Američka astronautkinja Christina Koch u subotu je nadmašila rekord i postala astronautkinja koja je najdulje, 289 dana, u kontinuitetu boravila u svemiru, priopćila je NASA.

Stigavši na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) 15. ožujka, Christina Koch premašila je rekord od 288 dana koji je postavila Peggy Whitson. NASA je u tvitu čestitala Koch koja je "dosegla nove vrhunce".

To je divna stvar za znanost, rekla je Koch za mrežu CNN s ISS-a.

Christina Koch i Anne McClain Prvi put u povijesti: Zakazana šetnja svemirom u koju idu samo žene

Vidimo drugi aspekt kako ljudsko tijelo pogađa mikrogravitacija na dulje razdoblje i to je uistinu važno za naš budući plan svemirskog leta prema Mjesecu i Marsu, dodala je. Do trenutka kada će se vratiti na Zemlju u veljači, u svemiru će provesti 328 dana, samo 12 dana manje od rekorda umirovljenog astronauta Scotta Kellyja, postavljenoga 2016. godine. Većina misija na ISS-u trajala je oko šest mjeseci.

Slika nije dostupna Sanna Marin: Najmlađa premijerka na svijetu koju su izabrali Finci

U listopadu, Koch je oborila još jedan rekord izvođenjem prve isključivo ženske svemirske šetnje izvan ISS-a zajedno s astronautkinjom Jessicom Meir. Za vrijeme boravka na dva desetljeća staroj međunarodnoj postaji, Koch sudjeluje u znanstvenom istraživanju, održavanju postaje, informiranju te svemirskim šetnjama, izvješćuje NASA na svojoj internetskoj stranici. (Hina)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju