Sastojci za pužiće s ajvarom i sirom:
- 500 g svježeg lisnatog tijesta
- 20 dag goude (ili drugog topivog sira po želji)
- 1 jaje i 1 velika žlica mlijeka za premazivanje
- ajvar (blagi ili ljuti, ovisno o vlastitom ukusu)
Priprema pužića s ajvarom i sirom:
- Kupovno svježe lisnato tijesto najčešće je već razvaljano pa ga samo morate izvaditi iz pakiranje. Zatim ga izbodite vilicom ili čačkalicom. Premažite ga ajvarom, zatim na njega posložite šnite sira (ili pak naribajte sir ako ga imate u komadu) te naposljetku pažljivo zarolajte tijesto.
- Sada s oštrim nožem prethodno umočenim u brašno režite tijesto na ploške debljine 2-3 centimetra. Položite u protvan premazan maslacem ili uljem i pritom pazite da ostavite razmaka između njih jer će se tijesto napuhnuti tijekom pečenja.
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Dobro razmutite jaje i žlicu mlijeka pa s tim premažite svaku plošku. Stavite pleh u zagrijanu pećnicu i pecite između 10 i 15 minuta, ovisno o jačini svoje pećnice, sve dok pužići ne poprime zlatnožutu boju.
Savjet:
Umjesto svježeg lisnatog tijesta možete koristiti i zamrznuto. U tom slučaju izvadite ga iz zamrzivača prije pripreme i odmrznite prema uputama proizvođača ispisanim na pakiranju. Nakon odmrzavanja razvaljajte ga na otprilike pola centimetra debljine i zatim punite po receptu.
Dobar tek!