Kako bi se smanjio dječji strah od liječnika i bijelih kuta, već desetu godinu zaredom organizira se središnje dvodnevno događanje - radionica 'Bolnica za medvjediće - Zrinjevac' koje će se održati u zagrebačkom parku Zrinjevac u petak 29.05. i subotu 30.05.

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi projekt 'Bolnica za medvjediće' pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće sa liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti.

Namijenjen prvenstveno djeci predškolske dobi 'Bolnica za medvjediće' nastoji otkloniti strah od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te neugodnih okolnosti

Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te je zajedno kroz igru pregledavaju i liječe.

U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Tom će prigodom u parku Zrinjevac biti velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij, kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti.

Osim bolnice, koja će oba dana biti otvorena od 9 do 19 sati i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, na Zrinjevcu će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica.

RADIONICE ZA MALE I VELIKE

Bolnica za medvjediće koja će se naći na Zrinjevcu, osmišljena u suradnji sa studentima iz Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), mališanima će dočarati čime se liječnici bave, što se točno događa u laboratoriju, kako se obavlja koja laboratorijska pretraga te zašto su bitni lijekovi.

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji sa Hrvatskim društvom stomatologa, projektom 'Petica – igrom do zdravlja' te studentima Farmaceutsko - biokemijskog fakulteta, bit će organizirane i radionice o zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i pravilnom pranju ruku i zuba, čime se želi naglasiti važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi.

Roditelji koji dođu sa svojim mališanima imat će priliku u subotu ujutro naučiti kako pomoći svom djetetu u hitnim slučajevima kao što su gušenje i različita nesretna stanja te kako reagirati u takvim situacijama, čemu će ih podučiti stručnjaci iz Hrvatskog društva za reanimatologiju te roditelji iz udruge 'Veliko srce malom srcu'.

Otorinolaringolozi iz Bolnice Sestara Milosrdnica u Zagrebu će ih na interaktivan način podučiti kako pomoći svojoj djeci kad su u pitanju bolesti uha, grla i nosa, jedne od najčešćih bolesti u dječjoj dobi.

Detaljan program možete pronaći na FB stranici Bolnica za medvjediće.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju