Dolazak jeseni sa sobom nosi i neminovne promjene te je baš zato idealno vrijeme i za uvođenje promjena u vlastiti život. Žureći karijernim putem, očekivanjima društva, obavezama roditeljstva i partnerstva ili naprosto preživljavanja, često zaboravimo misliti na sebe, na sve ono što smo nekada voljeli i od čega bi naše srce zaigralo brže. Drugim riječima, zaboravljamo na svoje unutarnje dijete.

Prema stručnjacima s područja psihologije i psihijatrije, upravo je jesen najbolje doba u kojem možemo vratiti onu iskru djetinjstva i pronaći svoje unutarnje dijete.

Kako za Psychology Today napominje James Brunt, psiholog i doktor znanosti, jesen je vrijeme u kojem kontrasti koje nam nudi priroda privlače našu pažnju i asociraju nas na ugodne uspomene iz djetinjstva. Svaki je list jarkih crvenih ili žutih boja vizualni podražaj koji stimulira naš mozak i evocira sjećanja.

Kao djeca, jesen smo provodili u igrama s vršnjacima, početku nove nastavne godine, izrađivanju jesenskih ukrasa od materijala iz prirode na satima likovne kulture, u ganjanju lišća koje bi nosio vjetar, u vrtićkim jesenskim svečanostima, skakanju po hrpi lišća.

Sve se te uspomene vraćaju s podražajima koje nudi jesen.

Istraživanja pokazuju da kada naiđemo na nešto veće od sebe, kao što je to opadanje lišća u prirodi koja se tako priprema na zimsko preživljavanje, smanjuju se naše egocentrične misli i povećava kooperativno ponašanje, rekao je Brunt za Psycholoy Today.

Tada postajemo svjesniji da život ne čini utrka za novcem nego uživanje u sitnicama koje su nas veselile u djetinjstvu.

Jesen je vrijeme u kojem kontrasti koje nam nudi priroda privlače našu pažnju i asociraju nas na ugodne uspomene iz djetinjstva.

S time se slažu i psiholozi koji već nekoliko godina govore o tzv. unutarnjem djetetu. Prema općeprihvaćenoj definiciji, unutarnje je dijete onaj dio nas koji je ostao vjeran svemu u što smo nekada vjerovali.

Ono je vitalan dio nas, dio koji otkriva naša emotivna i tjelesna stanja. Unutarnje dijete može otkriti još uvijek neprevladane traume iz djetinjstva, ali jednako tako nam dati priliku da budemo zaigrani, kreativni i iskreni prema samome sebi.

No važno je imati na umu da to nije dijete kojemu je potrebno stalno udovoljavanje, nego je to dijete kojemu je potrebno sigurno, odraslo vodstvo. Kako bismo pronašli istinski smisao svog unutarnjeg djeteta, trebamo imati na umu i ono što smo danas – odrasli ljudi.

Drugim riječima, pravilan način njegovanja unutarnjeg djeteta neće podrazumijevati izostanak s posla jer nam se danas baš i ne ide u ured, nego mala zadovoljstva koja će komplementirati našu odraslu stranu.

Brojni su načini na koje možete osluškivati svoje unutarnje dijete u ovim još uvijek toplim i sunčanim jesenskim danima, a evo nekoliko prijedloga koji jednako poštuju i dječju i odraslu stranu našeg bića.

Šećite prirodom
Šetnja među obojanim krošnjama, gaženje šuškavog lišća i udaljavanje od ekrana kojima smo izloženi čitavo vrijeme učinit će čuda ne samo za pronalazak unutarnjeg djeteta, nego i za smanjenje razine stresa. Šetnja je potpuno besplatna i iznimno blagotvorna za naše zdravlje.

Istraživanja pokazuju kako je dovoljno svega nekoliko minuta šetnje dnevno za produženje životnog vijeka. Odlučite li pritom i zagaziti u hrpu šarenog lišća, ona mala djevojčica osjećat će se kao da ponovno ima pet godina.

Promatrajte ljude kroz kišni prozor
Kao djeca često smo promatrali druge i doživljavali ih kao modele učenja. Gledajući kroz prozor vlaka ili autobusa na putu do škole, ponekad smo zamišljali kako će nam izgledati život kada odrastemo ili pak naprosto koja je životna priča stranaca koji prolaze pokraj nas.

Pokušajte oživjeti te dane u kojima niste razmišljali o neplaćenim računima i šefovim zahtjevima. Sjednite sami u kafić, naručite toplu čokoladu, smjestite se kraj prozora, isključite mobitel i naprosto promatrajte kako diše grad. Posreći li vam se i kišni dan, ugođaj će biti još bolji.

Unutarnje je dijete onaj dio nas koji je ostao vjeran svemu u što smo nekada vjerovali. Ono je vitalan dio nas, dio koji otkriva naša emotivna i tjelesna stanja

Vozite bicikl
Kada ste posljednji put s užitkom vozili bicikl? Maknite se od gradske gužve, uvijek istih mjesta i odite sami ili s obitelji i prijateljima u vožnju prirodom koja je sada ljepša nego ikada. Vožnja biciklom puni baterije, troši kalorije te nas podsjeća na dane kada smo učili kako voziti bicikl bez pomoćnih kotača i na brojna kvartovska druženja.

Ukrasite dom jesenskim bojama
Zašto prirodne elemente koje ste zapazili u prirodi ne biste unijeli u svoj dom? Osim toga, sjećate li se kako ste nekada skupljali kestene, grančice i lišće te se kući vraćali punih džepova? Oživite te dane pa sve što ste nekada voljeli unesite kao jesensku dekoraciju u svoj dom. Od prirodnih elemenata možete napraviti vijenac za vrata, stolnu dekoraciju ili savršen dodatak hodniku koji će pozivati sve goste.

Izdubite bundevu
Na samom kraju listopada obilježava se Noć vještica ili Halloween. Iako u Hrvatskoj ne poprima razmjere kao u Sjedinjenim Američkim Državama, posljednjih je nekoliko godina sve raširenija. Zato iskoristite bundeve koje možda nađete na poljima tijekom šetnje (a nudi ih i gotovo svaka trgovina namirnicama) i iskažite svoju kreativnost.

Zaprljajte ruke baš kao nekada, izdubite bundevu, na vanjskoj strani izrežite dizajn po želji i dodajte svijeću za potpun ugođaj. A od ostataka uvijek možete skuhati najfiniju juhu, poput one kakvu je nekada kuhala baka.

Što god činili, neka to bude ono što zaista želite. Čak je i jedan slobodan dan dovoljan za povezivanje sa svojim unutarnjim djetetom, a dobrobiti su brojne.

Izrezbarena bundeva Bundevu možete izrezbariti i ukrasiti neovisno o Noći vještica (Foto: Living4Media)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju