Grčevi, razdražljivost, neredovita menstruacija, mnoge žene suočavaju se s tim teškoćama onih dana u mjesecu. No simptome PMS-a i probleme s menstruacijom pogoršati mogu i neki ''skriveni'' razlozi.

Doznajte kojih je to 7 krivaca koji vam dodatno ''zagorčavaju'' život onih dana u mjesecu te ih pokušavajte izbjegavati.

1. Zaboravili ste popiti kontracepcijsku pilulu (više nego jednom)
Najveći krivac za najgore simptome PMS-a jest promjena u hormonalnoj ravnoteži. S obzirom na to da kontracepcijske pilule prvenstveno utječu na hormone, zaboravite li popiti tri ili više pilula, to može dovesti do neredovitog krvarenja. Dobro je znati da sve metode kontracepcije (osim prezervativa) mogu utjecati na menstrualni ciklus, zbog čega biste se prije korištenja bilo koje kontracepcije trebali konzultirati s ginekologom.

PMS može uzrokovati tjeskobu, napetost, nesanicu i razdražljivost. A ispijanje (pre)velikih količina kave te osjećaje može još više pogoršati

2. Pod velikim ste stresom (konstantno)
Stres ima gotovo isti učinak na organizam kao i pasivno pušenje, a može vam i poremetiti menstrualni ciklus. Kada smo pod stresom, tijelo ispušta hormon kortizol, a kada ste konstantno pod stresom, to može uzrokovati menstrualni ciklus, odnosno neredovite menstruacije ili čak njezin izostanak.

3. Imate neredovit san.
Studija objavljena u časopisu Health Care Women International, u kojoj su se obrađivali podaci učinka neredovitog rasporeda spavanja kod medicinskih sestara koje rade u sve tri smjene, pokazala je da neuredan san može izazvati nepravilnosti menstrualnog ciklusa. Preciznije, nedovoljno sna može produljiti trajanje menstruacije.

Slika nije dostupna Sedam istina koje prva menstruacija otkriva o zdravlju u budućnosti

Higijenski ulošci i tamponi Tri problema s menstruacijom koja morate odmah "prijaviti" ginekologu

4. Pijete (pre)velike količine kave
Kada je riječ o emocionalnim ''turbulencijama'', PMS može uzrokovati tjeskobu, napetost, nesanicu i razdražljivost. A ispijanje (pre)velikih količina kave te osjećaje može još više pogoršati.

5. Često ste na putu
Česta putovanja većinom podrazumijevaju i neredovit san (pogledaj pod brojem 3), a istraživanja su pokazala da tada dolazi do poremećaja u ravnoteži hormona melatonina. Tijelo će se naviknuti na novu lokaciju, ali prije toga možete iskusiti kašnjenje menstruacije.

Menstruacija Vrlo obilna menstruacija: Tri pokazatelja da nešto nije u redu

6. Pretjerali ste s alkoholom
Stručnjaci upozoravaju da prevelike količine alkohola mogu pogoršati grčeve i produljiti njihovo trajanje.

7. Pretjerujete s tjelovježbom
Trenirate li za maraton ili triatlon, svaka čast. Međutim, svakodnevna rigorozna tjelovježba i fizički napor mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu. No to ne znači da onih dana u mjesecu morate u potpunosti izbjegavati vježbanje. Štoviše, 30 minuta lagane ili umjerene tjelovježbe dnevno može ublažiti simptome PMS-a.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju