Stare Maje štovale su suncokret kao simbol svjetlosti i plodnosti, a danas ovaj čaroban cvijet simbolizira sunce, ljeto, sreću, vedrinu.

Galerija Ukrasite dom detaljima s motivom suncokreta - 2 Ukrasite dom detaljima s motivom suncokreta - 1 Ukrasite dom detaljima s motivom suncokreta - 4 +6 H&M Home, 174 kn  

Suncokret i raste samo u ljetno vrijeme, od lipnja do rujna, i ne može živjeti bez sunca. Tijekom dana okreće se za suncem, a navečer nježno pogne glavu i tako čeka jutro. Njegovo ime Helianthus, koje se koristi u botanici, potječe od grčke riječi helios što znači sunce.

Stare Maje štovale su suncokret kao simbol svjetlosti i plodnosti, a danas ovaj čaroban cvijet simbolizira sunce, ljeto, sreću, vedrinu

Domaći suncokret potječe iz Meksika i Perua odakle je u prvoj polovici 16. stoljeća prenesen u Španjolsku.
Razne vrste suncokreta imaju veću ili manju stabljiku, a razlikuju se i po veličini cvjetne glave i sjemenki - od minijaturnih visine 10 do 20 centimetara pa sve do gigantskih vrsta visokih i preko tri metra, te raznih boja latica i sjemenki.

Suncokretovo ulje bogato je vitaminom E i omega-6 nezasićenim masnim kiselinama što ga čini visoko vrijednim biljnim uljem i najzastupljenijim u ljudskoj prehrani. Ulje nastaje iz sjemenki suncokreta koje su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima, mastima i bjelančevinama.

Slika nije dostupna Raskošna magnolija: Najljepša procvjetana krošnja koja uvijek ostavlja bez daha

Slika nije dostupna 10 koraka uz koje balkon postaje dnevni boravak na otvorenome

Suncokret je poznat i kao biljka koja liječi tlo - ima nevjerojatnu sposobnost upijanja štetnih i otrovnih tvari iz tla te velike količine vode. Suncokret u vrtu djeluje moćno i lijepo, kao "prizemljeno sunce" pod našim prozorom.

Legenda kaže kako je suncokret stvorio bog sunca Apolon, pretvorivši u njega zaljubljenu djevojku kako bi svakog dana mogla slijediti sunce u njegovu prolasku nebeskim svodom.

Ukrasite dom detaljima s motivom suncokreta - 8 Predivni sukcokreti uvijek privlače pažnju (Foto: Living4media)

Ljepotu suncokreta u svoj dom možete unijeti i s detaljima ukrašenima motivom ovog predivnog cvijeta. Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite inspiraciju za uređenje vlastitog životnog prostora s daškom vedrine i ljupkosti.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju