Zalijevanje biljke je uz adekvatno tlo i izvor svjetlost najvažniji čimbenik u njezinom uspješnom uzgajanju. No upravo u tome mnogi od nas zakažu ili naprosto zaborave na raspored zalijevanja, što je vrlo različito od biljke do biljke, ovisno o tome koliko vlage zahtijeva.

Srećom, internetska trgovina Smoko doskočila je i tom problemu i to u najslađem mogućem izdanju. Naime, Smoko, trgovina poznata po neodoljivim rješenjima za dekoraciju doma, predstavila je teglicu koja će se sama pobrinuti za adekvatno ovlaživanje tla i korijena biljke.

Spoj jednostavne i istodobno preslatke kreacije čini sustav navodnjavanja biljke, što je napravljeno uz pomoć posudice s vodom, „jezika“ životinje i same keramičke životinjice u koju je umetnuta plastična teglica s odabranom biljkom.

Dok preslatka životinja izgleda kao da pije vodu, događa se proces hidratacije biljke. Naime, u zdjelicu je umočen „jezik“ životinje izrađen od filca i spojen s dnom plastične teglice u kojoj raste biljke. S obzirom na materijal, „jezik“ vrlo dobro prenosi vodu, a pritom na sebi ne stvara plijesan ni neugodan miris.

Keramičke životinje pobrinut će se za hidrataciju biljke Keramičke životinje pobrinut će se za hidrataciju biljke (Foto: Smoko)

Filc je i inače poznat kao materijal od kojeg se mogu izraditi različiti dekorativni i uporabni predmeti, a nastaju upravo namakanjem netkane vune u vodu. To ga čini idealnim rješenjem i u ovlaživanju tla biljke koju ćete zasaditi u teglicu.

Zbog toga što biljke mogu iz tla mogu uzimati samo one hranjive tvari koje su otopljene u vodi, ona im je nužna za zdravi rast, a rješenje koje nudi Smoko idealno je za nadolazeće hladnije dane. Upravo sada biljke prelaze u fazu mirovanja, kako one vanjske, tako i one sobne. Zbog toga je proces fotosinteze manje intenzivan nego u toplijem dijelu godina, a samim time je biljkama potrebno i manje vode.

Dovoljno je da zdjelici dodate vodu jednom tjedno i uživate u njenom rastu uz pogled na simpatičnu životinju.

U Smokovoj izvedbi možete birati između likova pande, žabe, psa i mačke i to u dvije veličine: manjoj čija je dužina 7 cm, dok je veća duga 10 cm.

Možete birati između dvije veličine teglica Možete birati između dvije veličine teglica (Foto: Smoko)

Manji je paket dostupan za 14 američkih dolara, odnosno 90 kuna, dok veći možete kupiti za 32 dolara, odnosno 205 kuna.

Osim keramičke životinje po izboru i posudice za vodu, dobivate i zemlju potrebnu za sadnju, kao i sjeme biljke i to bosiljak, šumsku jagodu, djetelinu ili mentu.

Tako možete sami pratiti napredak svoje biljke od njenih samih početaka, ali i posaditi biljku prema svojim željama. Ujedno će vam ove biljke poslužiti i kao odličan dodatak jesenskim receptima, a mogu biti i savršen poklon za zaljubljenike u vrtlarenje.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju