Kultni britanski romantični film "Zapravo ljubav" prepun je dirljivih scena, a jedna od njih mnogima je izmamila suze.

Galerija Emma Thompson u filmu 'Zapravo ljubav' Richard Curtis i Emma Thompson na snimanju filma Film 'Zapravo ljubav' +1 Emma Thompson u filmu 'Zapravo ljubav'

Uoči Božića, Karen (Emma Thompson) u jakni svog supruga pronalazi ogrlicu i pretpostavi da je to njezin božićni poklon. Međutim, kada dođe trenutak za otvaranje poklona, Karen od supruga dobiva CD Joni Mitchell, svoje najdraže glazbenice. Tada shvaća da ogrlica nije bila za nju nego za drugu ženu.

Karen tada odlazi u spavaću sobu i plače uz zvukove pjesme "Both Sides, Now" koja je uz fantastičnu glumu Emme Thompson jedan od razloga zbog kojeg je teško ne pustiti suzu tijekom ove scene.
 


Pjesma legendarne kanadske kantautorice nastala je 1966. godine.
Čitala sam knjigu Saula Bellowa 'Henderson the Rain King' u avionu. Na početku knjige lik Hendersona također leti avionom. Na putu je u Afriku te pogleda prema dolje i ugleda oblake. Pustila sam knjigu, pogledala kroz prozor, također ugledala oblake i odmah počela pisati pjesmu. Nisam ni pomišljala da će postati toliko popularna, ispričala je Joni jednom prilikom.

Film 'Zapravo ljubav' Emma Thompson u filmu 'Zapravo ljubav' (Foto: Profimedia)

Pjesmu je prvo snimila pjevačica Judy Collins, a onda ju je 1969. godine Joni uvrstila i na svoj album "Clouds". Tijekom godina doživjela je mnoge obrade, ali najviše se pamti ona koju je napravila Joni.
 


Naime, 2000. godine snimila je konceptualni album s obradama brojnih klasika drugih izvođača, a na njega je uvrstila i svoju pjesmu "Both Sides, Now" po kojoj je album dobio ime. Upravo taj album Harry (Alan Rickman) daruje Karen.

Zahvaljujući pojavljivanju pjesme u filmu "Zapravo ljubav" iz 2003. godine, jedna od najboljih kantautorica 20. stoljeća osvojila je novu generaciju fanova.

Ne mogu vjerovati da je još uvijek slušaš, kaže Harry Karen dok u pozadini svira njezina pjesma "River". Karen mu na to spremno odgovara: Volim je, a prava ljubav traje vječno. Joni Mitchell je žena koja je tvoju hladnu suprugu Engleskinju naučila kako osjećati.


A osjećaja ne nedostaje u trenutku kada Karen naposljetku zaplače u svojoj sobi, svjesna toga da u životu njezinog supruga postoji druga žena.

Stihovi Joni Mitchell i melankolična melodija savršena su zvučna kulisa suzama prevarene žene. U pjesmi kantautorica preispituje životne iluzije i slikovito opisuje kako nas život natjera da sve sagledamo iz različitih perspektiva.

Emma Thompson "Zapravo ljubav": Istina iza najdirljivije scene koju žene jako dobro pamte Ukras za bor s motivom iz filma Zapravo ljubav Gotovo za čas: Napravite ukras za bor s motivom iz filma "Zapravo ljubav"

Tako u njezinoj viziji oblaci na početku izgledaju kao kosa anđela, dvorci od sladoleda u zraku i kanjoni od perja, ali kasnije samo smetaju suncu i kiše po svima. Toliko sam toga mogla napraviti, ali oblaci su mi stali na put, pjeva Joni i zaključuje kako zapravo uopće ne poznaje oblake, ali ni ljubav ni život.

Film 'Zapravo ljubav' Film 'Zapravo ljubav' (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju