Sjećate li se vrtova svojih baka i mama koji su obilovali cvijećem kojem možda sami ni ne znamo uvijek ime, ali nas njihov miris, boje i oblik odmah vrate u djetinjstvo?

Galerija Gladiole Ljetno cvijeće Ljetno cvijeće +8 Karanfil

Upravo je takvo cvijeće i na ovom našem popisu. To je cvijeće koje je već desetljećima dio vrtova i balkona našeg podneblja te mu se rado uvijek iznova vraćamo. Gotovo poput kolačića madelaine i lipova čaja, pogled na njih vraća nas u neke davne dane.
Evo nekih od njih.

Gladiole

Da snaga i ljepota itekako idu zajedno, pokazuje mnogima omiljeno ljetno cvijeće – gladiole ili u narodu poznatije kao sabljice. Cvijeće čiji latinski naziv Gladiolus inače označava 'mač', simbolizira snagu, strast, zaljubljenost i ljepotu, a njihovi veliki, šareni cvjetovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Ove ponosne ljepotice, čiji se raspon cvjetova kreće od žute, narančaste bijele, crvene, ružičaste, ljubičaste pa sve do plave, ovih tjedana krase naše vrtove i tržnice te se nerijetko upravo njima tvore najšareniji ljetni buketi. Da bi duže trajale, jednom kada ih unesete u kuću u vazu na dno vaze možete staviti aspirin, a vodu mijenjajte svaka dva dana kako biste smanjili razvoj bakterija i što duže održali ih u njihovu najboljem izdanju.

Ljetno cvijeće Gladiole (Foto: Living4media)

Pelargonija

Kada se sjetimo pelargonije, misli nam odmah lete na balkone i prozore naših baka, koje tu već gotovo tradicionalnu biljnu vrstu uzgajaju već desetljećima. Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narančastoj nijansi.

Poznata je po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti, pa su joj u danima kada vrućine nisu nepodnošljive dovoljna svega dva-tri zalijevanja tjedno. Ono što je ipak važno kod nje je uklanjanje ocvalih cvjetova i požutjelih listova, što će spriječiti razvoj bolesti te omogućiti cvjetanje sve do prvih jesenskih dana.

Ljetno cvijeće Pelargonija (Foto: Living4media)

Begonija

Savršena i za male balkone je begonija, biljka koja osvaja svojim nježnim cvjetovima bijele, ružičaste i crvene boje. Uspijevat će i na sunčanim i na sjenovitim mjestima, a ono na što treba pripaziti je zalijevanje. Naime, zalijevaju se tek kada je površinski sloj zemlje suh jer će premokra zemlja dovesti do truljenja korijena i oštećenja na biljci. Odmah po zalijevanju potrebno je istresti ostatak vode iz tanjurića tegle za cvijeće.

Ljetno cvijeće Begonija (Foto: Living4media)

Cvjetni kozmos

Cvijeće za koje se čini kao da je satkano od nježnih vilinskih niti krasi brojne ljetne vrtove, a naziv mu je jednako bajkovit – cvjetni kozmos ili uresnica. Boje njegovih nježnih cvjetova protežu se od bijele do ružičaste i ljubičaste.

S obzirom na to da rastu u visinu, a lako su lomljive, dobro je osigurati im potporanj u obliku drvene letvice ili ih posaditi pokraj ograde kako bi se naslonile na nju. Dobro podnose ljetne vrućine i osunčana mjesta te ih ujedno rado posjećuju pčele, kojima daju bogatstvo nektara.

Ljetno cvijeće Cvjetni kozmos (Foto: Living4media)

Klinčić

Cvijeće čiji opojni miris možemo namirisati već s nekoliko metara bez sumnje je karanfil ili u narodu poznat kao klinčić/klinček. Zanimljivo je kako je, prema mitu, nastao ovaj cvijet i dobio ime (lat. Dianthus).

Naime, boginja Artemida vraćala se sa Zeusom i Latonijem sa zabave i vidjela svirača flaute koji je svojim zvukovima plašio sve životinje u okrugu. Ljuta Artemida ustrijelila je svirača, ali njezinu ljutnju ubrzo je zamijenilo kajanje i milost, pa je zamolila boga Zeusa da ubijenog mladića pretvori u cvijet. Zato se karanfil još naziva i cvijetom Zeusa.

Tom posebnom cvijetu potrebno je dosta vlage, pa ga treba često zalijevati, a što se tiče njegova idealnog smještaja, mora imati dovoljno svjetlosti, ali ne smije biti izravno izložen suncu.

Ljetno cvijeće Klinčić (Foto: Living4media)

Hortenzija

Jedan od najljepših ljetnih cvjetova u našim vrtovima svakako je hortenzija u svoj raskoši svojih pastelnih boja koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Boja ovisi o tome kakva je kiselost tla u kojem raste. Ako hortenzija cvjeta plavo, znači da je tlo vrlo kiselo (pH od 3 do 4,5), tj. sadrži visok udio aluminijevih soli. Na neutralnom do alkalnom tlu, čiji je pH do 7, bit će ružičasta ili crvena. Jedino su bijele hortenzije uvijek bijele.

Ono što je dobra vijest je to da sami možete regulirati kiselost tla tome namijenjenim preparatima te tako sami odlučivati o paleti boja hortenzija u svome vrtu ili balkonu. No treba pripaziti na to da im se daje uistinu mnogo vode – potrebno ih je svakodnevno zalijevati, naročito tijekom velikih vrućina (samo pripazite da ih zalijevate ili ujutro ili navečer).

Ljetno cvijeće Hortenzija (Foto: Living4media)

Petunija

Kada krenemo na tržnice u nabavku ljetnog bilja, jedna od najčešćih koje možemo naći je petunija. Iako nema opojan miris, njezini cvjetovi pravi su dragulj i upravo zato toliko čest odabir. Dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj boji, a može biti i dvobojna. Potrebno ju je redovito zalijevati, rezati osušene cvjetove i pripaziti da ne bude izložena jakom vjetru (pa je smjestiti u zavjetrinu) zbog činjenice što su joj cvjetovi dosta krhki.

Ljetno cvijeće Petunija (Foto: Living4media)

Cinija

Cvijeće koje je u sjeverozapadnim hrvatskim krajevima poznato i kao "lepi dečki" savršen je ljetni odabir za one koji misle da nemaju "zelene prste" ili se naprosto ne stignu mnogo baviti cvijećem. Naime, vrlo su izdržive i jednostavne te osim povremenog zalijevanja ne traže nikakvu drugu brigu. Dolaze u čitavom rasponu boja, od narančaste preko crvene do ružičaste, a cvjetat će sve do prvih jesenskih dana.

Ljetno cvijeće Cinija (Foto: Living4media)

Dnevni ljiljan

Biljka upečatljivih narančastih cvjetova u čijoj ljepoti možemo uživati samo tijekom dana, dok se noću zatvaraju, krije se iza imena dnevni ljiljan ili graničica. Zanimljivo je da su dijelovi tog cvijeta jestivi, pa se tako pupovi i cvjetovi mogu dodati u ljetne salate. S obzirom na to da se noću zatvara, nije najbolji odabir za bukete jer ujutro više neće biti ni nalik cvijetu koji ste ubrali. Njegovu je ljepotu najbolje promatrati u prirodnom staništu.

Ljetno cvijeće Dnevni ljiljan (Foto: Living4media)

Rudbekija

Trajnica koja izgleda poput umanjenih verzija suncokreta krije se iza naziva rudbekija ili pupavica. Danas postoji više od 40 sorti, pa tako dolaze ne samo u žutim nego i ostalim bojama, poput ružičaste i crvene, ali i u dvobojnim kombinacijama. Jednako će uspješno rasti i na gredicama i u teglama na balkonu i prozorima, a dovoljno je zalijevati ih nekoliko puta tjedno. Samo treba pripaziti na biljne uši, koje često znaju biti nepozvani gost te biljke.

Sve što vam preostaje je krenuti u izradu svojeg malog cvjetnog carstva, nalik onima naših baka i mama.

Ljetno cvijeće Rudbekija (Foto: Living4media)

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju