Društveno poduzeće Da-Mogu pokrenulo je crowdfunding kampanju kojoj je cilj zaposliti teško zapošljive osobe, osobito one na koje je pandemija najviše pogodila, i to kroz ručni rad, pletenje koje "osnažuje i podiže raspoloženje".

Od pokretanja inicijative ovog proljeća okupljeno je 19 pletilja koje su dizajnirale kape i krenule u proizvodnju. Crowdfundingom se nastoji osigurati uvjete za njihovo financiranje i prikupiti 85 tisuća kuna, što bi osiguralo prva zapošljavanja pletilja kroz period od godinu dana.

Osnivačica i direktorica tvrtke je Tatjana Aćimović, profesionalna projektna menadžerica, kazališna i filmska producentica koja je time željela pomoći onima koje je pandemija najviše pogodila - osobama s invaliditetom, starijima te mladima kojima bi to bilo prvo zaposlenje, ali i proizvodila pletenina visoke kvalitete i poticao ručni rad, posebno u kriznim razdobljima.

Cilj naše tvrtke je osigurati zapošljavanje teško zapošljivih, i to ne samo kroz narednih 12 mjeseci za što skupljamo novac, već kroz dulji vremenski period, odnosno, da postavimo održivi sustav poslovanja i zapošljavanja, ističu članovi Da-Mogu tima.

Svakoj pletilji nastojat će dati mogućnost suradnje i edukaciju ako joj potrebna, ali i okupljanje s ciljem stvaranja rukotvorina i njegovanja te stare tradicije.

Projekt podupire ručni rad kao nešto što nema samo motoričke, kognitivne i socijalne prednosti, već i kroz kreativnost doprinosi povećanju općeg zadovoljstva i raspoloženja.

Kampanja za prikupljanje novčanih sredstava za zapošljavanje pletilja dostupna je na stranici Croinvest.eu do početka studenog, a od tog mjeseca će i kape od merino vune biti u online prodaji.

Pletivo Monny(Foto: Monika Mihalić ) Čuvarica tradicije iz Međimurja: Heklanje kao opuštanje i posao koji se radi s ljubavlju

U prvih nekoliko dana zabilježeno je skoro 70 donatora koji će, kao i svi koji ubuduće podrže projekt, ovisno o uplati, dobiti razne nagrade zahvale - od digitalne zahvalnice, preko platnenog ruskaka zadruge Humana Nova, do loyalty programa putem kojega će svake godine dobiti kape iz kolekcije po svome izboru.

Prve partnerske ustanove i organizacije koje su se priključile Da-Mogu su Hrvatski savez gluhih i nagluhih te Domovi umirovljenika Sveti Josip u Zagrebu i Trnje, a dosad je dizajnirano 18 modela pletenih kapa, raznih boja i veličina.

Zasad okuplja pletilje u Zagrebu i okolici, a planiraju se afirmirati i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Svakoj pletilji nastojat će dati mogućnost suradnje i edukaciju ako joj potrebna, ali i okupljanje s ciljem stvaranja rukotvorina i njegovanja te stare tradicije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju