Debeljuškasti, pomalo lijen i simpatični Garfield najpoznatija je narančasta mačka, a postoje razlozi zbog kojih su mace narančaste boje toliko posebne.

1. Boja
Postoje drugačije nijanse narančaste među mačkama. Uz narančastu, krzno može imati i crvene i žute tonove. Pigment melanin zaslužan je za narančastu boju kod mačaka, a njegova količina određuje koliko će narančasta boja biti intenzivna.

2. Spol
Narančaste mačke češće su muškog spola nego ženskog. To je zbog toga jer se gen koji proizvodi narančastu boju nalazi na X kromosomu. Ženke imaju dva kromosoma X, zbog čega trebaju dvije kopije toga gena kako bi bile narančaste, dok mužjaci trebaju samo jedan. Na tri narančasta mužjaka dolazi otprilike jedna ženka. Ženski potomci narančastih mužjaka mogu biti boje kornjačevine ili narančaste. Ako su oba roditelja narančasta, svi će mačići biti narančasti.

Mačka leži u kutiji Baš su luckaste: Zašto mačke vole ležati u kutijama?

3. Osobnost
Iako rana socijalizacija ima najveću ulogu u tome kakvog će karaktera mačka biti kad odraste, postoje neki dokazi koji kažu da se osobnosti mačaka razlikuju između različitih boja. Mužjaci narančastih mačaka na glasu su kao puni samopouzdanja, vokalni i aktivni. Ženke su pak mirnije i tiše.

4. Uzorak krzna
Narančasto krzno kod mačaka dolazi u pet varijanti, klasičnoj (kovitlastoj), prugastoj, točkastoj, s mrljama i varijanti sa zakrpama.

Mačke Zašto to rade? 10 čudnih ponašanja kod mačaka - objašnjeno

5. Sve narančaste mačke smatraju se tabby mačkama
Sve narančaste mačke imaju A-lokus, odnosno agouti gen i zbog toga se smatraju takozvanim tabby mačkama, čija je jedna od karakteristika da imaju slovo M na čelu. Kod nekih je mačaka slovo M više izraženo, a kod nekih manje. Tabby mačke također se često naziva tigrićima zbog uzorka krzna nalik tigrovu.

Narančaste mace na čelu imaju slovo M Narančaste mace na čelu imaju slovo M (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju