S prvim danima proljeća u street style kombinacije na ulicama hrvatskih gradova tradicionalno se vrati i plisirana suknja. Daleko od toga da je ne viđamo i u zimskim izdanjima domaćih ljubiteljica mode, ali s obzirom na to da je taj model najčešće napravljen od laganijih materijala, ipak je puno traženiji tijekom toplijih mjeseci.

Galerija Plisirana suknja u street style kombinaciji - 1 Plisirana suknja u street style kombinaciji - 12 Plisirana suknja u street style kombinaciji - 11 +10 Plisirana suknja u street style kombinaciji

Plise je izraz za trajne nabore na tkanini koji nastaju posebnom tehničkom obradom i dolazi od francuske riječi plissé (naborano, zgužvano). Među najpopularnijim plisiranim komadima nalaze se upravo suknje, a one vjerojatno ne bi bile popularne u ovolikoj mjeri da japanski dizajner Issey Miyake početkom 90-ih nije započeo pravu malu modnu revoluciju i vratio plisiranoj odjeći staru slavu.

Miyake je eksperimentirao s tehnikama plisiranja tijekom osamdesetih u sklopu rada na svojim standardnim kolekcijama, a onda je plisirane komade 1993. godine izdvojio u zasebnu legendarnu liniju Pleats Please.

Issey Miyake, jesen/zima 1994. Issey Miyake, jesen/zima 1994. (Foto: Afp)

Umjesto plisiranja materijala Miyake se koristio tehnikom plisiranja odjeće. Proces bi započinjao izradom odjevnog komada dva do tri puta većeg od njegove planirane veličine. Zatim je slijedilo precizno presavijanje, glačanje, uvezivanje te završno obrađivanje nabora u toplinskoj preši, a rezultat su trajno plisirani odjevni komadi koji se ne gužvaju i nikad ne gube svoj originalan oblik.

15 midi i maksi suknji iz kojih se nećete skidati cijelo proljeće Suknje su mnogima omiljeni odjevni komad u proljetnim mjesecima Hot Squash (Next), 69 eura AD twenty (Europa92), 48,97 eura +12 Mango, 29,99 eura

Zašto toliko volimo plisirane suknje? Zato što su lepršave, efektne, svestrane i vrlo praktične. Naime, vrijeme kada su se nosile samo u svečanijim prigodama i uz elegantnije cipele odavno je iza nas.

Danas plisirane suknje možda i češće viđamo u kombinaciji s tenisicama, a često ih se spaja sa sportskim majicama i jaknama.

Plisirana suknja u street style kombinaciji - 6 Plisirana suknja i tenisice vole se javno (Foto: Profimedia/Shutterstock)

Kada želite umanjiti njezinu formalnost, pridodajte joj klasičnu sweatshirt majicu, ali ako istodobno želite da izdanje bude malo senzualnije, umjesto tenisica odaberite klasičnu salonku.

Ako birate plisiranu suknju u efektnoj boji ili pak s upečatljivim uzorkom, nadopunite je neutralnim komadima poput bijele ili crne majice.

Plisirana suknja u street style kombinaciji - 8 Plisirana suknja u street style kombinaciji (Foto: Profimedia/Shutterstock)

Plisirani model izgledat će sjajno u monokromatskoj kombinaciji. Nabori na suknji sami po sebi toliko su vizualno efektni da automatski odskaču od ostalih komada u istoj boji pa monokromatska kombinacija s plisiranim modelom zasigurno neće izgledati dosadno.

Zavirite u galeriju i pogledajte još ideja za kombiniranje plisirane suknje.

Plisirana suknja u street style kombinaciji - 12 Plisirana suknja u street style kombinaciji (Foto: Profimedia/Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju