Informatičarka Sanja Guth itekako zna cijeniti činjenicu da ima balkon, pa svojoj oazi od osam kvadrata u jednoj varaždinskoj stambenoj zgradi redovito pridaje pažnju, mijenja je, uljepšava.

Galerija +0 Varaždinski balkon s drvenom pregradom - 1

To je učinila i ovog proljeća kada je odlučila da je vrijeme za još jedno preuređenje. Jedan od glavnih razloga za ovaj potez bila je činjenica da su balkoni u njezinoj zgradi istureni, izloženi vjetru i kiši, ali i pomanjkanju privatnosti.

Svima nama koji živimo u stanovima balkoni i terase jedina su mjesta na kojima možemo boraviti vani, u prirodi, i vrlo je važno da taj prostor ima svoju intimu i privatnost, ali i zaštitu od vremenskih utjecaja.

Upravo sam to htjela i postići ugradnjom drvene pregrade tako da nesmetano možemo uživati u svojoj dnevnoj zoni na otvorenom, objasnila je Sanja.

Puno je, kaže, razmišljala o tome kako to napraviti. Pregledavala je časopise, portale i trgovine.

Međutim, nisam pronalazila gotovo rješenje, pa sam odlučila prenijeti svoju ideju našem susjedu, inače majstoru. Ideju smo detaljno zajedno razradili, a on ju je proveo u djelo, kaže Sanja. Tako je njezina drvena pregrada, detalj koji čini veliku razliku, ručni rad.

Slika nije dostupna Sedam rješenja za one koji nemaju sreće s pravim biljem i cvijećem

Cvijeće koje voli sjenu Izaberite cvijeće: Pet balkonskih ljepotica koje sjenu vole više od sunca

Uz tu drvenu pregradu na balkonu se našlo mjesta za drvenu garnituru za sjedenje sa stolićem i drvene stalke za cvijeće, a u kutu koji je zaklonjen od pogleda nalazi se i ormar za odlaganje vrtnog pribora i tegli.

Na pitanje postoji li neki detalj koji joj je posebno drag Sanja odgovara da je posebno ponosna na spomenutu drvenu pregradu. Omogućila im je, kaže, da balkon postane njihova mala oaza.

Naš produženi dnevni boravak u kojem volimo boraviti tijekom cijelog dana – ispijati kavu i odmarati se zaklonjeni od pogleda.

Zamislila sam ju i kao osnovu za sadnju vertikalnih vrtova, koji mi se jako sviđaju. Biljke su posađene, sad čekam da narastu i postanu dodatni, zeleni paravan i ukras, rekla nam je Sanja, koja nije sigurna da je preuređenje za ovu godinu gotovo jer, priznaje, s njom se nikad ne zna.

Sezona 'balkoniranja' tek je počela, a ja ideja uvijek imam napretek, pa je sve moguće, dodaje kroz smijeh.

Ideje kako zanemareni balkon pretvoriti u mjesto za uživanje - 14 15 ideja kako zanemareni balkon pretvoriti u mjesto za uživanje

Na kraju je podijelila i neke savjete za sve one koji se tek planiraju upustiti u uređenje balkona. Napominje odmah na početku da cijela priča puno ovisi o veličini balkona jer njoj treba prilagoditi namještaj i ostale elemente.

Isto tako, vrlo je važan položaj balkona jer će ako je većinu dana osunčan, trebati i kvalitetnu zaštitu od sunca, a o položaju će ovisiti i izbor biljaka.

Kod izbora biljaka treba obratiti pažnju na to da ne sadite biljke koje privlače kukce, osim ako niste njihov ljubitelj, a postoje i one koje ih odbijaju, npr. mirisna pelargonija, menta, priča Sanja.

Priču o savjetima završila je s onim najvažnijim.

Nemojte se povoditi trendovima, uredite svoju oazu prema vlastitim potrebama i onako kako ćete se vi osjećati ugodno, rekla je, a kako izgleda Sanjin balkon, pogledajte u našoj galeriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju