Osim što se već navikao na svjetla reflektora, Damiru Tomljanoviću nije više strano ni da ga ljudi prepoznaju na ulici, a on priznaje da sada puno bolje reagira i komunicira u takvim situacijama kada mu se netko javi.
Ja sam i dalje onaj stari. Ljudi koji mi prilaze većinom su opušteni, žele porazgovarati o poslu i sličnom, kaže Tomljanović kojem je jedna rečenica dovoljna da opiše kandidate druge sezone "MasterChefa".
Najviše me oduševljava njihova razina kuhanja i brzina učenja, ali mi je jako falila ta komponenta zajedništva koju je imala ekipa iz prve sezone, ističe. O najdražem trenutku iz druge sezone ipak još ne želi govoriti.
Još nije stigao omiljeni trenutak na male ekrane, pa ne bih o njemu.
Očekivano, uloga člana žirija u "MasterChefu" na neki mu je način promijenila život.
Mogu reći da sam izgubio puno kose od kombinacije stresa i godina, a ne pomaže niti šminka. Šalim se, mislim da imam puno manje slobodnog vremena za drage mi ljude, ali upoznao sam puno ljudi i proširio svoje znanje na mnogim područjima, otkriva Damir Tomljanović koji je kulinarsku karijeru započeo prije 32 godine u domaćim i inozemnim hotelima, a vrlo brzo prešao je u a la carte restorane u sklopu hotela. Odlaskom u Berlin 1997. nastavio je svoj put u a la carte restoranima.
Nakon profiliranja u tom vidu poslovanja, 2003. postao je dio tima u restoranu Kukuriku na Fortice u Kastvu pod mentorstvom šefa Zdravka Tomšića u tada vodećem slow food restoranu u regiji. Kada je 2007. godine preuzeo vlastiti projekt u Zadru u vidu vođenja restorana "Foša" kao šef i menadžer restorana, promijenio je smjer svoje profesionalne karijere. S "Fošom" postaje i dio JRE obitelji restorana, te potpredsjednik iste udruge s kojom kroz naredne godine djeluje u još dva restorana, kao šef kuhinje u restoranu "Bevanda" u Opatiji te u Vili Ariston.
Svoju firmu za konzalting i rad u ugostiteljstvu ''Kužinavanje d.o.o.'' pokreće 2018. godine. Fokus rada i dalje mu ostaje aktivno kuhanje kao šef konzultant, a ujedno širi svoj djelokrug rada na projektiranje profesionalnih kuhinja zajedno s partnerima i slaganje sustava rada s osobljem, prezentacije opreme i sustava za rad u kuhinjama. Tomljanović također radi kao profesor gastronomije u ugostiteljskim školama i na veleučilištima.
Ja sam bio i uvijek ću biti šljaker. Nema srama u radu. Koji put i rad vam puni baterije. A biti s obitelji i prijateljima za mene je najbolji način opuštanja i rješavanja stresa, kaže. Unatoč brojnim poslovnim obvezama, pronađe vremena za druženja s dragim ljudima, pa tako i s kolegama iz "MasterChefa", Melkiorom Bašićem i Stjepanom Vukadinom, kao i s kandidatima showa.
Naša druženja uvijek su jako vesela. I imamo neka nova u planiranju. To je ipak naša interna zezancija, jer tko nije bio u 'MasterChefu', teško koji put može shvatiti taj tip crnog humora, otkriva. Supruga Marija i kći Leona najveća su mu podrška.
Bez podrške obitelji ne možete funkcionirati. Ali danak je velik. Razdvojenost u ovome poslu je realnost, iskreno kaže pa otkriva da kći Leona supruzi i njemu pomaže u kuhinji.
Kći nam pomaže, a voli se petljati, pogotovo kada supruga radi kolače. U mojim rijetkim trenucima kada kuham doma, nakon kušanja zna reći da bi bilo dobro da češće to radim. Jako voli moja pečenja.
Leonu ću podržati ako jednog dana poželi krenuti mojim stopama i izabere kulinarsku profesiju. Podržat ću je u bilo kojoj odluci koju donese. I, nadam se, pomoći joj da se i ostvari u toj karijeri, ističe. Iz svoje bogate kulinarske karijere nije mu teško izdvojiti trenutak koji za njega ima posebno značenje i zbog kojeg je najviše ponosan na svoje poslovne uspjehe.
Kada vas ljudi s kojima ste godinama radili i dalje oslovljavaju sa 'šefe' nakon što prođe nekoliko godina što ste otišli. To mi je najveća čast.
Šef Damir Tomljanović s čitateljicama portala zadovoljna.hr podijelio je i svoj omiljeni recept za ručak ili večeru koji se može nabrzinu pripremiti nakon radnog dana.
Evo nešto u điru street fooda:
- Kupite ili napravite lepinju. Blanširajte nasjeckani kelj u vodi, iscijedite vodu i okrenute ga na tavici na maslinovu ulju s češnjakom.
- Otkostite i očistite srdele, pofrigajte ih i posolite.
- Napravite domaću majonezu s više kiseline i s kajenskim paprom da dobije malo 'kicka'.
- Prerežite lepinju napola i unutarnju stranu zapecite na tavici da bude hrskava, a izvana meka.
- Zatim na jednu stranu stavite kelj, pa na to srdele i na kraju spicy majonezu.
Poklopite i uživajte u malo drugačijoj i zdravijoj, a financijski pristupačnoj hrani.