U razgovoru s dr. Jelenom Meštrović Štefekov, poznatom estetskom dermatologinjom i stručnjakinjom na području anti-agea, saznali smo sve o popularnim dermatološkim anti-age sastojcima u serumima - hijaluronskoj kiselini, vitaminu C te retinolu - koji što čini za kožu, kome se koji preporučuje, kada i kako ih nanositi te kako međusobno kombinirati u rutinu za najbolje rezultate.

PR PR (Foto: PR)

1. SERUMI S HIJALURONSKOM KISELINOM, VITAMINOM C, RETINOLOM – ŠTO RADE ZA KOŽU?

Serumi su visoko koncentrirane formulacije aktivnih supstanci koje osiguravaju njihovu dubinsku penetraciju i najbolju iskoristivost. Koristimo ih onda kada želimo maksimalnu učinkovitost određene aktivne supstance.

Najčešće korišteni serumi su oni s hijaluronskom kiselinom i vitaminom C, a u novije vrijeme na raspolaganju su nam i retinolski serumi.

Hijaluron ili hijaluronska kiselina je humektat, ovlaživač, tvar koja ima sposobnost vezanja i zadržavanja velikih količina vode u koži, i do 1000 puta većih nego što je njena molekularna masa. Na taj način snažno, dubinski hidratizira kožu i sprečava njezinu dehidraciju. S godinama, razina hijalurona se smanjuje. Također, u određenim stanjima (suhoća zraka, vrućina, hladnoća, umor, iscrpljenost, terapija retinolom i dr.) koža može biti dehidrirana. To se očituje sitnom naboranošću kože, gubitkom punine, „plump“ efekta. Visoko koncentrirani serumi s hijaluronom nadoknađuju gubitak hijalurona, rehidriraju i vraćaju volumen kože, smanjuju izraženost sitnih bora.

Vitamin C je snažan antioksidans, tvar koja neutralizira oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala kisika. Upravo su slobodni radikali kisika oni koji ubrzavaju procese starenja kože, oštećuju strukture i stanice kože. Osim toga, vitamic C stimulira produkciju kolagena, i smanjuje pigmentacijske nepravilnosti. Serume s vitaminom C koristimo kad želimo ukloniti umoran i iscrpljen izgled kože, kožu učiniti sjajnom, blistavom, poboljšati teksturu i tonus kože, te ujednačiti ten.

Retinol je prirodni derivat vitamina A, snažnog anti-age djelovanja koji omogućuje sveobuhvatnu regeneraciju kože, na svim njenim nivoima, uključujući proliferaciju, „turnover“ i nastanak novih stanica epidermisa, te snažnu produkciju i smanjenje razgradnje kolagena. Serumi s retinolom imaju sposobnost korigirati već izražene znakove starenja kože poput dubljih bora, gubitka tonusa kože i tamnijih pigmentacijskih mrlja, osobito kod fotostarenja - najtežeg oštećenja kože uzrokovanog kumulativnim djelovanjem UV-a.

2. KOME KOJI PREPORUČITI?

Serume s hijaluronskom kiselinom preporučujemo osobama koje imaju dehidriranu kožu, umoran izgled kože, gubitak punine, elasičnosti i volumena, sitnu naboranost kože, te kao preparat za njegu. Zbog dobre podnošljivosti mogu ga koristiti i osobe s osjetljivom kožom. Mogu ga koristiti i mlađe, kao i zrele kože.

PR PR (Foto: PR)

Serumi s vitaminom C
vraćaju sjaj i blistavost kože, ujednačuju ten, jačaju tonus kože, uklanjaju sitne bore i pigmentacijske nepravilnosti, pa ih preporučujemo osobama koje imaju sivkasti, opušten, beživotan izgled kože, sitnu naboranost kože. Mogu ga koristiti sve dobne skupine, od mlađih odraslih koža, do onih zrelijih.

PR PR (Foto: PR)

Serume s retinolom preporučujemo za korekciju već postojećih znakova starenja kože, osobito izraženijih, kad želimo korekciju dubljih bora, opuštene kože, izraženijih pigmentacijskih mrlja. S obzirom da retinol nosi sa sobom mogućnost iritacije, ne preporučamo ga vrlo osjetljivim kožama sklonim ekcemu i dermatitisima kao ni mladim kožama.

PR PR (Foto: PR)

3. KAKO IH NANOSITI?

Serume s hijaluronskom kiselinom i vitaminom C možemo koristiti ujutro i/ili navečer. Retinolski serum koristimo samo navečer. S obzirom na mogućnost iritacije, za početak je dovoljna aplikacija 2x tjedno, potom postupno povećavamo aplikaciju na 3x tjedno itd. Također, kod aplikacije retinola važno je ne pretjerati s količinom.

4. KAKO IH MEĐUSOBNO KOMBINIRATI?

Serum s hijaluronskom kiselinom možemo kombinirati s oba druga seruma – i serumom s vitaminom C i serumom s retinolom.

Ono što ne smijemo kombinirati međusobno – su serum s vitaminom C i serum s retinolom, jer bi njihova kombinacija zasigurno izazvala iritaciju kože.

Dakle, naša rutina može izgledati ovako:

- serum s hijaluronskom kiselinom i/ili serum s vitaminom C ujutro i navečer (oba, ili jedan ujutro, jedan navečer)
- serum s hijaluronskom kiselinom ujutro i/ili navečer uz serum s retinolom samo (isključivo) navečer


Uz retinolski serum savjetuje se upotreba hijaluronske ili neutralne kreme, bogate teksture, obogaćene ceramidima, glicerolom i sl.

5. KAKO DJELUJE TA SINERGIJA AKTIVNIH DERMATOLOŠKIH SASTOJAKA U SERUMIMA?

PR PR (Foto: PR)

Kombinacija aktivnih supstanci uvijek daje najbolje rezultate jer naglašava pozitivne učinke onog drugog. U sinergiji, aktivnim supstancama je lakše (i brže) ostvariti željeni učinak. No moramo znati kako ih kombinirati, poštovati zadane protokole i algoritme. Serumi s hijaluronskom kiselinom su neutralni, i dozvoljavaju kombinacije sa gotovo svim aktivnim supstancama. Naravno da će kombinacija visoko koncentriranih aktivnih supstanci poput hijalurona i vitamina C naglasiti osobine onog drugog i dati mu suport. Isto vrijedi i za kombinaciju hijalurona i retinola, tim više što retinol zbog svog snažnog djelovanja i epidermalnog „turnovera“ kožu ostavlja suhom, ljuskavom, iritiranom, što će umiriti i rehidrirati hijaluronski serum. Uz njega, tijekom aplikacije retinola koža će tražiti i dodatak emolijensa, bilo na bazi hijalurona, bogate „rich“ varijante ili dodatak ceramida.

No kombinacija vitamina C i retinola bila bi greška, jer snažni retinol ne ostavlja prostor niti jednoj drugoj aktivnoj tvari pa tako ni vitaminu C. S obzirom da je i sam iritativan, bilo koja druga aktivna supstanca naglasila bi i pogoršala stupanj iritacije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju