Za blagdan Uskrsa veže se i cvijet gardenija, koji sa svojim kremasto bijelim cvjetovima simbolizira buđenje novog života, koje sa svakim dolaskom proljeća i buđenjem prirode, iznova počinje. Gardenija će biti lijepi dodatak uskrsnim dekoracijama, a od ovog cvijeta dom će i prekrasno zamirisati.

Galerija Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 4 Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 2 Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 3 +3 Kada svoju gardeniju zalijevate pazite na njene delikatne cvjetove

Gardenija je na glasu kao jedan od najzahtjevnijih cvjetova za uzgoj, no kada vas nagradi svojom elegancijom i ljepotom, shvatit ćete da je itekako vrijedna truda i izazova. Oblikom podsjeća na ružu, a mirisom na jasmin, zbog čega je taj cvijet poznat i kao jasminova ruža.

Štoviše, gardenijin osvježavajući miris opisuje se kao jedan od najkarakterističnijih pa iako je zbog svoje bjeline izgledom vrlo suptilna, snažan, ali ugodan miris je taj koji je čini itekako primjetnom.
Gardeniju krase i sjajni, tamnozeleni listovi, u vrlo lijepom kontrastu s bijelim laticama. Za kućni uzgoj najčešće se koristi Gardenia jasminoides, a kod nas se najčešće uzgaja kao sobna biljka.

Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 3 Gardenija je na glasu kao jedan od najzahtjevnijih cvjetova za uzgoj (Foto: Living4media)

Gardenija je prvi put otkrivena na području Kine, Koreje i Japana te je dovedena u Europu, međutim europska klima tada još neimenovanoj biljci nije pogodovala pa je uglavnom bila uzgajana u staklenicima. U SAD-u, točnije u Charlestonu u Južnoj Karolini, prvi ju je na otvorenom uspješno uzgojio 1752. botaničar Alexander Garden, po kojem je i dobila ima. Iako je porijeklom iz Azije, ova divna ukrasna biljka danas je rasprostranjena po cijelom svijetu.

Gardenija ima kremasto bijele cvjetove i sjajno, tamnozeleno lišće Oblikom podsjeća na ružu, a mirisom na jasmin, zbog čega je gardenija poznata i kao jasminova ruža (Foto: Shutterstock)

Briga o gardeniji treba biti ispravna i temeljita. To je cvijet koji voli puno vlage i svjetlosti, no da uspije važno ga je staviti na mjesto, odnosno u prostoriju bez izravne sunčeve svjetlosti. Idealno mjesto za gardeniju bit će ono na kojem je ujutro sunce, a popodne hladovina – i ostavite je tamo jer gardenije ne vole kada ih se premješta i dira. Kao reakcija na stres zbog premještanja mogu joj i otpasti latice, a to se može dogoditi i zbog pogrešnog zalijevanja.

Kada svoju gardeniju zalijevate pazite na njene delikatne cvjetove jer bi od kapljica vode mogli promijeniti boju, odnosno dobiti pjege i potamniti.

Zalijevajte je mlakom vodom, ljeti malo više, a povremeno i poprskajte listove. Vlažnost zraka, što gardeniji izuzetno paše, možete povećati stavljanjem cvijeta u širi podmetač s vodom ispunjen kamenčićima. Osim što će zamirisati čitav prostor, gardenija će i pročistiti zrak zbog čega ćete je poželjeti držati i u spavaćoj sobi.

Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 5 Gardenija može biti krasan ukras za blagdanski stol (Foto: Living4media)

Tijekom proljeća i ljeta gardeniju prihranjujte tekućim organskim gnojivom, a povremeno joj je potrebno dodavati gnojivo s većim udjelom željeza. Ako dođe do nedostatka hranjivih stvari, najčešće, željeza, lišće će požutjeti, ali vene će ostati zelene. Letargičnim i slabim lišćem gardenija će vam pak dati do znanja da nema dovoljno ili da ima previše vlage.

Ukoliko je biljka prerasla teglu, treba je presaditi na proljeće, a presađivanje se obavlja jednom u dvije do tri godine. Ljepota gardenije održava se i orezivanjem, koje se obično obavlja u ožujku, kako bi se održao lijep oblik biljke, a može se orezati i poslije završetka cvjetanja u jesen. Kod mladih biljaka tijekom ljeta savjetuje se rezati vrhove kako bi se potaklo grananje.

Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 6 Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti (Foto: Living4media)

15 ideja za uskrsne dekoracije s ljuskom jajeta Ideje za uskrsne dekoracije s ljuskom jajeta Ideje za uskrsne dekoracije s ljuskom jajeta - 10 Ideje za uskrsne dekoracije s ljuskom jajeta - 7 +12 Ideje za uskrsne dekoracije s ljuskom jajeta - 6

Tulipani: Sve što trebate znati da ovaj predivni cvijet traje što dulje Tulipan Tulipan Tulipan +5 Tulipan

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju