Elegantna chignon punđa uvijek je popularna među mladenkama, no za sezonu vjenčanja koja je pred nama izdvojila se kao jedan od najvećih trendova. Chignon punđa izgleda sofisticirano, decentno i romantično te pristaje uz gotovo svaki stil vjenčanice. Stoga ne čudi da se mnoge mladenke odlučuju upravo za frizuru čiji naziv dolazi iz francuskog jezika.

Riječ chignon dolazi od francuske fraze chignon du cou, što znači punđa na potiljku. Dakle, to je niska punđa koja se radi na potiljku, odnosno nisko na stražnjem dijelu glave, tik do vrata, te postoje njezine razne varijacije. Najklasičnija chignon punđa radi se tako da se kosa složi u čvor pomoću ukosnica ili špangica.

Chignon punđa izgleda sofisticirano, decentno i romantično te pristaje uz gotovo svaki stil vjenčanice

Jedna je od najpopularnijih frizura za svečane prigode, pa tako i za vjenčanja kada mladenke žele frizuru u kojoj će kosu nositi svezanu, ali ne previše podignutu niti složenu u običnu punđu. Često postoji dilema oko toga koja je razlika između klasične i chignon punđe, a za početak je važno naglasiti da dok su mnoge chignon frizure punđe, malo je punđi koje su 'chignonke'.

Punđe se mogu raditi bilo gdje na glavi te se mogu nositi razbarušene, čvrste, labavo svezane, dok se chignon frizura tradicionalno nosi nisko, odnosno na potiljku. Također, smatra se formalnijom frizurom od obične punđe, zbog čega i izgleda sofisticiranije i elegantnije. Razlika je i u tome da su punđe uvijek omotane oko sebe, dok kod chignon frizure to nije pravilo. Kosa se može jednostavno ugurati ispod ili složiti oko ukosnice u sredini, tijare ili drugog dodatka za kosu.

Ljepota i čar chignon punđe je i u tome da se može složiti i na ležerniji i na "stroži" način, ovisno o preferencijama mladenke i stilu vjenčanice. Ova frizura često se opisuje i kao vintage, a nosila se još u drevnoj Grčkoj, gdje su je Atenjanke obično ukrašavale s ručno rađenim ukosnicama zlatne i boje bjelokosti.

Slika nije dostupna Mladenke se slažu: Sedam sitnica s kojima će vjenčanica izgledati (puno) skuplje

Mladenka u salonu vjenčanica Savjet stilistice: Što buduća mladenka mora imati uz sebe (i na sebi) kada bira vjenčanicu?

I današnje mladenke svoje chignon punđe vole nositi ukrašene dekorativnim ukosnicama ili špangicama, a neke se odlučuju za minimalizam, tako da su ukosnice skrivene.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju