Ne možemo poricati da je većinu nas 2020. izbacila iz cipela. Kod mnogih je pandemija bila samo dodatak uz ostale životne probleme. Ipak, božićni su blagdani, koji simboliziraju mir i veselje, iza ugla... I da – možemo uživati u njima unatoč svemu.

Smanjenje kućnog budžeta, letargija, osjećaj usamljenosti, izoliranost, neizvjesnost, strah od potrošnje, pa i ljutnja dio su naše svakodnevice u posljednje vrijeme. No svima nam treba nešto što će nam dati malo svjetlosti na kraju ove godine.

Neovisno o tome hoćemo li naredne tjedne provesti sami radeći od kuće ili imamo tu sreću pa živimo s obitelji, možemo si uljepšati vrijeme adventa – sve od uređenja doma pa do toga kako ćemo se povezati s drugima i osjećati se bolje. Najbolje od svega je to što sve to možemo napraviti uz minimalni budžet.

Krenimo redom...

1. Iskoristite božićne ukrase koje već imate
Tijekom godina nakupili smo pregršt božićnih dekoracija, no uvijek nas u izlozima privlači baš onaj jedan koji nemamo, a koji pak pokrene čitavu lavinu promjena koje želimo vidjeti na ovogodišnjem drvcu. No za time zaista nema potrebe, naročito ako je barem dio ukrasa u dobrom stanju.

Budite domišljati i radite s onime što imate. Primjerice, ako ste dosad uvijek kombinirali plave i srebrne kuglice, a sada vam ta kombinacija više ne odgovara, posegnite samo za jednom od te navedene boje. Tako ćete potpuno promijeniti izgled drvca.

Uzmite si vremena i raspetljajte one žaruljice koje vam obično zadaju noćne more, promijenite potrgane končiće na kuglicama, razmislite o tome možete li neke ukrase obojiti u drugu boju, nešto im dodati ili oduzeti.

2. Razmijenite dekoraciju s prijateljicom
Možda su ukrasi koji su vama višak nešto što baš treba nekoj od vaših prijateljica i obrnuto. Ako obje želite unijeti promjene u ovogodišnje ukrašavanje doma, razmijenite predmete koje imate. Čitav će dom izgledati potpuno drugačije, a nećete potrošiti ni kunu.

Slika nije dostupna Idilično i krasno: Stan u Opatiji u kojem svaki kutak miriše na Božić

3. Potražite inspiraciju u prirodi
Jedan od najjeftinijih načina za unošenje dekoracija u dom, a ujedno i najviše ekološki, svakako je posezanje za darovima prirode. Šetnja obližnjom šumom ili povećim parkom bit će dovoljna za inspiraciju. Pokupite otpale žirove, češere i grančice. Napravite od njih ukrase za bor, dekoracije za adventski vijenac, centralni ukras za kuhinjski stol...

Svima nam treba malo svjetlosti na kraju ove godine. I možemo je sami stvoriti.

Uz malo mašte od njih možete napraviti čuda, a čitav će dom izgledati mnogo prirodnije nego kada u njega unosimo plastične elemente.

4. Održite virtualne božićne zabave
Božićni domjenci na kakve smo navikli ove su godine samo daleka uspomena. No to ne znači da treba u potpunosti odreći se bilo kakvog veselja i ispijanja kuhanog vina i vruće čokolade u društvu najmilijih. Budite vi ti koji će predložiti virtualnu božićnu zabavu u određeno vrijeme

Slika nije dostupna Adventski kalendar s porukama zbog kojih će najmlađi zaboraviti i na slatkiše

Svatko od vas neka si pripremi omiljeno piće i grickalice te se dotjera, baš kao da idete na pravu zabavu. U pozadini može svirati božićna glazba, a možete predložiti i igranje društvenih igara na daljinu poput online igre Čovječe, ne ljuti se, Istine ili izazova i slično.

Osim toga, time se znatno štedi na odjeći, troškovima prijevoza, hrane i pića nego kada bi se zabava održavala uživo.

5. Napišite pismo Djedu Božićnjaku
Da, dobro ste pročitali – napišite pismo Djedu Božićnjaku. No ne bilo kakvo pismo. To neće biti pismo u kojem ćemo, kao prije koje desetljeće, pisati koje igračke želimo ispod drvca, nego pismo u kojem ćemo se osvrnuti na vlastiti život i očekivanja koja imamo od sebe samih. Ispišite kako bi vam Djed Božićnjak u tome mogao pomoći, odnosno što bi vam Božić mogao „dati“. Treba li vam više hrabrosti, samopouzdanja, vjere u sebe?

Što je to što vam je uistinu potrebno kako biste ostvarili svoje snove i pokušali od 2021. dobiti sve o čemu ste ikada sanjali? Kako ćete doći do toga? Iznenadit će vas rješenja koja ćete predložiti Djedu Božićnjaku, a ne koštaju ništa.

Osim toga, jednom kada ih stavite na papir, bit će vam neusporedivo lakše napraviti plan i krenuti u izgradnju života kakav želite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju