Kada je pravo vrijeme da djeci priopćite istinu - da ne postoji Djed Mraz, Djed Božićnjak ili sveti Nikola koji im nose darove - već da sve to vi kupujete za njih? Psiholozi i roditelji ne slažu se uvijek, pa tako ni oko ovog pitanja.

Rijetko je što tako čarobno kao mašta i likovi iz dječje mašte. Zubić vila, jednorozi, zmajevi - ništa od toga ne postoji, a opet unosi radost kod djece. Od svih nepostojećih likova, mislim da je Djed Mraz ipak najpopularniji. Ne zamjerite što ne koristim termin Božićnjak, jednostavno sam bila prestara kad se taj termin uveo i nikad mi nije sjeo.

Djed Mraz čudo je od djedice! Sve on stigne, uvijek pogodi poklon, a posebna je magija što ga baš nikad ne možeš uhvatiti dok si dijete, baš ga nikad nijedno dijete nije uhvatilo dok ostavlja poklon.

Sjećam se sebe kad sam bila mala i razbijala glavu razmišljajući kako može toliko darova nositi, otkud mu novca da svima sve kupi, kako će ući kod nas kad u zgradi postoji jedan dimnjak, a prozori su zatvoreni jer je vani hladno… Pa kako on sve stigne… ne samo da obiđe svu djecu doma, on još stigne doći i na vrtićke i školske predstave!

Recite djeci da Djed Mraz nije stvaran onda kad vas pitaju postoji li on.

Nemam pojma kad sam saznala da je Djed Mraz moja mama, ali znam da nemam traume zbog tog razočaranja.

Moj je muž već rekao našem sinu da ne postoji Djed Mraz, kazala mi je prije nekog vremena mama našeg vrtićkog četverogodišnjeg prijatelja koji ima starijeg brata od sedam-osam godina. To je otprilike i dob kad djeca samostalno shvate da ne postoji nikakav djed koji svima kupuje poklone.

Naš vrtićki prijatelj čuo je to jer ima starijeg brata, ali moja je curica jedinica i može još neko vrijeme uživati u iluziji.

Recite djeci da Djed Mraz nije stvaran onda kad vas pitaju postoji li on. Nećete lagati djeci u lice kad vam jasno postave pitanje. Uostalom, ako vas to pitaju, vrlo su vjerojatno već u razvojnoj fazi u kojoj mogu razlikovati maštu od fiktivnog likova. Pustite djecu da maštaju dok mogu, kao da mi stariji ne vjerujemo u štošta besmisleno!

To je nekako moje razmišljanje.

A onda sam potražila što psiholozi misle o tome i doznala sam kako ih većina misli da nije u redu lagati djeci o Djedu Mrazu.

Ovako otprilike mogu sažeti njihova razmišljanja:

Nije u redu lagati o Djedu Mrazu. Lažemo djeci oko puno toga, često da prikrijemo neugodu: pas je otišao u pseći raj, baka nas gleda s neba, netko ti je slučajno uzeo igračku. Nekad lažemo da potkrijepimo kulturološke mitove: dečki ne plaču, ljudi koji vjeruju u boga su dobri, sportaši su dobri uzori, svi koji marljivo rade mogu uspjeti. Djed Mraz je još jedan ugodni mit.

No razmislimo sad o priči o Djedu Mrazu. Ako samo dobra djeca dobiju poklone, što to govori o djeci iz siromašnih obitelji?

Neke teze zaista imaju smisla. No moramo li baš uvijek biti realni?

Rituali vezani za Božić i sama mitologija Djeda Mraza zapravo je ugodno stvaranje zajedničkih lijepih sjećanja. Vjerujem da je većini drag prizor u glavi kad zamisle božićnu jelku, mamine kolače, otvaranje poklona ujutro ispred bora. Čak i oni koji ne vjeruju u Isusa slave Božić, jer Božić je odavno prerastao religijske okvire. Božić se slavi diljem svijeta, čak i u onim zemljama koje nemaju puno veze s katoličkim naukom.

Ako ste roditelj koji želi da njegovo dijete vjeruje u Djeda Mraza, nećete im uništiti život dok podržavate tu fantaziju. Dobro je ipak da ne koristite Djeda kao motivatora ili za ucjenu Ako ne budeš dobar, reći ću Djedu Mrazu i nema poklona! ili Ako pospremiš igračke, Djed Mraz će ti dati još jedan poklon!. Zašto? Jer ucjene nisu dobre same po sebi, a i kad Djed donese poklone, što ćete onda s motivacijom?

No razmislimo sad o priči o Djedu Mrazu. Ako samo dobra djeca dobiju poklone, što to govori o djeci iz siromašnih obitelji?

A što ako imate dvoje djece različite dobi? Treba li odmah i mlađe dijete doznati da Djed Mraz ne postoji?

Jedna je mama dala meni simpatičan prijedlog: Pita li vas dijete direktno postoji li Djed Mraz, recite mu istinu i dodajte: Čestitam. Sad si dovoljno velik/velika da mi možeš pomoći biti Djed Mraz!

Zamolite dijete da vam pomogne održati čaroliju još neko vrijeme za mlađe dijete, a njemu objasnite kako je nastala priča o Djedu Mrazu pričajući mu legendu o svetom Nikoli ili priču o braći Claus, napominjući kako i te podatke treba uzeti s rezervom jer možda ni to nije istina.

Obitelj S kime provodite najviše vremena? Nemojte misliti da imate vremena biti s obitelji Mina u igri Zašto radimo iste greške kao naši roditelji?

I za kraj jedna molba: ako ste roditelj koji je otkrio svom djetetu "tajnu", zamolite ga da ne bude takva osoba koja će drugima uništiti fantaziju. Nitko ne voli ljude koji vam kažu kraj filma.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju