Zdravstveni problemi žena često nailaze na nerazumijevanje poslodavaca, a samo u Velikoj Britaniji tisuće žena svake godine otiđe u mirovinu zbog zdravstvenih poteškoća uzrokovanih menopauzom. No, jedna velika modna kompanija napravila je značajan napredak po tom pitanju.

Od predmenstrualnog disforičnog poremećaja, borbe s neplodnošću, menopauze i gubitka trudnoće, žensko zdravlje često bude previđeno u odredbama plaćenog dopusta, čak i u najnaprednijim kompanijama. Mnoge žene nisu upoznate sa svojim pravima kada je riječ o situacijama poput prava na dopust u slučaju pobačaja.

Zaposlenice koje su izgubile trudnoću, uključujući pobačaje i abortuse, moći će uzeti deset dana dopusta

ASOS, velika modna i beauty online tvrtka, predstavila je velike promjene i nove odredbe koje omogućavaju plaćeni dopust za zaposlenice koje su u menopauzi, u postupku umjetne oplodnje ili su izgubile trudnoću. Zaposlenice koje su izgubile trudnoću, uključujući spontane pobačaje i abortuse, moći će uzeti deset dana dopusta, a to se odnosi i na zaposlenike koji imaju partnericu koja je izgubila trudnoću, kao i na surogat-roditelje. Oni koji su u postupku medicinski potpomognute oplodnje imat će pet dana plaćenog dopusta po ciklusu, bez ograničenja što se tiče broja ciklusa, kako bi bili sigurni da će moći otići na postupak.

Slika nije dostupna Bravo, Beč! Besplatni tamponi i higijenski ulošci za žene kojima je to najpotrebnije

Slika nije dostupna Bravo, Škotska! Prva su zemlja koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Rodno neutralne odredbe, koje su u ASOS-u odmah stupile na snagu, donesene su kako bi se pružila podrška zaposlenicima koji prolaze kroz životne događaje vezane za zdravlje, objasnili su iz tvrtke. Modni div nudi i do šest tjedana dopusta za različite druge zdravstvene poteškoće i zahvate, poput liječenja raka i operacije promjene spola. Osoblje tvrtke koje se želi maknuti od obiteljskog nasilja također će imati koristi od plaćenog dopusta prema novim pravilima.

Slika nije dostupna Plaćeni dopust za novog ljubimca? Neke tvrtke dozvoljavaju svojim zaposlenicima i to

Svi mi suočavamo se s neočekivanim izazovima u životu koji ponekad mogu stvoriti vrlo teške okolnosti, što znači da se moramo odmaknuti od načina na koji radimo ili ga promijeniti. Pokrenuli smo nove poslovne politike kako bismo sve zaposlenike uvjerili da će i dalje imati podršku, osobno i financijski, u tim teškim vremenima. Ovdje smo, bez obzira o čemu se radi, i na svakom koraku, kazao je Nick Beighton, izvršni direktor ASOS-a.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju