Svojim bajkovitim izgledom križanac tulipan-božur podsjeća na najslađe slatkiše, a kako se u njegovu podnožju cvjetne čašice nalaze rašireni mekani cvjetovi nalik onima na božurima, jasno je zašto toliko očaravaju ljubitelje mirisnih božura.

Galerija Tulipan-božur Tulipan-božur Tulipan-božur +0 Tulipan-božur

U obilju spoja pastelnih boja još mirisnijih cvjetova teško je odabrati najljepšu sortu, no dobra je vijest ta što tulipan-božure možemo i sami uzgojiti u našem podneblju kako bismo bili spremni za iduće proljeće.

Kada i kako saditi tulipan-božur? 

Ove godine već je kasno za sadnju, pa u njima možete uživati ako ih kupite već izrasle u cvjećarnicama i na tržnicama, no zato se možete na vrijeme pripremiti kako biste iduće godine na svojim balkonima i vrtovima imali vlastito mirisno cvijeće nalik sladoledima.

Uostalom, i Audrey Hepburn rekla je: Zasaditi vrt znači vjerovati u budućnost.

No prije nego što ih posadite na gredice ili u tegle, potrebno je odabrati savršenu lokaciju na kojoj će uspijevati. Vrtlari preporučuju da to bude strana koja je djelomično izložena suncu, barem tijekom jednog dijela dana.

Imajte na umu i da ih treba odvojiti od biljaka koje tijekom ljeta trebaju velike količine vode jer bi to moglo naštetiti lukovicama, pa i izazvati truljenje.

Da bi u vazi trajali što duže, krajeve stabljike biljke tulipan-božur odrežite pod kutom od 45 stupnjeva.

Sasvim je svejedno sadite li lukovice u duboke tegle ili na gredicu, no pripazite da preko njih stavite dovoljnu količinu zemlje kako bi tijekom hladne zime bile zaštićene. Također, između lukovica ostavite nekoliko centimetara kako bi biljke imale dovoljno mjesta za razvoj korijenja i mogućnost crpljenja hranjivih tvari iz zemlje.

Jednom kada nastupi jesen, tijekom koje ćete ih saditi, površinu tla možete prekriti slojem lišća. Tako ćete ih zaštititi od većine glodavaca i podići temperaturu tla.

Koliko često treba zalijevati tulipan-božur? 

S obzirom na to da će se lukovice razvijati tijekom zime, nije im potrebno mnogo vode. Dovoljno je zaliti ih jednom tjedno, no pazite da to ne bude prije najavljenih niskih temperatura kako se voda ne bi pretvorila u led.

Kako se bude bližilo proljeće te počnete primjećivati izdanke biljke, zalijevanje možete povećati na dva puta tjedno, no potrebno je pripaziti na količinu koju dajete biljci. Ne treba pretjerivati.

Kako u vazi tulipan- božur što duže održati svježim? 

Da bi jednom kada ga narežete u svome vrtu ili kupite na tržnici tulipan-božur što duže lijepo izgledao u vazi, potrebno je pripaziti na nekoliko detalja.

Prilikom kupnje ili rezidbe birajte one cvjetove koji su još u pupoljcima, a ne one koji su već otvoreni. Jednom kada ih donesete do vaze, pripazite da buket stavite u hladnu vodu te prethodno odrežite vrhove stabljika pod kutom od 45 stupnjeva.

Uklonite višak lišća kako ne bi istrunulo u vodi, a za dugotrajniju svježinu i postojanost možete u vazu dodati i kovanicu ili konzervans za vodu koji se može kupiti u svakoj cvjećarni.

A koliko je tulipan-božur poseban i lijep, možete se uvjeriti u našoj galeriji.

Tulipan-božur Tulipan-božur (Foto: Shutterstock) Sijamski tulipan cvate ljeti Sijamski tulipan: Cvijet markantne ljepote koji obožava vrućinu i vlagu Vrtovi u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju - 12 15 vrtova u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju Sorta tulipana zvana Dior - 7 Dior tulipan: Bujni i pahuljasti cvijet koji podsjeća na božur Tuliipan Jedva smo ih dočekali: 10 ideja kako naglasiti svu ljepotu tulipana

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju