Namirnice se narežu na manje komade i brzo termički obrade, a potom najčešće pomiješaju s umakom na bazi soje, rižina octa i sličnih sastojaka.
Da biste dobili još zasitniji ručak preprženo povrće pomiješajte s nekom vrstom rezanaca. Rižini rezanci nameću se kao odlična ideja jer ne iziskuju dugotrajnu termičku obradu.
Štoviše, ne morate ih uopće kuhati – potopite ih pod vrućom vodom i pustite da se namaču oko pet do deset minuta ovisno o nihovoj debljini, a potom ih sljubite s ostalim pripremljenim komponentama.
Umjesto rižinih rezanaca možete upotrijebiti i soba rezance koji se kuhaju svega tri do četiri minuta u vrućoj vodi, a u umaku možete zagrijati već i termički obrađene udon rezance.
Mi vam donosimo vrlo fleksibilan recept za rezance s povrćem koje možete prilagođavati sadržaju svojeg hladnjaka i smočnice.
Kao izvor bjelančevina predlažemo vam tofu koji se može jesti i sirov i ne iziskuje nikakvu termičku obrade, no upotrijebiti možete i očišćene kozice, sitno nasjeckane komadiće svinjetine ili piletine. Ako odaberete meso, pripazite da bude pečeno do kraja prije nego što ga servirate.
Kada je povrće u pitanju, možete odabrati što god poželite – poput mrkve, brokule, paprika i slično. Kupiti možete i već nasjeckane mješavine povrća za stir fry iz supermarketa i tako dodatno smanjiti vrijeme potrebno za pripremu ovog jela.
Sastojci:
- 400 g rižinih rezanaca
- 200 g tofua
- 200 g narezanog povrća po želji
- 130 g maslaca od kikirikija
- 70 ml vode
- 3 češnja češnjaka
- 3 žlice umaka od soje
- 1 limun ili limeta
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa
- 1 čajna žličica tostiranog sezamovog ulja
- 1 čajna žličica ljutog umaka po želji
- biljno ulje za prženje
Priprema:
- Rižine rezance potopite u vrućoj vodi i stavite sa strane.
- Tofu posušite papirnatim ručnikom, narežite na manje kocke i stavite sa strane.
- Nasjeckajte / pripremite i drugo povrće.
- U zdjeli pomiješajte maslac od kikirikija, umak od soje, nasjeckani češnjak, med, tostirano sezamovo ulje, vodu i iscijeđeni limun ili limetu. Miješajte dok ne dobijete jednolični umak. Probajte umak i podesite začine svojem okusu.
- U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu brzo prepržite komadiće tofua i povrća. Pržite oko dvije do tri minute dok namirnice ne počnu dobivati zlatno-smeđu boju.
- Podlijte povrće i tofu s umakom na bazi maslaca od kikirikija i dobro promiješajte.
- Nakon otprilike pola minute dodajte i ocijeđene i omekšane rižine rezance i sve dobro promiješajte. Pirjajte sve zajedno oko jedne minute i poslužite s malo ljutog umaka po želji.
Isprobajte i ove brzopotezne recepte za ručak:
Dobar tek!