"To the left, to the left", početni su stihovi hita koji zna svaka obožavateljica američke glazbene zvijezde Beyonce. Treći singl s njezina albuma "B'Day", "Irreplacable" 2006. godine u kratkom je roku postao neslužbena himna svih prevarenih žena.

Galerija +0 Mikkel Eriksen i Tor Hermansen, norveški producentski duo poznati pod imenom Stargate

Pjesma u kojoj se Beyonce obračunava s muškarcem koji ju je varao, ostavlja ga te mu poručuje da "nikad ni na sekundu ne pomisli da je nezamjenjiv" i danas tijekom večernjih izlazaka mnoge dame natjera na glasno "zborno" pjevanje svim bivšima.

Međutim, većina njih ne zna da je ovu pjesmu napisao - muškarac.

Iza nje stoji 40-godišnji američki hitmejker i pjevač Ne-Yo. Pjesma u originalu zapravo priča istu priču iz muške perspektive, ali Ne-Yo je smatrao da u muškoj izvedbi zapravo ne zvuči dobro.

U dogovoru s norveškim producentskim duom Stargate iza kojeg stoje Tor Hermansen i Mikkel Eriksen, odlučio je ipak pronaći ženskog izvođača.

"Pjesma koju sam dao, a nisam to želio bila je 'Irreplacable'. Napisao sam je za sebe. Ta me pjesma naučila vrlo zanimljivu lekciju, a to je da generalno gledajući muškarci i žene zapravo ne razmišljaju na različit način. Ali kad je muškarac pjeva, ona zvuči pomalo ženomrzački, malo zlobno", kazao je Ne-Yo.

Mnogima će to zvučati nevjerojatno, ali prvo ju je zamislio kao country baladu za jednu od tada dvije apsolutne kraljice tog žanra - Faith Hill i Shanije Twain.

Onda su odustali su od te ideje i pjesmu ponudili R&B pjevačici Chrisette Michele, ali ona ju je odbila.

Tada je "Irreplacable" napokon došla u ruke Beyonce koja je spremala album "B'Day". Trebao je to biti čistokrvni klupski album s plesnim hitovima na kojem, prema prvotnoj ideji, nije bilo mjesta za balade tog tipa, ali Swizz Beatz, jedan od njezinih producenata, rekao joj je da bi bila luda da je ne uvrsti na album.

Tada je počeo rad na novom aranžmanu.

Ponekad se dogodi da razmišljaš o određenom izvođaču i staviš ih u kutiju. Pjesma mora biti ovakva ili onakva i onda sam sebe ograničiš na zvuk koji su radili i prije tri godine. Zato je dobro da pjesmu originalno nismo radili za Beyonce. Možda onda ne bismo išli u tom smjeru. Kada ju je Beyonce čula, tražila je da promijenimo nekoliko stvari i napravila svoj vokalni aranžman, kazao je Tor Hermansen.

Beyonce inače piše za sebe, ali kada netko drugi to radi za nju, ona neće pjevati pjesmu koja za nju nema smisla. Pjesma mora biti o nečemu što za nju ima određenu težinu. U ovom slučaju, željela je olakšati dušu, dodao je Ne-Yo.

Slika nije dostupna Kome je posvećena jedna od najljepših ljubavnih pjesama svih vremena?

Scene iz filma Titanik "My Heart Will Go On": Himna ljubavi koju Celine Dion nije željela otpjevati

U trenutku kada je završeno snimanje i produkcija, svi su znali da imaju posebnu pjesmu, ali nisu ni slutili da će postati globalni hit.

Nitko nije očekivao da će pjesma postati takav fenomen, sve nas je iznenadila. Za početak, prešla je sve granice. Krenula je od miješanih njujorških top-lista do country radijskih postaja i to je pjesma u kojoj baš svi mogu uživati, komentirao je Hermansen.

Na jedan od svojih najvećih hitova ponosna je i Beyonce. Obožavam tu pjesmu. Važno je imati takve pjesme. Toliko mi je ljudi prišlo i reklo da su iskusili svoj prvi prekid uz nju i da je nije bilo, ne bi imali snage oduprijeti se lošoj vezi. Ne bi spoznali koliko vrijede. Drago mi je što sam dio toga, zaključila je pjevačica.

Mikkel Eriksen i Tor Hermansen, norveški producentski duo poznati pod imenom Stargate Mikkel Eriksen i Tor Hermansen, norveški producentski duo poznati pod imenom Stargate (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju