Sjećate se kultne scene iz filma "Flashdance" u kojoj glumica Jennifer Beals koristi stolac kao rekvizit dok pleše? Nešto vrlo slično, svi ljubitelji plesa i oni koji će to tek postati, od sada mogu probati i u Hrvatskoj, kod instruktorice chair dancea Tene Maletić Vedernjak u plesnom centru u Zagrebu.

Galerija Tena Maletić Vedernjak prva je instruktorica chair dancea u Hrvatskoj - 3 Tena Maletić Vedernjak prva je instruktorica chair dancea u Hrvatskoj - 5 Tena Maletić Vedernjak prva je instruktorica chair dancea u Hrvatskoj - 10 +9 Poza zvončica u plesu na stolcu

Izvijeni gornji dio tijela s ispruženim nogama sjedeći na stolcu jedna je od prvih poza koje se uče na treningu chair dancea, stoga mogu reći da je scena iz filma 'Flashdance' jedan djelić priče koju pruža chair dance trening. Sadrži upravo tu snagu, zavodljivost, seksepil, samopouzdanje i sigurnost koju žena kroz svaki trening pronalazi unutar sebe, dozvoljava svom tijelu i umu da se potpuno otvore te da bude slobodna uživati u svom tijelu i svom pokretu, opisuje Tena Maletić Vedernjak, prva instruktorica chair dancea u Hrvatskoj.

Tenina ljubav prema plesu krenula je od malih nogu, prvo od ritmike nakon koje je pohađala škole i tečajeve raznih vrsta poput suvremenog plesa, latino-američkih i standardnih plesova, lyrical jazza, plesa na šipci i drugih.

Chair dance je za svakoga

Općenito imam veliku strast prema glazbi jer me ona pokreće i uvijek je prisutna u mom životu. Najteže mi je bilo razdoblje gimnazije kada sam trebala birati između plesa i glazbene škole, a dan traje samo 24 sata, sjeća se Tena. Tada se pronašla u solo pjevanju, gitari i klaviru što ju je dovelo do Muzičke akademije i glazbene pedagogije, a nedavno je naučila svirati i flautu.

Tena Maletić Vedernjak prva je instruktorica chair dancea u Hrvatskoj - 1 Chair dance je za svakoga, bez obzira na fizičku spremu (Foto: Glow Show)

Volim prenositi znanje i stvarati nove aktivnosti i zanimljive radionice, posebice za djecu. Međutim, uvijek mi je nedostajao ples. Usprkos svim obavezama, tražila sam načine kako sudjelovati na satovima plesa nakon kojih sam se osjećala ispunjeno, sretno, živo i slobodno. Zato sam odlučila spojiti te dvije ljubavi postavši instruktorica grupnih programa uz glazbu te prva Chair Dance Express instruktorica u Hrvatskoj, ispričala nam je Tena.

Program chair dancea koji podučava Tena nastao je u Belgiji. Osmislila ga je Katarzyna Mortoń, a za Tenu je to bila ljubav na prvi pogled.

Chair dance se opisuje kao kreativni plesni stil na stolcu koji na prvo mjesto stavlja razvoj slobode i senzualnosti, kako na fizičkoj, tako i na emocionalnoj razini.

Kod plesa se koristi 'body expressive' metoda koja se temelji na zdravom i slobodnom izražavanju tijela i uma, koje se dodatno produbljuje kroz priču i osjećaje.

Na treninzima putujemo kroz četiri energije i razne plesne stilove. Chair dance je za sve, bez obzira na fizičku spremu. Nije potrebno plesno predznanje jer ovdje učimo slušati melodiju i/ili tekst koji će probuditi naše tijelo. Spajamo se s pjesmom, s vokalom, s instrumentom. Ne plešemo 'na' pjesmu nego 'u' pjesmi, postajemo jedno i ne postoji savršeni način plesanja jer je uživanje novo savršeno, ističe instruktorica.

Interes i odaziv na njezine treninge toliko je velik da se žene prijavljuju i na Zoom radionice pa treniraju iz udobnosti vlastitog doma.

Polaznice su oduševljene jer se tu ne radi o točnosti isplesane koreografije nego o osjećanju glazbe i slušanju same sebe. Nema stresa, straha, natjecanja ili krivih koraka. Na višem stupnju zažmiriš i samo se prepustiš glazbi da te odvede na tvoje putovanje, dodaje.

I sama je tražila takav tip rekreacije za svoje slobodne vrijeme, no nigdje nije nailazila na treninge koji bi se redovito održavali i koji su sadržavali sve ono što je htjela, a to uključuje učenje gotove koreografije, ali i puštanje tijela da improvizira na svoj način. Iz tog je razloga odlučila dovesti program Chair Dance Express u Hrvatsku.

Ne postoji ništa moćnije od žene koja je slobodna, koja pleše kako želi iz srca i koja postaje ispunjena, snažna i sigurna u samu sebe, a upravo to pruža ples na stolcu.

Sve što nam se događa u životu nakuplja se u našem tijelu i potrebno je pronaći kanal za sve te emocije koje tijelo proživljava, a ne može ih isprocesuirati do kraja. Mentalno zdravlje je važno, a na ovom satu dolazi do tog oslobađanja.

Smijemo se, plačemo, osjećamo se zavodljivo i snažno, a s druge strane nježno i ranjivo. Plesni pokreti i trikovi na stolcu nam pomažu svladati i naše prepreke u životu. Čine nas jačima i izdržljivijima ne samo u fizičkom nego i u mentalnom smislu, opisuje Tena. Uz to, chair dance poboljšava pamćenje, pomaže u borbi s tjeskobom i depresijom, a s druge strane kroz elemente oblikuje mišiće i čuva zdravlje srce.

Haljina Jennifer Grey iz 'Prljavog plesa' imala je po sebi ispisane citate iz Biblije - 2 Let's dance! Najbolji razlozi zbog kojih trebamo plesati kada god nam se pruži prilika

Slika nije dostupna Može se: Pet dokaza da vježbanje vodi do većeg samopouzdanja

"To se riječima ne može opisati"

Chair dance nas uči kako da budemo slobodne, a sa slobodom dolazi i samopouzdanje, ponos, sigurnost, snaga i hrabrost, poručuje instruktorica Tena Maletić Vedernjak čiji treninzi sadrži tri elementa: vježbanje, stolac i ples. Na početku se izvode senzualne i kružne vježbe na podu i stolcu za zagrijavanje i opuštanje tijela. Na prvom stupnju uče se gotove koreografije koje prate četiri energije. Na drugom stupnju kreću basic koreografije sa zadanim smjernicama, dok je treći stupanj kombinacija gotovih i basic koreografija koje će vas u potpunosti pripremiti za četvrti stupanj programa.

Tena Maletić Vedernjak prva je instruktorica chair dancea u Hrvatskoj - 4 Poza most u plesu na stolcu (Foto: Glow Show)

U najvišem stupnju biramo sve, od odjeće, lampica, pjesme, energije do raspoloženja. Bitno je za znati da je program za punoljetne žene te da se potrebno prijaviti za probni trening zbog ograničenog broja mjesta. Radimo u malim grupama, između četiri i sedam polaznica, ističe. Treninzi se održavaju jednom tjedno u dvorani plesnog centra Alegria u Zagrebu. Nova sezona kreće 9. rujna, a u tijeku su upisi u dvije početne grupe, petkom od 18 do 19 sati i subotom od 16 do 17 sati.

Treninzi se održavaju jednom tjedno zbog našeg cilja, slobode, a na treningu se napunimo energijom za novi tjedan.

Ovo je trening o kojem možemo puno govoriti, ali tek kad žena zakorači u dvoranu i osjeti onaj prvi spoj s pjesmom i tijelom, znat će o čemu uistinu govorimo. Uvijek kažem, dođi i probaj, jer to se riječima ne može opisati, poručuje prva instruktorica chair dancea u Hrvatskoj.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju