U organizaciji Kluba ljubitelja mačaka "Felis Croatia", u Karlovcu je u subotu i nedjelju održana svjetska izložba mačaka po pravilima Svjetske federacije mačaka (WCF), a sveukupni pobjednik je četverogodišnji perzijski mačak Antoshka, nadimka Ante, vlasnice Gordane Radić iz Splita.

Galerija WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 15 WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 18 WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 11 +14 Sudjelovalo je ukupno 354 mačaka i 101 uzgajivač iz 17 zemalja

Sudjelovalo je ukupno 354 mačaka i 101 uzgajivač iz 17 zemalja, mačke je ocjenjivao žiri od deset međunarodnih sudaca, a natjecalo se u nizu kategorija i krugova.

Predsjednik Kluba "Felis Croatia" Trpimir-Frane Sulić kazao je kako je prilično zahtjevno bilo organizirati izložbu, ali da su se na to odlučili iz ljubavi prema mačkama jer su svi članovi uzgajivači i felinolozi – stručnjaci za mačke.

WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 1 Izložene su mačke i onih pasmina koje nisu uobičajene kod nas (Foto: Robert Fajt/Cropix)

Tu su i domaće mačke i svjetski prvaci – trebalo je sve podići stepenicu iznad, a ujedno smo htjeli da i drugi dijelovi Hrvatske vide različite mačke i pasmine, dodao je Sulić.

Izložene su tako mačke i onih pasmina koje nisu uobičajene kod nas, kao što su kurilski bobtail, transilvanijska mačka, Bombay mačka i druge. Sulić je također ocijenio da Hrvatska stoji jako dobro što se tiče kvalitete mačaka.

WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 11 Sudjelovalo je ukupno 354 mačaka i 101 uzgajivač iz 17 zemalja (Foto: Robert Fajt/Cropix)

Gordana Radić rekla je Hini da se sedam godina bavi uzgojem mačaka.

Ne znam kud ću s peharima, a to je zato što sam na početku bavljenja uzgojem kupila mačke od najboljih svjetskih uzgajivača, objasnila je Radić, čiji je mačak Fidži također nagrađivan u Karlovcu.

WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 6 Sudjelovalo je ukupno 354 mačaka i 101 uzgajivač iz 17 zemalja (Foto: Robert Fajt/Cropix)

Među izlagačima je bio i Boris Herman iz Maribora čija je mačka Piski dobila najviša priznanja od tri različita svjetska saveza, a proglašena je i najboljom mačkom u Sloveniji. Poveo je sa sobom i Lyru, mačku nešto stariju od godine dana.

Perzijska mačka jedna je od najstarijih pasmina na svijetu - 3 Perzijska mačka: Damica koja šarmira svojim stavom "znam da sam neodoljiva"

Bavili smo se 25 godina uzgojem, ali smo od toga odustali jer nam je bilo teško odvajati se od mačića prilikom prodaje, a nismo niti bili uvijek sigurni predajemo li ih najboljim ljudima, rekao je Herman. (Hina)

WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 5 U organizaciji Kluba ljubitelja mačaka 'Felis Croatia' u Karlovcu je održana svjetska izložba mačaka (Foto: Robert Fajt/Cropix)

Dvije mace hrvatskih uzgajivača među pobjednicima velike izložbe u Opatiji Mediteranska izložba šampionskih mačaka u Opatiji - 10 Mediteranska izložba šampionskih mačaka u Opatiji - 9 Mediteranska izložba šampionskih mačaka u Opatiji - 8 +7 Mediteranska izložba šampionskih mačaka u Opatiji - 6

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju