Na dan kada bi proslavila svoj 79. rođendan, legendarne pjevačice Cesarije Evore prisjetio se i Google koji joj je posvetio crtež na svojoj odredišnoj stranici.

Galerija Cesaria Evora Bosonogu divu nazivali su i kraljicom morne Cesaria Evora +0 Cesaria Evora

Cesaria je rođena je 27. kolovoza 1941. godine u Zelenortskoj Republici, maloj otočnoj državi na sjeveru Atlantskog oceana, a preminula je 17. prosinca 2011.

Odmalena je pokazivala znakove velike muzikalnosti, a u ranim tinejdžerskim danima prijatelji su je nagovorili da se okuša u pjevanju.

Njezina prva publika bili su mornari u lokalnoj taverni, a svoje neformalno glazbeno obrazovanje započela je kada se preselila u slavnu kuću u Mindelu. Na adresi 35 Rua de Moeda okupljali su se mnogi otočki glazbenici koji su utjecali na njezin glazbeni razvoj.

Edith Piaf Edith Piaf: Nevjerojatan život krhke Francuskinje kakvog nema ni u romanima

Cesariju su nazivali i kraljicom morne, tradicionalnog glazbenog žanra koji se smatra nacionalnom glazbom Zelenortske Republike. Tamošnja glazba inspirirana je svime što možete čuti u lukama jer tamo dolaze mornari iz Angole, Portugala, Brazila, Kariba… Miješanje glazbenih žanrova koje se tamo događa posljednja dva stoljeća uistinu je unikatna, kazao je jedan od Evorinih producenata, Jose da Silva.

Cesaria Evora Cesaria Evora (Foto: AFP)

Njezin put do svjetske slave započeo je 1987. godine kada je snimila LP "Cesaria", a 1988. godine izdala je i svoj prvi komercijalni album "La Diva Aux Pieds Nus". Upravo je naziv ovog albuma postao njezin nadimak - bosonoga diva, a zaslužila ga je zato što je svoje koncerte održavala bosa.

Govorili su da to radim iz solidarnosti sa siromašnim i gladnim ljudima diljem svijeta, ali to nije istina. U Zelenoortskoj Republici ima puno ljudi poput mene. Oni jednostavno ne vole nositi cipele, objasnila je pjevačica.

Slika nije dostupna Frida Kahlo: Ženska ikona slikarstva koja je najjače emocije izražavala i odjećom

Album "Cesaria" iz 1995. donio joj je prvu nominaciju za nagradu Grammy koja joj je tada izmakla, ali osvojila ju je 2003. godine za album "Voz d'Amor".

Ljubitelji njezinog glazbenog izričaja pamte je i po melankoličnoj interpretaciji koja sjajno dolazi do izražaja u jednom od njezinih najvećih hitova, pjesmi "Sodade" u kojoj je opjevana nostalgija imigranata iz Zelenoortske Republike.

Ova otočna država često je bila na udaru teških suša zbog kojih su mnogi stanovnici emigrirali u Europu i SAD.

Izvodila je i sjetne ljubavne albume prožete jakim osjećajem žudnje, ali njezinu emotivnu interpretaciju nisu inspirirale vlastite ljubavne priče: To što pjevam o ljubavi nema veze s mojim životom. Doma nisam imala supruga jer ako imaš supruga, onda moraš imati i jedno dijete, dva djeteta, tri djeteta… Onda te muškarac, ako to poželi, ostavi i ti moraš pronaći novog muškarca koji će ti pomoći jer ne možeš sama odgajati tu djecu. Takav život je težak. Ne događa se to svima, ali poprilično je uobičajeno u mojoj zemlji. Zato se naše žene uvijek moraju boriti za sebe i svoju djecu.

Bosonogu divu nazivali su i kraljicom morne Bosonogu divu nazivali su i kraljicom morne (Foto: AFP)

Kada je njezina francuska izdavačka kuća lansirala Cesarijinu karijeru na američkom tržištu, u materijalima za medije napisali su da se pjevačica nakon tri razvoda zaklela da više nikad neće stupiti u brak.

Međutim, informacija o razvodima bila je netočna - Cesaria se nikad nije udavala. Možda su to napisali zato što sam imala troje djece s tri različita muškarca, komentirala je pjevačica taj potez izdavača.

Uvijek je bila iskrena i direktna, a pažnja medija i mnogih znatno slavnijih osoba iz svijeta zabavne industrije nikad je nije impresionirala. Kraljica popa Madonna dva puta zamolila ju je da joj pjeva - prvi put na vjenčanju, a potom i na rođendanu. Oba puta Cesaria ju je odbila.

Ja sam jednostavna osoba. Nije me teško razumjeti, kazala je jednom prilikom.

Jednostavna i toliko posebna u svojoj jednostavnosti.

Cesaria Evora Cesaria Evora (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju