Enchilade – zapečene tortilje
Enchilade – zapečene tortilje (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za prefine zapečene tortilje punjene piletinom i sirom

31-10-2025 Piše D.Š.
komentari

Meksička kuhinja popularna je diljem svijeta, a vole je i Hrvati. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem rijetki mogu odoljeti su i popularne enchilade.

Iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje. Varijanti punjenja uistinu je mnogo, od mesnih do povrtnih, a enchilade su posebne zato što se prije pečenja preliju umakom, pa tortilja postaje vrlo sočna.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Mi vam danas donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom, u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.

Enchilade - zapečene tortilje - sastojci:

  • 8 velikih kukuruznih ili pšeničnih tortilja
  • 600 grama pilećih prsa
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 svježe crvene paprike srednje veličine
  • 1 luk srednje veličine
  • 300 grama kukuruza iz konzerve
  • 200 grama naribane gaude (ili drugog topivog sira)
  • sol, papar i čili
  • umak za enchilade

Sastojci za umak

  • 2 velike žlice maslinova ulja ili druge masnoće
  • 2 velike žlice glatkog brašna
  • 400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 1 žličica mljevene ljute paprike
  • 2 žličice slatke mljevene paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • ½ žličice sušenog origana sol po ukusu

Enchilade - zapečene tortilje - priprema:

  1. Prvo započnite s pripremom umaka, koji slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte dvije minute. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, češnjak i origano te miješajte još minutu. Zatim pomalo dolijevajte zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako biste razradili grudice koje će nastati kada se tekućina spoji s mješavinom brašna i začina. Zatim ulijte pasiranu rajčicu, posolite i pustite umak da krčka 10 minuta. Nakon toga ga kušajte i po potrebi dosolite ili pak začinite dodatnim začinima po vlastitom ukusu.
  2. Očistite i nasjeckajte luk nasitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta, dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, popaprite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte desetak minuta, dok piletina ne bude kuhana.
  3. Pripremite malo dublji protvan za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite žlicu-dvije pripremljenog umaka, piletine i malo naribanog sira pa smotajte tortilju i položite je u protvan. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja i zatim pospite ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.

Dobar tek!

Isprobajte još recepata za fini ručak:

Tortilja s jajima i grahom Za pet eura: Fini ručak pun proteina koji se može složiti za manje od pet minuta Tacosi s piletinom Tacosi s piletinom: Recept za brzi ručak zbog kojeg će ukućani tražiti repete Španjolska tortilja Španjolska "tortilja": Brzi ručak za 20 kuna koji će oduševiti ljubitelje krumpira Tortilje s tikvicama i sirom Brze tortilje s tikvicama i sirom koje se mogu jesti za doručak, ručak i večeru Takitosi s piletinom i sirom Recept za najbrže tortilje s piletinom koje ćete ikad napraviti

Pročitaj još
Pročitaj još