Sjećate li se kuće obitelji McCallister u filmu Sam u kući koja nas je oduševljavala svojim božićnim uređenjem? U američkoj državi Missouri, u St. Louisu našli smo joj dostojnu konkurenciju, i to u domu Zagrepčanke Ines, koja se s obitelji prije tri i pol godine preselila u SAD. Ines je svoju kuću pretvorila u, kako kaže, veselu božićnu bajku, koja jednostavno ostavlja bez daha.

Božić obožavam i sve vezano za taj blagdan radim s najvećim guštom i užitkom. Amerikanci pretežno plaćaju ljude koji im dekoriraju kuće, no ja sam svoju u potpunosti sama dekorirala, iako oni misle da sam nekoga platila za to, sa smiješkom kaže Ines, koju je život iz Zagreba odveo u Missouri zbog suprugova posla. A nije ni čudo da misle da je njezinu kuću okitio profesionalac jer dom ove Zagrepčanke izgleda poput nekog raskošnog božićnog čuda kojem se teško nadiviti.

Uh, koliko tu ima posla, zapitali smo se kada smo ugledali prekrasno uređenu kuću Zagrepčanke Ines, no ona nas razuvjerava i kaže da je zapravo najteži dio iznijeti sve te ukrase iz podruma.

Većina Amerikanaca obožava Božić i sve je baš onako kako gledamo u američkim filmovima

Nema tu puno posla. Za vađenje ukrasa trebalo mi je pola dana, za dan i pol cijela je kuća bila ukrašena baš onako kako sam zamislila, kaže Ines, koja je zadužena za božićno dekoriranje interijera, dok je suprugu prepustila ukrašavanje okućnice što je oko sat i pol do dva posla.

A sve u domu ove obitelji uoči Božića pršti bojama, veseljem, najšarenijim dekoracijama, slatkim figuricama, bliješti lampicama - ma, nema čega nema!

Volim se igrati s bojama, a božićno dekoriranje mi zaista daje velike mogućnosti za dekoriranje zato što je Božić kič, naravno do određene granice, ističe ova zaljubljenica u Božić koja je s ukrašavanjem krenula početkom studenog.

Zbog situacije s pandemijom pretežno sam doma i htjela sam ranije unijeti veselje i božićnu bajku u naš dom. Od ukrasa stavljam apsolutno sve, baš se volim igrati. Jedan bor je crveno-bijelo-zlatni, a drugi šareni i zaigrani s Grinchom koji je 'upao' u bor, opisuje. Po svojoj strasti prema Božiću ne razlikuje se od većine Amerikanaca, koji obožavaju taj blagdan i sve je baš onako kako gledamo u američkim filmovima. Neki svoje domove urede fenomenalno, a neki malo i pretjeraju.

U nekim dućanima božićni asortiman mogao se pronaći već u rujnu. Strahovito je velik izbor po daleko povoljnijim cijenama nego u Hrvatskoj. Ono što vidiš i što ti se sviđa odmah kupuj jer kasnije to više nećeš naći, ističe. Za razliku od ljudi u Hrvatskoj, Amerikanci kite borove u svakoj prostoriji, svaki bor je drugačiji, a s kićenjem kreću puno ranije.

Slika nije dostupna Dražesni adventski vjenčići koji nastaju u Kutini, a kupci ih opisuju kao odmor za dušu

Inače se kiti nakon Dana zahvalnosti, ali vidim da su ove godine svi krenuli puno ranije, dodaje. Ista stvar je i s božićnom kupovinom, a Amerikanci su ove godine već u svibnju počeli kupovati božićne poklone zbog kolapsa brodova koji stoje, otkrila nam je Ines. Gužve su i za Crni petak te većina Amerikanaca i na taj dan kupuje poklone.

Osobno kupim sve na vrijeme, ali ove godine idemo u New York prije Božića, pa ću tamo obaviti božićnu kupovinu, otkrila nam je simpatična Zagrepčanka koja je s obitelji u Missouriju stvorila svoj dom iz snova, ne samo za vrijeme Božića, nego i tijekom svih dana u godini.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju