Kineska filozofija kaže: kuhinja je centar za uspješan život, a njezino srce je pećnica. Stoga pripazite na pozicioniranje pećnice, jer hrana je zdravlje, a dobro nahranjena osoba aktivnija je, korisnija i općenito sretnija osoba

Prema drevnoj kineskoj filozofiji, kuhinja je središnje mjesto svakog uspješnog života. No, zapadnjačka životna filozofija u tom se smislu ne razlikuje previše od kineske - važnost hrane, kuhanja i zdravlja oduvijek je bilo na samom vrhu ljestvice životnih prioriteta.

Arhitektura i dizajn prepoznali su važnost kuhinje kao polaznog središta svakog doma. No, prema feng shuiju, najvažnije je mjesto kuhinje - pećnica. Pravilan položaj pećnice oslobađa sreću, zdravlje i obiteljsku harmoniju.

Važnost pozicioniranja pećnice presudno je za hranjenje obitelji, a ima i snažan utjecaj na osobu. Mjesto gdje ćete smjestiti kuhinjski namještaj ovisno o tome koliko je dobra, odnosno jaka životna energija. Zato je važno ne presjecati chi.

Riječ hrana, odnosno na kineskom Ts'ai, zvuči jednako kao i reiječ koja označava zdravlje, a to nije slučajnost. Zdrava, nutricionistički primjerena hrana koristi zdravlju, duhu, raspoloženju i na kraju boljem ozračju u cijelom domu.

Dobro nahranjena osoba učinkovitija je karijeri, bolje funkcionira u međuljudskim odnosima, naprednija je, financijski uspješnija... Ukratko, imate li dobro uređenu kuhinju prema Feng Shujiu, rezultati su višestruko dobri.

Loša i neprimjerena hrana, nutricionistički neprimjerena dakako donosi i jednako loše rasploženje. naravno, ovo ne treba shvaćati doslovce i podrazumijevati da je riječ o skupoj hrani. Kada je u pitanju Feng Shui riječ je o duhovnom blagostanju i zdravoj hrani.

Kako urediti kuhinju prema feng shuiju

Pećnica u sredini kuhinje

Pećnicu smjestite na poziciju s koje možete vidjeti cijelu prostoriju a da vam pritom na oku uvijek bude i pećnica. Ako vaša pećnica i štednjak nisu tako okrenuti, ne brinite se. Riječ je o standardnom dizajnu.Takav je problem jednostavno riješiti ogledalom koje možete postaviti iznad pećnice.

Štednjak i pećnica ne smiju biti u kutu kuhinje

Pećnica u kutu je loše rješenje, jer vam ograničava kretanje, pogled na ulaz u kuhinju, blokira prolaz chi energije i loše utjele na hranu. Protok chi energije ne smije biti blokiran i stoga brzo, ako je u kutu, izvucite vaš štednjak kako bi chi brže i bolje proticao. Dobro je rješenje otok za kuhanje, a ukoliko još postavite ogledalo dobit ćete dojam većeg prostora.

Vatra i voda se ne smiju miješati

Pećnica, sudoper i hladnjak moaju biti postavljeni dijagonalno, u trokut s kutevima od 2 do 2,5 metara. Tako će se spriječiti konflikt vatre i vode, ali i nesloga između članova obitelji. Ukoliko je vaša kuhinja mala, pokušajte razbiti taj kontak postavljanjem zelene boje između kućanskih aparata, primjerice zelenu biljku ili zeleni tapetić.

Pećnica ne smije biti blizu prozora

Pogled kroz prozor je pozitivan za chi energiju, osobito ako se prozor nalazi iznad sudopera, odnosno vode. No, ukoliko je pećnica okrenuta prema prozoru, energija odlazi kroz prozor umjesto da cirkulira između članova obitelji. Ukoliko to ne možete izbjeći, opet posegnite za ogledalima kako bi stvorili odraz ulaza.

Mikoravalna pećnica i štednjak ne idu zajedno

Prema feng shuiju je to loš znak, tlačenje položaja i protoka chi energije kroz važnu pećnicu. Premjestite mikrovalnu pećnicu od štednjaka i razmislite o tome da li vam ona uopće treba. Neki poznavatelji feng shuija uklanjaju mikrovalne kao dirigente radijacije i neutralnog elektro-megnetizma.

Proširite uski prolaz

Kuhinjski prolaz je uobičajen u stanovima koji su mali i koji moraju imati kuhinjske aparate na određenom mjestu. No, moguće je poboljšati protok energije tako da dodate ogledalo iznad pećnice i proširite izgled prostora. Objesite biljku na ulazna vrata, postavite ogledalo suprotno od izlaza iz kuhinje i tako omoguće nesmetan protok chi energije.

I na kraju, ne zaboravite da svaki nezgodan raspored ima svoj feng shui lijek. Ogledala, zvonca, male kristalne lopte i biljke mogu učiniti čuda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju