Finci su u nedjelju dobili novu čelnicu vlade, 34-godišnju Sannu Marin, koja će biti najmlađa premijerka na svijetu. Na vlast je došla nakon što je dosadašnji šef vlade Antti Rinne podnio ostavku.

Nova finska premijerka iz redova socijaldemokrata bivša je ministrica prometa i komunikacija koja je imala strelovit uspon u finskoj politici otkad je s 27 godina ušla u gradsko vijeće svog rodnog grada Tamperea.

Vlast preuzima uslijed niza štrajkova koji od ponedjeljak zaustavljaju proizvodnju u nekim od najvećih finskih tvrtki. Konfederacija finske industrije procjenjuje da će štrajkovi dovesti do 500 milijuna eura gubitaka.

Prva je osoba iz svoje obitelji koja je išla na fakultet. Na čelo finske vlade dolazi kao majka 22-mjesečne djevojčice.

Sanna Marin u svojoj će vladi imati i dvije godine mlađu ministricu financija, 32-godišnju Katri Kulmuni.

Ministrica unutarnjih poslova i dalje će biti čelnica Zelene stranke, 34-godišnja Maria Ohisalo, 32-godišnja predsjednica Lijevog saveza Li Andersson ostaje ministrica obrazovanja, a 55-godišnja Anna-Maja Henriksson iz Švedske narodne stranke i dalje će biti ministrica pravosuđa.

Jacinda Ardern - 8 Jacinda Ardern: Najmlađa premijerka na svijetu koja je uznemirila konzervativce

Sanna Marin bila je najizglednija nasljednica dosadašnjeg premijera Anttia Rinnea te je sada postala najmlađa osoba na dužnosti čelnika vlada u povijesti Finske i treća premijerka u povijesti te nordijske zemlje.

Marin je odrasla u "duginoj obitelji" te je kao dijete živjela u unajmljenom stanu sa svojom majkom i njezinom partnericom. U intervjuu za portal Menaiset 2015. godine Sanna je priznala da se kao dijete osjećala nevidljivom jer nije mogla otvoreno razgovarati o svojoj obitelji.

No majka ju je uvijek podržavala u svemu i ulijevala joj osjećaj samopouzdanja da u životu može učiniti sve što poželi. Prva je osoba iz svoje obitelji koja je išla na fakultet. Na čelo finske vlade dolazi kao majka 22-mjesečne djevojčice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju