Jesen je stigla, a s njome dolazi i obilje plodova i prirodne dekoracije koju možemo unijeti u svoj dom. Također, to je vrijeme u kojem mnogo više vremena provodimo u unutrašnjosti svog doma nego što smo to činili proteklih mjeseci pa nam je važno da se u njemu osjećamo što ugodnije.

Galerija Jesen u domu - 5 Jesen u domu - 4 Jesen u domu - 3 +1 Jesen u domu - 2

Uz malo mašte i vrlo malo potrošenog novca u svoj dom možete unijeti dašak jeseni i tako uživati u mnogima najdražem godišnjem dobu, barem onoj njegovoj prvoj polovici.

Evo kako to možete učiniti.

1. Posegnite za dekicama i jastucima zagasitih boja

Nikada nije bilo ljepše ušuškati se ispod dekice sa šalicom čaja u rukama nego tijekom prvih hladnih jesenjih večeri. A tko kaže da i dekica i jastuci ne mogu biti u pravim jesenjim bojama?

Pritom ne morate kupovati nove ukrasne jastuke koji su vrlo često skupi, već možete na one postojeće samo staviti jeftinije presvlake ili ih čak i zašiti sami kod kuće od ostataka materijala. Poigrajte se žutim, crvenim i smeđim tonovima.

2. Zasadite jesensko cvijeće

Tržnice i trgovine polako su se počele puniti jesenskim biljkama u teglicama poput vrijeska (vrijesa). Upravo je vrijesak ujedno i najčešće cvijeće koje se može vidjeti na prozorima u našim krajevima tijekom jesenskih i zimskih mjseci, a osim što je i ljekovit, značajno podiže izgled bilo interiejra ili eksterijera.

3. Dekorirajte bundevama

Ništa ne govori o jeseni kao bundeve koje su se počele javljati na našim poljima, kao i na tržnicama diljem zemlje. Od onih manjih sorti koje same po sebi mogu poslužiti kao dekoracija pa do većih, upravo je ovo idealan jesenki dodatak svakome domu.

Iskoristite prirodne elemente koje nam jesen nudi: lišće, cvijeće, bundeve.

Osim što od bundeve možete skuhati ukusnu juhu, njezinu vanjštinu možete iskoristiti i kao vazu za središte stola (dakako, prethodno je morate očistiti iznutra) i ispuniti je jesenskim cvijećem. One manje možete i obojati u svoje omiljene boje pa ih prilagoditi bojama i dizajnu svog interijera.

4. Zamijenite fotografije u okvirima

Vrlo jeftina i jednostavna dekoracija koju možete napraviti u svega nekoliko minuta je jednostavna zamjena postojećih fotografija u okvirima koje već posjedujte. Bilo da je riječ o fotografijama s vašim uspomenama koje su fotografirane nekih od prošlih jeseni ili pak onima koje ćete pronaći na interentu i ispisati ih, ova će mala promjena donijeti sasvim novo ozračje u dom.

5. Iskoristite jesensko lišće

Na vrlo sličan način možete napraviti i sami prava mala umjetnička djela koristeći ono najljepše što nam jesen nudi – lišće u crvenim, žutim i smeđim tonovima. Kao što smo nekada prešali lišće za svoj herbarij, jednako ga tako možemo pripremiti i za stavljanje u okvire ili pak nasumične dekoracije po stanu. Pritom je vrlo važno da se lišće dobro osuši i da iz njega izađe sva vlaga jer će se u suprotnom zbog topline u stanu naborati, osušiti i razmrviti.

6. Dodajte rustikalne elemente
Tijekom jeseni često šećemo šumom gdje osim lišča možemo skupljati i grančice, žireve i druge prirodne elemente. Upravo njihova drvenasta struktura i boja daju rustikalnu notu svakom domu. Uz njihov ćete dodatak izbjeći sterilan izgled doma i unijeti dodatnu toplinu,

Svijeće s mirisom naranče, bundeve ili cimeta pridonijet će pravom jesenskom okruženju.

Možete se poigrati i drvenim predmetima poput poslužavnika za serviranje ili pak male drvene klupe u tamnim smeđim bojama koju možete smjestiti u hodnik.

7. Upalite svijeće

I na samom kraju, unesite u svoj dom i svijeće. Bilo da posegnete za onima bez mirisa ili pak onima s mirisima bundeve, naranče, cimeta, čaja i drugih jesensko-zimskih tonova, dolazak kući s posla bit će još ljepši uz ugodnu atmosferu koju stvaraju svijeće. Ako ih zbog nekog razloga ne možete ili ne želite koristiti u svome stanu, posegnite za onima električnima. Osjećat ćete se sigurnije, a ugođaj će biti gotovo jednak.

Smjestite se pod dekicu, skuhajte čaj ili vruću čokoladu i uživajte u ambijentu koji ste stvorili.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju