Želite li pripremiti ukusan i brz ručak ili večeru – napravite stir fry. Riječ je o azijskoj kulinarskoj tehnici brze pripreme mesa, ribe i povrća na visokoj temperaturi u nešto ulja – u woku.

Namirnice se narežu na manje komade i brzo termički obrade, a potom najčešće pomiješaju s umakom na bazi soje, rižina octa i sličnih sastojaka.

Da biste dobili još zasitniji ručak preprženo povrće pomiješajte s nekom vrstom rezanaca. Rižini rezanci nameću se kao odlična ideja jer ne iziskuju dugotrajnu termičku obradu.

Štoviše, ne morate ih uopće kuhati – potopite ih pod vrućom vodom i pustite da se namaču oko pet do deset minuta ovisno o nihovoj debljini, a potom ih sljubite s ostalim pripremljenim komponentama.

Umjesto rižinih rezanaca možete upotrijebiti i soba rezance koji se kuhaju svega tri do četiri minuta u vrućoj vodi, a u umaku možete zagrijati već i termički obrađene udon rezance.

Mi vam donosimo vrlo fleksibilan recept za rezance s povrćem koje možete prilagođavati sadržaju svojeg hladnjaka i smočnice.

Kao izvor bjelančevina predlažemo vam tofu koji se može jesti i sirov i ne iziskuje nikakvu termičku obrade, no upotrijebiti možete i očišćene kozice, sitno nasjeckane komadiće svinjetine ili piletine. Ako odaberete meso, pripazite da bude pečeno do kraja prije nego što ga servirate.

Kada je povrće u pitanju, možete odabrati što god poželite – poput mrkve, brokule, paprika i slično. Kupiti možete i već nasjeckane mješavine povrća za stir fry iz supermarketa i tako dodatno smanjiti vrijeme potrebno za pripremu ovog jela.

Sastojci:

  • 400 g rižinih rezanaca
  • 200 g tofua
  • 200 g narezanog povrća po želji
  • 130 g maslaca od kikirikija
  • 70 ml vode
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 žlice umaka od soje
  • 1 limun ili limeta
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • 1 čajna žličica tostiranog sezamovog ulja
  • 1 čajna žličica ljutog umaka po želji
  • biljno ulje za prženje

Priprema:

  1. Rižine rezance potopite u vrućoj vodi i stavite sa strane.
  2. Tofu posušite papirnatim ručnikom, narežite na manje kocke i stavite sa strane.
  3. Nasjeckajte / pripremite i drugo povrće.
  4. U zdjeli pomiješajte maslac od kikirikija, umak od soje, nasjeckani češnjak, med, tostirano sezamovo ulje, vodu i iscijeđeni limun ili limetu. Miješajte dok ne dobijete jednolični umak. Probajte umak i podesite začine svojem okusu.
  5. U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu brzo prepržite komadiće tofua i povrća. Pržite oko dvije do tri minute dok namirnice ne počnu dobivati zlatno-smeđu boju.
  6. Podlijte povrće i tofu s umakom na bazi maslaca od kikirikija i dobro promiješajte.
  7. Nakon otprilike pola minute dodajte i ocijeđene i omekšane rižine rezance i sve dobro promiješajte. Pirjajte sve zajedno oko jedne minute i poslužite s malo ljutog umaka po želji.


Isprobajte i ove brzopotezne recepte za ručak:

Varivo od mahuna i piletine Zdravo, ukusno i jeftino varivo od mahuna i piletine krijepi dušu u hladnim danima

Rižotot sa špinatom Recept za kremasti rižoto koji zadovoljava sve kriterije za savršen ručak

Rolice sa šunkom i sirom Recept za rolice sa šunkom i sirom koje nastaju za 15 minuta, a nestaju još brže

Pita od krumpira Ručak bez trgovine: Recept za slasnu pitu koja nastaje od tri sastojka

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju