Početak prosinca uvod je u blagdansko vrijeme, koje je teško zamisliti bez najljepšeg božićnog ukrasa - adventskog vijenca. No umjesto kupovine gotovog, za izradu originalnog vjenčića treba vam samo malo mašte i dobre volje

Galerija Topli adventski neboder Blagdanski vodeni ugođaj Igra sa svijećnjacima +4 Plava čarolija

Osim što ćete biti ponosni na svoje malo umjetničko djelo, uz naše super ideje, dobit ćete ukras kojem će se diviti i vaši gosti.

Za adventski vijenac potrebne su vam četiri svijeće od kojih se prva pali u nedjelju 30. studenog te nekoliko dekorativnih elemenata poput kuglica za bor, perlica, grančica i listova…

Adventski vijenac Posebna tradicija: Znate li zašto je vijenac simbol Adventa?

1. Topli adventski neboder
Poseban i originalan bit će adventski vijenac koji će umjesto horizontalno biti aranžiran vertikalno na stalku za kolače koji se sastoji od većeg donjeg i manjeg gornjeg tanjura. Na gornji ukrasni tanjur stavite svijeće i ukrasite ga po želji, kuglicama, voćem, borovim grančicama. Donji ukrasite sezonskim voćem. 

2. Blagdanski vodeni ugođaj
Efektno će izgledati i "vijenac" kojeg ćete stilizirati u zdjeli vode. Sve što trebate su četiri plutajuće svijeće, par kuglica i malo bijelih latica cvijeća. Rezultat je jednostavan, profinjen i efektan blagdanski ukras.

Blagdanski vodeni ugođaj Blagdanski vodeni ugođaj (Foto: Living4media)

3. Igra sa svijećnjacima
Sve što vam treba su četiri mala staklena svijećnjaka ili čaše koje ćete poslagati u nizu jednu iza druge i malo ukrasa. Uz malo uloženog vremena i par dekorativnih elemenata dobit ćete poseban božićni ukras

Adventski vijenac koji možete izraditi sami Adventski vijenac: Izradite vjenčić sa sitnicama koje već imate kod kuće

4. Plava čarolija
Blagdanski ugođaj dočarat će i vijenac koji možete načiniti u metalnoj dekorativnoj posudi. I plava, kao neklasična boja Božića, odlično će se uklopiti uz zelene grančice i češere. No i sve druge kombinacije su dobrodošle jer upravo je čar izrade adventskog vijenca u mašti i slobodi.

Plava čarolija Plava čarolija (Foto: Living4media)

5. Veseli tornjići
Za ovaj adventski vjenčić trebat će vam četiri deblje bijele svijeće različitih visina. Stavite ih na podlogu koja može biti drvena daska u tamnijoj boji kako bi se dobio bogati kontrast. Svaku svijeću ukrasite s nekim crvenim detaljem: crvenom trakicom zavezanom u mašnu, crvenom trakom girlandom, figuricom gljive, ukrasnom kuverticom... Oslobodite svoju maštu i dobit ćete unikatan adventski vjenčić.

Veseli tornjići Veseli tornjići (Foto: Living4media)

6. Vjenčić bombončić
Ovaj šareni i bucmasti adventski vijenac naročito će se svidjeti djeci, a zabavit će se i ako ga izrađuju zajedno s vama. Uzmite četiri svijeće u ružičastoj ili nekoj drugoj veseloj boji, a sve što vam još treba je puno – bombona. Svijeće ukrasite ogrlicama napravljenim od sitnih bombona, a zaigrajte se i s gumenim bombonima zbog kojih će vaš adventski vijenac biti baš neodoljivo sladak.

7. Zelena bajka
I posuda u kojoj pripremate tijesto za kolače ili palačinke možete upotrijebiti u stvaranju adventskog vijenca. Četiri veće svijeće stavite u posudu te bogato ukrasite češerima, žirovima i zelenom. S obzirom na godišnje doba, slobodno se poslužite i umjetnim zelenom koje ćete lako naći u trgovinama. Pogledajte i kako u 4 koraka izraditi najposebniji božićni ukras.

8. Snježni kralj
Kako što njegovo ime i govori, kod ovog adventskog vijenca prevladavaju bijela i srebrna boja koje stvaraju dojam zimske čarolije. Četiri svijeće različitih visina i debljina stavite u posudu od sivkasto-srebrne čvrste tkanine te ukrasite bijelim i srebrnim ukrasima za bor, zvjezdicama, pahuljicama, mašnicama,...

Drugačiji adventski vijenac - 2 Snježni kralj (Foto: Living4Media)

9. Vita jela, zelen bor
Za izradu adventskog vijenca možete se poslužiti i svijećnjacima. Posebno efektno i prigodno izgledat će svijećnjaci u obliku jelki, a ovaj vjenčić bit će drugačiji i po tome što se za njegovu izradu koriste tanke svijeće koje mu daju dašak elegancije. Naziv "Vita jela, zelen bor" učinio nam se baš prigodnim za ovaj vjenčić, a znate li da su s tom izrekom ("Vita jela, zelen bor, molim brzi odgovor") nekada davno zaljubljeni završavali međusobno dopisivanje?

10. Gradić u snijegu
U trgovinama se mogu pronaći i svijeće ukrašene raznim motivima, a sa svijećama ukrašenima motivima snjegovića, kućica, darova, kućica za ptice i drugim ljupkim detaljima možete složiti adventski vijenac koji će posebno oduševiti djecu. Ove neklasične adventske svijeće možete složiti na klasičan način te ih postaviti na tradicionalno okruglo postolje. Dodajte bijele vrpce, zvjezdice i kuglice i adventski vjenčić kao iz najljepšeg božićnog filma je gotov.

U fotogaleriji pogledajte ideje za 10 adventskih vjenčića koje lako možete napraviti sami.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju