Rano proljeće vrijeme je cvatnje kukurijeka, jednog od cvijeta koji se veže uz najveći kršćanski blagdan Uskrs. Snažni kukurijek cvjetati počinje već u zimi, dok ostala priroda još spava te je najraniji vjesnik proljeća. Dok je tlo još smrznuto, kukurijek će se uspjeti probiti kroz njega te svojom ljupkošću i bojom najaviti da je kraj zimskom sivilu i hladnoći blizu.

Galerija Kukurijek cvjeta krajem zime ili u rano proljeće, često tijekom razdoblja korizme - 10 Kukurijek cvjeta krajem zime ili u rano proljeće, često tijekom razdoblja korizme - 13 Kukurijek cvjeta krajem zime ili u rano proljeće, često tijekom razdoblja korizme - 5 +9 Cvjetovi kukurijeka, pomalo rustikalnog i egzotičnog izgleda, nalik su ružinima

Ranoproljetno cvijeće naročito je cijenjeno među vrtlarima upravo zbog toga jer najavljuje buđenje prirode i dolazak sunčanijih i toplijih dana, koji su nam nakon zime itekako potrebni. Takvo cvijeće donosi posebno veselje, a dolazak proljeća uvijek se veže i uz nove početke i neka nova uzbuđenja.

Proljetni ranoranioc kukurijek, latinskog naziva Helleborus orientalis, često cvjeta tijekom razdoblja korizme zbog čega ga se veže uz blagdan Uskrsa i može biti predivan ukras blagdanskog stola. Njegovi cvjetovi pomalo rustikalnog i egzotičnog izgleda, nalik ružinima, divno se slažu i s drugim cvijećem, poput tulipana, zumbula, jorgovana i mlječike, bilo u vazi ili složeno u vjenčić.

Kukurijek cvjeta krajem zime ili u rano proljeće, često tijekom razdoblja korizme - 11 Kukurijek se divno slaže i s drugim cvijećem, bilo u vazi ili složeno u vjenčić (Foto: Living4media)

Samo pazite jer je kukurijek otrovan i nikako ga se ne smije jesti, zbog čega biste ga trebali izostaviti iz vaše kolekcije cvijeća ukoliko imate kućne ljubimce ili paziti da ne dođu u kontakt s cvijećem kako ga slučajno ne bi pojeli. Svi dijelovi kukurijeka su otrovni, a po toj svojoj karakteristici je dobio i ime Helleborus, koje potječe od grčke riječi helein (ozlijediti, ubiti) i bora (hrana) što znači smrtonosna hrana.

Rod Helleborus obuhvaća približno 20 vrsta zeljastih ili zimzelenih višegodišnjih cvjetnica iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Ovisno o vrsti, cvijet kukurijeka može biti bijele, ružičaste, žute, tamnoljubičaste, tamnocrvene i zelene, pa i netipičnih boja za cvijeće kao što je siva, do gotovo crne.

Kukurijek cvjeta krajem zime ili u rano proljeće, često tijekom razdoblja korizme - 5 Kukurijek je jedan od najranijih vjesnika proljeća (Foto: Living4media)

Koliko je to poseban cvijet govori i to da se kukurijek, osim uz Uskrs, veže i uz blagdan Božića – Helleborus niger, poznat i kao zimska, odnosno božićna ruža, tradicionalno je omiljeni kukurijek u vrtu te cvate čisto bijelim cvjetovima u prosincu i siječnju, i to čak i na otvorenom u božićno vrijeme jer je otporan na niske temperature.

Kukurijek se prirodno može naći u šumarcima i na rubovima šuma, no zbog nemarnog branja sve je rjeđi i cijeli rod kukurijeka je zaštićen, posebice velecvjetni kukurijek koji je strogo zaštićen.

Kukurijek cvjeta krajem zime ili u rano proljeće, često tijekom razdoblja korizme - 12 Cvjetovi kukurijeka, pomalo rustikalnog i egzotičnog izgleda, nalik su ružinima (Foto: Living4media)

Zbog dekorativnih cvjetova otmjene ljepote kukurijek se često sadi u dvorištima i vrtovima. Najlakše se razmnožava ručno - mlade biljke iskopaju se i presade na željeno mjesto.

Za uspješan rast i uzgoj kukurijek traži djelomičnu sjenu uz umjereno sunce te dobro drenirano i umjereno vlažno tlo, no kad se dobro razraste, može podnijeti povremenu sušu. Prilikom sadnje potrebno je u tlo dodati dosta zrelog stajskog gnoja ili zrelog komposta, a za obilnu cvatnju redovito ga prihranjivati u proljeće i jesen.

Kukurijek nije zahtjevan za održavanje, dovoljno ga je povremeno očistiti od uvelih listova. Kada nastupe vrućine i suša, lišće ovog cvijeta ostaje privlačno i ljeti, pa je pogodno za masovno sadnju.

Kukurijek cvjeta krajem zime ili u rano proljeće, često tijekom razdoblja korizme - 6 Zbog dekorativnih cvjetova otmjene ljepote kukurijek se često sadi u dvorištima i vrtovima (Foto: Living4media)

Gardenija: Cvijet čiji se miris opisuje kao jedan od najposebnijih, a podsjeća na jasminov Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 4 Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 2 Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 3 +3 Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 1

Mona Lisa među cvijećem: Biljka ispoliranih listova čiji cvjetovi podsjećaju na ruž za usne Ešinant Mona Lisa Ešinant Mona Lisa Ešinant Mona Lisa na početku rasta +5 Ešinant Mona Lisa

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju