Broj glavnih ženskih uloga u Hollywoodu porastao je u 2019. godini i približio se broju muških uloga, pokazalo je godišnje istraživanje objavljeno u srijedu.

Centar za praćenja žena na televiziji i na filmu Sveučilišta u San Diegu svake godine analizira stotine američkih filmova kako bi odredio prirodu uloga, tj. likova koji nose priču. Prošle su godine 40 posto od oko 2300 glavnih uloga nosile žene prema 31 posto 2018., najviše od 2002. kada je pokrenuto istraživanje. Četrdeset i tri posto glavnih uloga imali su muškarci, a ostatak od 17 posto igralo je više glumaca.

I dalje ima dva puta više muškarca u ulogama u kojima se izgovara tekst nego žena

Još je jedna pozitivna promjena to što se 45 posto glavnih ženskih uloga u 2019. pojavilo u filmovima velikih tradicionalnih studija, prema 32 posto godinu dana ranije.

Dvije godine zaredom svjedočimo znatnim promjenama za ženske uloge, što je pozitivna promjena. Važno je naglasiti da i dalje ima dva puta više muškarca u ulogama u kojima se izgovara tekst nego žena, otkriva Marha Lauzen, direktorica centra.

Charlize Theron, Nicole Kidman i Margot Robbie glavne su junakinje filma One su bombe "One su bombe": Žene koje su svrgnule s trona jednog od najmoćnijih ljudi američke televizije

Slika nije dostupna Ignorirale su kritike: Slavne žene kojima su rekli da neće uspjeti jer nisu dovoljno lijepe

Što se zastupljenosti pripadnica različitih etničkih skupina u Hollywoodu tiče, tu ima prostora za napredovanje. Crnkinje su 2019. igrale 20 posto uloga, azijatkinje sedam posto, a latinoamerikanke samo četiri posto. U 2019. bilo je glavnih ženskih uloga u svim žanrovima, rekla je Lauzen,

Ali stereotipovi su tvrdokorni, upozoravaju autori izvješća i naglašavaju da ženske uloge najčešće određuje bračni status, a rjeđe profesija.

Neki od istaknutijih filmova sa ženama u glavnim ulogama snimljeni u 2019. godini jesu "Judy", "One su bombe", "Male žene", "Prevarantice", "Kapetan Marvel" "Posljednji Božić" i drugi.

(Hina)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju