Još mjesec dana ostalo je do ovogodišnje dodjele Oscara, a svoje mjesto među nominiranima za najbolji film ima i uradak redatelja Martina McDonagha "Duhovi otoka" ("The Banshees of Inisherin").

Galerija Kadrovi iz filma Duhovi otoka - 1 Kadrovi iz filma Duhovi otoka - 2 Kadrovi iz filma Duhovi otoka - 3 +0 Duhovi otoka

Colin Farrell je za svoje glumačko ostvarenje u ovom filmu nominiran za najboljeg glavnog glumca, a Brendan Gleeson i Barry Koeghan za najboljeg sporednog glumica.

Farrell i Gleeson u filmu su Pádraic Súilleabháin i Colm Doherty, najbolji prijatelji čiji odnos preko noći doživi veliku promjenu, nakon što Colm odluči da mu je Pádraicu dosadan. I tu kreće borba za povratak izgubljenog prijateljstva...

Crnohumornu dramu koja je mnoge oduševila radnjom, glumom i zadivljujućim krajolikom, možete pogledati u kinu, a kao poticaj vam možda posluži i detalj koji se tiče odjeće glavnih likova.

Naime, glumci Colin Farrell, Brendan Gleeson i Barry Keoghan u filmu nose džempere u kraljevskoplavoj, crvenoj, ljubičastoj i zelenoj boji koje je za njih plela 83-godišnja Irkinja Delia Barry iz Tipperaryja.

Kadrovi iz filma Duhovi otoka - 3 Kadrovi iz filma Duhovi otoka - 3 (Foto: Profimedia)

Delia plete od svoje sedme godine, a za filmove je počela plesti tek kasnije u životu, nakon što je njezin talent otkriven zahvaljujući grupi za pletenje kojoj se pridružila nakon što joj je umro suprug.

U jednom intervjuu otkrila je da je za pletenje svakog džempera imala oko tjedan dana, a uzorke je morala osmisliti sama.

Kostimografkinja "Otoka duhova", Eimer Ní Mhaoldomhnaigh, Deliji je dala sama crno-bijele slike ribara iz 1921. godine zahvaljujući kojima je dobila samo djelomičnu sliku uzorka na prsima i ramenima.

Kada sam smislila Colinov džemper, sviđao mi se, ali nije mi se sviđao kada sam ga počela plesti, rekla je o crvenom džemperu koji u filmu nosi poznati glumac.

Zaradu od filma, 83-godišnjakinja je donirala lokalnoj dobrotvornoj organizaciji koja pruža podršku oboljelima od raka i njihovim obiteljima.

Za samo pletenje rekla je da je njezin hobi koji je spašava od dosade.

Ja sam jedna od onih osoba koje jednostavno moraju raditi nešto s rukama dok sjede, rekla je Delia kojoj se u izradi kostima pridružio i iskusni krojač Denis Darcy (80) koji je napravio nekoliko hlača, prsluka i jakni koji su se pojavili u filmu.

Kadrovi iz filma Duhovi otoka - 2 Kadrovi iz filma Duhovi otoka - 2 (Foto: Profimedia)

U intervjuu za Vanity Fair kostimografkinja Eimer Ní Mhaoldomhnaigh rekla je da je Brendan Gleeson bio posebno oduševljen džemperima, a nije jedini. Primijetili su ih i brojni gledatelji filma koji su ih proglasili najboljim pletivom koje su vidjeli na ekranima.

Kada je prvi put probao džemper i Colin Farrell je rekao da mu se sviđa, iako mu je kostimografkinja dala vrijeme da razmisli. Kao nevjerojatan detalj, kostimografkinja je istaknula činjenicu da je Delia isplela džempere bez da se ikada susrela s Gleesonom ili Farrellom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju