Sve je veća svijest o tome da cjelokupno zdravlje i stanje organizma proizlazi iz toga koliko su zdrava naša crijeva. Uravnotežena prehrana i odabir kvalitetnih namirnica ključni su za naš imunitet i dovoljan dnevni unos vitamina i minerala, a upravo je kalcij ključan mineral za ljudsko zdravlje, posebno kad je u pitanju održavanje snažnih kostiju i zubi. Čak oko 99 % kalcija u tijelu pohranjeno je u kostima i zubima, a ima važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju mišića, prijenosu živčanih impulsa i zgrušavanju krvi. Nedovoljan unos kalcija može dovesti do slabljenja kostiju, osteoporoze i drugih zdravstvenih problema.
Zato je bitno svakodnevno, pravilnom prehranom, unositi dovoljno kalcija u organizam. To je najlakše postići konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda, što je problematično onima kojima laktoza smeta. Naime, oni često potpuno izbjegavaju mliječne proizvode i tako ne unose prijeko potreban kalcij. Srećom, znamo kako tome doskočiti.
Laktoza i intolerancija
Laktoza je vrsta šećera koja se prirodno nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Kako bi se laktoza probavila, tijelo koristi enzim laktazu, koji razgrađuje laktozu u jednostavnije šećere, glukozu i galaktozu, koji se zatim lako apsorbiraju u krvotok. No neki ljudi imaju smanjenu razinu tog enzima, što dovodi do problema u probavi laktoze, a to je stanje poznato kao intolerancija na laktozu.
Uz 'z bregov mliječne proizvode bez laktoze nema nadutosti (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Osobe s osjetljivim želucem ili probavnim sustavom često mogu doživjeti neugodne simptome nakon konzumiranja mliječnih proizvoda bogatih laktozom. Ti simptomi uključuju nadutost, grčeve, proljev i plinove, a ponekad i mučninu. Problem nastaje jer kod njih laktoza prolazi kroz crijeva neprobavljena i ondje fermentira zbog crijevnih bakterija, što stvara plinove i uzrokuje probavne smetnje.
Važno je razlikovati intoleranciju na laktozu od alergije na mlijeko. Alergija na mlijeko uključuje imunosni sustav i može izazvati ozbiljnije reakcije, dok je intolerancija na laktozu ograničena na probavne probleme.
Kalcij je najlakše je unijeti kroz mliječne proizvode. (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Treba pronaći ono što funkcionira dugoročno
Za ljude s osjetljivim želucem i intolerancijom na laktozu rješenje može uključivati izbjegavanje mliječnih proizvoda, ali to nije dugoročno jer tako organizmu uskraćujemo kalcij. Postoje i dodaci enzima laktaze koji se mogu uzeti prije obroka kako bi se smanjili simptomi, ali bi zapravo bilo najbolje pronaći što jednostavniji i održiv način. Odabir proizvoda s niskim udjelom laktoze ili bez nje najbolja je opcija. Tako bez puno razmišljanja konzumirate provjerene proizvode koji vam neće uzrokovati probleme.
Trajno mlijeko bez laktoze dolazi i u praktičnom pakiranju od 200 ml (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Vindija nudi rješenje za sve koji se suočavaju s tim izazovom – 'z bregov Osmijeh liniju proizvoda bez laktoze, koja uključuje trajno mlijeko, čokoladno mlijeko, jogurt i vrhnje za kuhanje. Svi ti proizvodi sadrže sve esencijalne hranjive tvari, uključujući kalcij, a laktoza je potpuno reducirana. Tako možete bez brige svakodnevno uživati u mliječnim proizvodima i biti sigurni da unosite sve što je potrebno za zdravo tijelo i snažne kosti.
Čokoladno mlijeko bez laktoze s bogatom mliječnom teksturom (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Trajno mlijeko bez laktoze sadrži 2,8 % mliječne masti i dobar je izbor za kombiniranje sa žitaricama i izradu slastica jer svojom slatkoćom smanjuje potrebu za dodavanjem šećera. Dolazi u pakiranjima od 200 ml i 1 l.
Tu je i Čokoladno mlijeko bez laktoze s bogatom mliječnom teksturom, također u pakiranjima od 200 ml i 1 l. Natur jogurti bez laktoze od 200 g i 1000 g blago su slatkastog okusa jer se prilikom procesa fermentacije mliječni šećer razgrađuje na dva jednostavna šećera, glukozu i ranije spomenutu galaktozu, koji se lakše probavljaju. Upravo su manja pakiranja tih proizvoda bez laktoze idealna za male užine tijekom dana dok smo na poslu, u parku s djecom ili negdje na izletu.
Bez laktoze, bez brige: Ukusna alternativa za osjetljiv želudac (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Novo u ponudi je 'z bregov Osmijeh vrhnje za kuhanje bez laktoze, koje zaokružuje cijelu priču jer sad možete uživati u kuhanim jelima punog okusa, laganima za svaki želudac.
Uživajte u ukusnim mliječnim proizvodima bez laktoze – jer sada možete imati i zdravlje i užitak, bez kompromisa!
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom VINDIJA po najvišim profesionalnim standardima.