Jeste li znali da u jednom poljupcu od 10 sekundi razmijenimo čak 80 milijuna bakterija? Samo na našoj koži identificirano je oko 1000 različitih vrsta bakterija i premda to možda djeluje zastrašujuće, umirit će vas informacija kako nam većina mikroba, koji žive na nama i u nama, ne mogu naštetiti. Štoviše, njihov suživot ključ je zdravlja, a pojam koji treba zapamtiti je mikrobiom.

Mikrobiom je, naime, zajednica mikroba i bakterija koje žive na našoj koži. Osim kožnog mikrobioma, postoji i mikrobiom probave i potpuno se razlikuju. Štoviše, zajednica mikroba na lijevoj ruci razlikuje se od zajednice mikroba na desnoj ruci i ne postoji dvije osobe s istim mikrobiomom. Kožni mikrobiom igra ulogu zaštitnika kože i našeg zdravlja.

Koža je, naime dom milijunima bakterija, gljivica i parazita koji imaju presudnu ulogu u održavanju dobre zdravstvene slike. Zauzima površinu od 1,7 m2 i čini 18 posto naše tjelesne težine. Najveći je organ, služi i kao organ dodira i komunikacije te održava unutarnju temperaturu, pohranjuje energiju, štiti nas od prodora štetnih kemikalija i bakterija, ozljeda, alergena, ultraljubičastog sunčevog svjetla…

- Mikrobiom se brine da koža sve te funkcije može dobro obavljati, kaže dr. Nives Pustišek, specijalist dermatolog i venerolog, koju smo upitali koja je uloga mikrobioma u zaštiti kože.

- Mikrobiom je prirodni ekosustav mikroba na našoj koži koji u interakciji s našim tijelom osigurava njegovo zdravo funkcioniranje i štiti kožu od vanjskih oštećenja. Naime, zajednice bakterija na našoj koži pomažu na mnogo načina, sprečavaju razvoj potencijalno opasnih mikroorganizama, te uče imunološki sustav kako da prepozna „nametnike“ te da održava funkciju zaštitne barijere kože. Da bi obavio sve te zadaće, mikrobiom mora biti uravnotežen i raznolik jer se tako sprečava dominacija patogenih bakterija.

PR PR Foto: PR
- Ravnoteža mikrobioma kože preduvjet je za zdravlje kože, a ukoliko nastupi neravnoteža, stvara se predispozicija za nastanak brojnih bolesti kože, kaže dr. Pustišek te savjetuje što možemo učiniti kako bismo mikrobiom držali u ravnoteži: jačati mikrobiom crijeva kroz zdravu prehranu, koristiti probitike i prebiotike, pri pranju kože izbjegavati agresivna sredstva i koristiti sindete čiji pH odgovara koži, te birati one dermokozmetičke proizvode koji sastojcima jačaju mikrobiom kože i dovode ga u ravnotežu.

Kad je mikrobiom u neravnoteži, što se stručno naziva disbioza mikrobioma, stvoren je preduvjet za razvoj kožnih bolesti kao što su atopijski dermatitis, seborejični dermatitis, psorijaza i brojne druge.

Povezanost između ravnoteže mikrobioma i zdravlja kože utvrdila su istraživanja koja već 25 godina provode stručnjaci francuskog dermatološkog laboratorija La Roche - Posay kako bi pomogli osobama koje pate od ekcema, nezaraznog stanja kože koje dovodi do isušivanja kože i stvaranja ljuskavih mrlja s crvenilom i svrbežom.

Rezultati njihovih istraživanja jasno utvrđuju kako neravnoteža mikrobioma dovodi do ekcema od kojeg pati 2 do 3 od desetero djece diljem svijeta. 

Temeljem istraživanja u laboratorijima La Roche - Posay razvijena je linija Lipikar za njegu kože koja mikrobiom vraća u ravnotežu te nova formulacija kultnog proizvoda Lipikar Baume AP+M koja smiruje kožu i sprečava ponovnu pojavu ekcema. Kultni balzam od sada u sebi ima, uz postojeći Aquae Posae Filiformis i dodatani aktivni sastojak Microresyl koji djeluje na uravnoteženje mikrobioma i pruža trostruku učinkovitost ovog balzama.

PR PR Foto: PR

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju