Na današnji dan, 20. studenog, obilježava se tzv. Predivan dan. Iako mu se ne zna porijeklo i kada je prvi put proslavljen, zna se da su kao inspiracija poslužile pjesme U2 „Beautiful Day“ te „It's a Beautiful Day“ glazbenog sastava The Beach Boys.

Poslušate li njihove stihove, shvatit ćete da na svijetu postoji mnogo toga čemu se možemo veseliti. Evo i devet razloga koji će vam pokazati da je i vaš život predivan.

Svijet je prepun šarenih boja
Jesen koja je, čini se, polako na izmaku pokazala nam je sve svoje šarenilo: vjetar se poigravao crvenim, žutim, zelenim i smeđim lišćem. I upravo je to ljepota svijeta u kojem živimo, a koja se može vidjeti na prvi pogled. Naš svijet nije ispunjen samo bijelo-crnim tonovima; boje oko nas su žive, daju nam mogućnost brojnih kombinacija, utječu na naše raspoloženje, imaju terapijsku funkciju. Prava boja u pravom trenutku može poboljšati vaš dan.

Možete vidjeti prvi snijeg
Jučer i danas naše su krajeve zabijelile prve snježne pahulje. Unatoč tome što to i nije najbolja stvar u prometu, zar nije predivno izaći van, na svojem licu osjetiti prvu pahulju i shvatiti koliko je priroda čudesna? Snijeg je poput mekane dekice uz koju sve postaje čarobnije. Naviru nam sjećanja na djetinjstvo, saonice, izradu prvih snjegovića i nezaobilazno grudanje ispred škole. Iako smo sada odrasli, to ne znači da treba zaboraviti na dijete u sebi. Probudite ga, uživajte u snijegu, izađite van sa svojom djecom, partnerom ili kućnim ljubimcima i prepustite se.

Sami odabirete koga ćete voljeti
Više ne živimo u vremenu dogovorenih brakova (barem ne u našem podneblju), a žene su, unatoč još uvijek jakom patrijarhalnom odgoju u nekim dijelovima Hrvatske, slobodnije nego ikada prije. Samim time ostvaruju vlastite karijere i ono najvažnije – same biraju s kim će i hoće li uopće biti u vezi. Baš vas nitko ne može prisiliti da budete u vezi koja ne vodi nikuda ili je postala pravi teret za vaše zdravlje. Vi ste najvažnija osoba u svom životu i samo vi birate koga ćete voljeti.

Kako godine budu prolazile, shvatit ćete da smo svi mi na ovom svijetu s nekom svrhom.

No taj se odabir ne odnosi samo na partnersku ljubav. Mnogi od nas nemaju ni širu obitelj ispunjenu ljubavlju ili pak se osjećaju odbačenima od vlastitih roditelja ili ostatka rodbine. No imate mogućnost sami odabrati koga ćete voljeti. Stvorite svoju obitelj, pronađite prijatelje kojima je stalo do vas i vidjet ćete da je svijet čudesno mjesto puno ljubavi.

Zagrljaj čini lakšim svaki dan
Kada vam je teško i čini vam se da se sve oko vas ruši, zagrljaj će vam pokazati da će sve biti u redu. Štoviše, kada mi zagrlimo drugu osobu ili ona nas, kortizol, hormon stresa, značajno se smanjuje, a zajedno s njime snižava se i krvni tlak. Zagrljaj snažno utječe na psihičko i fizičko zdravlje. Nemojte se ustručavati zagrliti drugoga.

Niste sami
Čak i kada vam se čini da nemate nekoga tko bi vas volio i razumio, morate biti svjesni toga da to nije tako. Svome ste psu sve na svijetu, a pogledate li oko sebe, vidjet ćete i da netko cijeni vaš rad, vaš trud, vaš osmijeh.

Dakako, nije jednostavno biti usamljen kada svi vaši poznanici imaju svoje obitelji, no to nipošto ne znači da ste sami. Pružite ruku strancu, nazovite staru prijateljicu, pokušajte izgladiti odnose s drugima. Na svijetu postoji mnogo ljudi koji se osjećaju poput vas. Niste sami.

Imate moć promijeniti nečiji život
Upravo ranije spomenutim radnjama imate moć promijeniti ne samo svoj život, nego i tuđi. Pred nama je vrijeme darivanja, vrijeme brojnih humanitarnih akcija i veće društvene osjetljivosti nego u ostatku godine. No zašto bismo dobra djela „čuvali“ samo za blagdane?

Nekome će vaših 10 kuna možda biti jedino sredstvo za današnji obrok. Starijoj ženi koja živi sama vaš će posjet uljepšati čitav tjedan.

Svakog dana možete promijeniti nečiji život. Osobi koja je u depresiji, vaš će osmijeh uljepšati dan. Beskućniku će vaših 10 kuna možda biti jedino sredstvo za današnji obrok. Starijoj ženi koja živi sama vaš će posjet uljepšati čitav tjedan. Djetetu koje je bez roditelja vaše udomljavanje može spasiti život.

Svakog dana učite o sebi
Svi smo mi na putu otkrivanja samoga sebe. U redu je s 18 godina ili pak 23, nakon diplome, ne znati čime se želimo baviti, u čemu smo dobri i što je ono što želimo ostaviti svijetu. U redu je preispitivati se, iskušati razne poslove. Ljepota života je u tome što baš svakog dana možete naučiti nešto novo o sebi. Danas možete otkriti svoje snage za koje jučer niste ni znali da ih imate.

Imate svoju svrhu
Kako godine budu prolazile, shvatit ćete da smo svi mi na ovom svijetu s nekom svrhom, svrhom koja nadilazi ispijanje kava, kruženje dućanima i surfanje internetom. Možda ćete baš do kraja ove godine otkriti što je to što vas ispunjava. Kada doživite takav trenutak, znat ćete da vi u ovom velikom svijetu imate itekako važnu ulogu.

Mnogo je toga čemu se još možete veseliti
Svaki novi dan prilika je za nova iskustva, nove planove i novo stvaranje uspomena. Čak i ako ste prešli određenu dob i mislite da je s time svemu kraj, razmislite ponovno. Pred vama je još mnogo dana i godina u kojima možete dati ostvariti svoj puni potencijal. Na svaki novi dan gledajte kao na novu pustolovinu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju