Čini vam se da sve radite kako treba, ali vaša koža ''odbija suradnju'' i ne postižete rezultate koje bi htjeli? Možda radite neku od najčešćih pogrešaka u njezi kože.

Njih deset za nas je izdvojila Tamara Obrvan, vlasnica Instagram profila skincare_akademija koja sa svojim pratiteljima, njih više od 9000, nastoji podijeliti što više savjeta o njezi kože temeljenih na znanosti.

Deset pogrešaka koje je izdvojila pročitajte u nastavku:

1. Preagresivno čišćenje kože lica

Preagresivno pranje može dovesti do oštećenja zaštitne barijere kože, što se manifestira crvenilom, perutanjem, iritacijama, upalnim aknama i pretjeranim lučenjem sebuma.

Osjećaj škriputavo čiste kože i/ili jakog zatezanja kože nakon čišćenja je znak da je koža očišćena preagresivno. Najčešći krivci za ovo su prejaki proizvodi za čišćenje, čišćenje kože sapunom (njihov pH je previsok s obzirom na pH naše kože) te krpice, spužvice i četkice za čišćenje kože.

Nježna, a učinkovita metoda čišćenja kože je dvostruko čišćenje. Odnosno, prvo skinuti make up uljnim čistačem, a zatim gelom ili pjenom ukloniti ostatak nečistoća s lica.

Slika nije dostupna Hrane, umiruju, fino mirišu: Losioni i mlijeka za tijelo spasonosni za suhu kožu

Anzotica Cosmetics Anzotica Cosmetics: Ulovite popust i pripremite kožu za jesen

2. Nedovoljno hidratacije

Hidratacija je bitna za svaki tip kože, pošto će dehidrirana koža izgledati beživotno, a mogu se javiti i iritacije te perutanje kože.

Često se pogrešno misli da masna koža ne treba hidrataciju, no upravo je dehidracija kože česti razlog zašto koža proizvodi višak sebuma – pokušava spriječiti daljnji gubitak vlage. Ako se vaše lice kroz dan brzo zamasti, umjesto da uvedete sastojke namijenjene regulaciji sebuma, pokušajte pojačati hidrataciju – rezultati će vas možda iznenaditi.

3. Nepoznavanje svog tipa kože

Osnovna podjela kože na normalnu, suhu, mješovitu i masnu pruža odličnu orijentaciju prilikom izbora proizvoda, pošto nema svaka koža iste potrebe.

Primjerice, suhoj koži će više odgovarati bogate njegujuće kreme, dok na masnoj koži one mogu izazvati začepljene pore i prištiće.

Tek kad odredite koji tip kože imate, moguće je odrediti koji sastojci i proizvodi bi najbolje odgovarali za nepravilnosti koje želite ciljati rutinom.

4. Nenošenje SPF-a

Oko 80% oštećenja i znakova starenja kože je posljedica štetnog djelovanja sunčevih zraka (UV zračenje). Također, UV zračenje je dokazani uzročnik raka kože. Uzmemo li u obzir da neki sastojci u rutini njege kože dodatno pojačavaju osjetljivost kože na UV zračenje, jasno je da je korištenje kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) ključni dio rutine.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da se SPF 30 ili veći, širokog spektra zaštite, nosi i redovito obnavlja kad god je UV indeks 3 ili veći.

5. Uvođenje više proizvoda odjednom

Iako bi htjeli probati sve nove proizvode isti dan, između uvođenja svakog novog proizvoda u rutinu bi trebalo proći barem 2 tjedna.

Uvođenje nekoliko novih proizvoda odjednom može biti previše za vašu kožu i izazvati iritacije, a također nećete moći odrediti koji proizvod radi dobar posao, a koji samo pogoršava stanje.

Također, bitno je istestirati proizvod na malom području kože (može iza uha) 48h prije korištenja, kako bi se eliminirala mogućnost alergijske reakcije (tzv. patch test).

6. Pretjerana eksfolijacija

Eksfolijacijom uklanjamo višak mrtvih stanica kože kako bi ona izgledala svježije, jedrije i imala zdravi sjaj. Eksfolijacija može biti kemijska (kiseline poput glikolne, laktične, salicilne) ili mehanička (krpice i četkice za lice, peelinzi za lice).

Kod eksfolijacije vrijedi pravilo – manje je više. Baš kao i preagresivno čišćenje lica, pretjerana eksfolijacija može uzrokovati narušenu zaštitnu barijeru kože. Zlatna sredina je eksfolirati kožu 3 puta tjedno – to će dati najbolje rezultate uz minimalan rizik.

7. Previše proizvoda u rutini

Iako su rutine s 10, pa čak i 20 koraka postale jako popularne, iskustvo govori da će većini previše proizvoda u rutini izazvati iritacije, ali ne i nužno bolje rezultate.

Rutina u kojoj u jednom danu radimo eksfolijaciju kože i koristimo nekoliko aktivnih sastojaka u visokim koncentracijama će dugoročno izazvati iritacije. Radije se fokusirajte na manje proizvoda, ali koji su ciljano namijenjeni za nepravilnosti na koje želite djelovati.

8. Prečesto mijenjanje proizvoda

Iako rezultate želimo vidjeti što prije, potrebno je minimalno mjesec dana testiranja proizvoda da bi mogli procijeniti njegovo djelovanje.

Začarani krug u kojeg mnogi upadaju je to da ne vide rezultate nakon nekoliko korištenja, zaključe da proizvod ne djeluje te kupuju drugi proizvod s kojim se priča ponavlja. Na ovaj način ne samo da nećemo postići rezultate koje želimo, već riskiramo iritacije zbog prečestog mijenjanja proizvoda.

9. DIY proizvodi i tretmani

Koliko god privlačno bilo zamiješati vlastite pripravke za njegu kože, moramo imati na umu da mi nismo kemičari, a naša kuhinja nije laboratorij.

Uvjeti u kojima spravljamo DIY proizvode nisu dovoljno higijenski, ne možemo kontrolirati pH proizvoda i točne omjere sastojaka te nismo upoznati s mogućim međusobnim kemijskim reackijama sastojaka. Također, neki sastojci (limun, cimet, jabučni ocat) mogu ozbiljno oštetiti kožu.

Začine i voće radije iskoristite za salatu i kolače, a na lice stavljajte provjerene proizvode čija je sigurnost testirana u laboratorijskim uvjetima.

10. Dodirivanje lica i čupkanje prištića

Svi smo bili u situaciji da krenemo istisnuti mali, jedva vidljivi prištić, a on nam vrati tako da se pretvori u veliki upaljeni prišt. Ovo je posljedica nestručnog čišćenja pora. Radije uložite u dobro čišćenje kod kozmetičarke i odmaknite se od ogledala.

Ne manje bitno, čestim dodirivanjem lica na kožu lica prenosimo bakterije i prljavštinu s naših prstiju i dlanova, što može stvoriti dodatne upalne procese.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju