Enchilade – zapečene tortilje
Enchilade – zapečene tortilje (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za prefine zapečene tortilje punjene piletinom i sirom

31-10-2025 Piše D.Š.
komentari

Meksička kuhinja popularna je diljem svijeta, a vole je i Hrvati. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem rijetki mogu odoljeti su i popularne enchilade. Iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje. Varijanti punjenja uistinu je mnogo, od mesnih do povrtnih, a enchilade su posebne zato što se prije pečenja preliju umakom, pa tortilja postaje vrlo sočna. Mi vam danas donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom, u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.

 

Sastojci za zapečene tortilje tj. enchilade:

  • 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne)
  • 600 grama pilećih prsa
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 svježe crvene paprike srednje veličine
  • 1 luk srednje veličine
  • 300 grama kukuruza iz konzerve
  • sol, papar i čili
  • 200 grama naribane gaude (ili drugog topivog sira)
  • umak za enchilade

Sastojci za umak:

  • 2 velike žlice maslinova ulja ili druge masnoće po želji
  • 2 velike žlice glatkog brašna
  • 400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 1 žličica mljevene ljute paprike
  • 2 žličice slatke mljevene paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  •  ½ žličice sušenog origana
  • sol po ukusu

Priprema:

1. Prvo započnite s pripremom umaka, koji slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte dvije minute. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, češnjak i origano te miješajte još minutu. Zatim pomalo dolijevajte zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako biste razradili grudice koje će nastati kada se tekućina spoji s mješavinom brašna i začina. Zatim ulijte pasiranu rajčicu, posolite i pustite umak da krčka 10 minuta. Nakon toga ga kušajte i po potrebi dosolite ili pak začinite dodatnim začinima po vlastitom ukusu.

U trendu Uz kavu Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete MODNA INSPIRACIJA 15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

2. Očistite i nasjeckajte luk nasitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta, dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, popaprite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte desetak minuta, dok piletina ne bude kuhana.

3. Pripremite malo dublji protvan za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite žlicu-dvije pripremljenog umaka, piletine i malo naribanog sira pa smotajte tortilju i položite je u protvan. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja i zatim pospite ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.

Inspirirajte se i ostalim meksičkim receptima:

Tortilja s tunom i povrćem Kad je vani vruće: Brzi recept za fini ručak pun proteina gotov u pet minuta Slika nije dostupna Za pet eura: Fini ručak pun proteina koji se može složiti za manje od pet minuta Tortilje "Palačinke" pune proteina: Jeftin ručak koji možete završiti za 5 minuta Slika nije dostupna Tacosi s piletinom: Recept za brzi ručak zbog kojeg će ukućani tražiti repete Slika nije dostupna Španjolska "tortilja": Brzi ručak za 20 kuna koji će oduševiti ljubitelje krumpira Viralna tortilja s piletinom Gotovo u 10 minuta! Jednostavna tortilja s piletinom koja žari i pali društvenim mrežama

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još