laganijeg štiva, na ovom popisu svatko može pronaći nešto za sebe.

Michelle Obama \'Moja priča\' Michelle Obama: Moja priča (Foto: Sonja Kovač)

Michelle Obama: Moja priča
Nekadašnja prva dama Sjedinjenih Američkih Država napisala je najprodavaniju autobiografiju svih vremena koja ne prestaje intrigirati čitatelje diljem svijeta.

Iako se uz autobiografije obično veže traženje pikanterija, ovdje to nekako pada u drugi plan. U prvom je pak iskrena, topla i nadasve ljudska Michelle koja pripovijeda o svojem životu prije, tijekom i nakon boravka u Bijeloj kući. Potpuno otvoreno govori o svojim usponima i padovima.

Otkriva uspomene iz djetinjstva, borbu za obrazovanje, duboku ljubav prema majci koja ju je oduvijek poticala na to da bude neovisna, propitkivanje života koje je došlo nakon smrti oca i bliske prijateljice, pa sve do teškoća braka na koje ni omiljeni američki par nije bio imun.

Sasvim iskreno Michelle otkriva borbu za majčinstvo, neslaganje s Barackovim političkim ambicijama, iskustvo života pod povećalom javnosti te u konačnici prilagođavanje na sasvim novi život nakon dva mandata provedena u Bijeloj kući.

U svemu tome čitatelj ima osjećaj da mu se u Mojoj priči naprosto povjerava najbolja prijateljica, a ne jedna od najutjecajnijih žena svijeta. I upravo je to ljepota ove autobiografije kakva se ne viđa često.

Prijevod: Jasna Mati

Maya Angelou: Pismo kćeri
Nakon što je u Hrvatskoj prošle godine prvi put bila objavljena knjiga Maye Angelou Mama, mama i ja, ove nas je godine razveselilo još jedno njezino prevedeno djelo – Pismo kćeri. Njezina joj je majka jednom rekla rečenicu koja ju je je uvijek vodila kroz život: Dušo, malo sam razmišljala, i sad sam sigurna u to. Ti si najbolja žena koju sam ikad upoznala. Pritom se nije zanosila tom mišlju i imala o sebi narcisoidno mišljenje, nego joj je više od svega bilo stalo do toga da spozna istinsko značenje riječi „majka“.

I to joj je uspjelo kada se i sama našla u toj ulozi. Angelou je rodila jednog sina, Guya Johnsona, no zbog svog rada i topline kojom je dotaknula na stotine tisuća žena diljem svijeta, uključujući i ranije spomenutu Michelle Obamu, u više je navrata rekla da osjeća kako ima na tisuće kćeri. U svojoj zbirci eseja daje nam uvid u neke od najzanimljivijih detalja iz svog života, a svakodnevica koju opisuje i mudre misli koje dijeli mogu poslužiti kao motivacija svakoj ženi – baš kao da nam je netko napisao pismo.

Prijevod: Anda Bukvić Pažin

Uz roman \'Zvijezde među nama\' možete se opustiti, nasmijati i uživati u pravoj modernoj ljubavnoj priči Sanja Srdić Jungić: Zvijezde među nama (Foto: Sonja Kovač)

Sanja Srdić Jungić: Zvijezde među nama
Hrvatska književna scena godinama nije imala svoju chik-lit književnost, odnosno književnost koja u svome središtu ima ljubavnu priču, a čija je junakinja žena u kasnim dvadestima ili ranim tridestima koja je u potrazi za „onim pravim“. To je promijenila mlada književnica Sanja Srdić Jungić, koja je u svome prvijencu prikazala pravu ljetnu temu.

Njezina junakinja Nora daje otkaz na poslu i odlazi raditi kao statist na snimanju jedne popularne serije u okrilju grada Dubrovnika. Sasvim slučajno zbližava se s glavnim glumcem, inače poznatim u Hollywoodu, te nakon svega nekoliko tjedana poznanstva s njime donosi najvažniju odluku u svom životu – preselit će se u Ameriku s njime. I tu počinje pustolovina njezina života.

Knjige su nezaobilazni \'rekvizit\' svake torbe za plažu Popis za ljeto: Osam knjiga stvorenih za guštanje na plaži ili u gradskoj hladovini

No ako ste pomislili da je Nora mlada žena koja pošto-poto želi naći ljubav i svog „princa na bijelom konju“, iznenadit ćete se ovom junakinjom. Ona je upravo suprotna klišeiziranim likovima – hrabra je, strastvena, pomalo ironična, snažna, odlučna i ne pristaje na mrvice. Svatko od nas mogao bi naučiti ponešto od Sanjine Nore.

Mana Pass, \'Želja\' Mana Pass: Želja (Foto: Čitaj knjigu)

Dion Leonard: U potrazi za Gobi
Ljubav koju nam pružaju psi teško se može usporediti s bilo čime drugim. Ona je bezuvjetna, čista i često sasvim slučajna. Tako je bilo i s Gobi, ljupkom kujicom koja se našla na putu ultramaratoncu Dionu Leonardu. Pratila ga je duž 250-kilometarske utrke kroz pustinju, a između njih se brzo razvila uzajamna privrženost. Dok je puštao kujicu u svoj šator i s njome dijelio ono malo hrane što je imao, te pazio da joj se ništa ne dogodi, pa makar to značilo da neće pobijediti u ovom ultramaratonu, Dion je najviše naučio o sebi.

Upravo mu Gobi pomaže da se polako uhvati ukoštac s previranjima iz djetinjstva, a to je nešto što prije Gobi nije ni mogao zamisliti da je moguće. Nakon završetaka utrke ta mu je mala kujica toliko prirasla srcu da ju je odlučio udomiti, no proces koji će biti potreban za to opet ga stavlja na iskušenja.

Hoće li se na kraju sve isplatiti i gdje je danas Gobi, pročitajte u ovoj nesvakidašnjoj i toploj knjizi koja se mora naći na svakom ljetnom popisu.

Prijevod: Marija Perišić

Uz roman \'Zvijezde među nama\' možete se opustiti, nasmijati i uživati u pravoj modernoj ljubavnoj priči Sanja Srdić Jungić: Zvijezde među nama (Foto: Sonja Kovač)

Mana Pass: Želja
Godine ulaganja u sebe i svoje obrazovanje, što vremena, što novca, a potom nemogućnost pronalaska posla s diplomom u rukama jedno je od najtežih životnih iskustava koje vas može snaći. Dok je sve što vam se nudi stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, a riječ je o iznosu kojim ne možete pokriti ni stanarinu ni najjeftiniju hranu, očaj i stres postaju vaša svakodnevica.

I upravo se to događa još jednoj Nori, junakinji romana Želja, koji su napisale dvije autorice pod pseudonimom Mana Pass. Nora je jedna od pet prijateljica koje ćemo upoznati u pet romana koje ovaj dvojac namjerava napisati. Sve su se one školovale u gimnaziji u Kutini, no fakultet ih je razdvojio. Nakon deset godina našle su se na kavi i tada međusobno prepričavaju svoja iskustva života u različitim dijelovima Hrvatske i život koji ni jednu od njih nije mazio.

Prvo upoznajemo spomenutu Noru, koja predstavlja iznimno velik broj mladih u Hrvatskoj, sve one koji „nemaju vezu“ da bi nakon fakulteta zasjeli na dobra radna mjesta i u svega nekoliko godina riješili sva životna pitanja, od stana do obitelji. No Nora ima kćer koja joj je najveća motivacija i upravo će joj ona pomoći da ostvari svoje želje.

Ako ste i sami imali iskustvo nalik Norinom, ili ga još uvijek prolazite, ovo je knjiga koja će vam dati utjehu i nadu te vas inspirirati za jesenske pobjede.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju