Počeo je najiščekivaniji sajam za sve knjigoljupce - Interliber. No kako se snaći u moru knjiga? Za vas smo izdvojili ponajbolje naslove domaće i svjetske književnosti i publicistike, ponešto za svačiji ukus.

  Galerija Preporuke za Interliber - 11 Preporuke za Interliber - 10 Preporuke za Interliber - 9 +7 Kristian Novak: Slučaj vlastite pogibelji

James Norbury: Mačak koji je poučavao zen

Suvremena inačica Malog princa – tako bi se nekome mogla najlakše opisati predivna knjiga Mačak koji je poučavao zen.

Ovo je priča o iskusnom zen-mačku koji sazna za usamljeni drevni bor duboko u javorovoj šumi pod kojim se otkriva sva mudrost svijeta, pa odluči otisnuti se na put spoznaje. Na svom putovanju susreće živopisne likove: tjeskobnog Majmuna i Kornjaču umornu od života, bijesnog Tigra, zbunjenog Vučića i gramzivu Vranu. Svatko od njih ima svoju priču i lekciju koju želi podijeliti. Ali nakon neočekivanog susreta sa zaigranim Mačićem Mačak iz temelja počinje sve preispitivati...

Posebno će vas oduševiti spoj teksta s ilustracijama koje je radio sam autor, a koje odišu nježnošću, iskrenošću i toplinom koja nam danas svima toliko treba. Ovo je uistinu knjiga za sve generacije, kojoj ćete se uvijek iznova vraćati i koja nipošto neće samo skupljati prašinu na polici.

Prijevod: Lada Furlan Zaborac

Kristian Novak: Slučaj vlastite pogibelji

Najiščekivanija knjiga u Hrvatskoj nedavno je napokon ugledala svjetlo dana, i to paralelno s istoimenom dramskom izvedbom čija se praizvedba održala u HNK-u Varaždin.

Najčitaniji suvremeni hrvatski književnik još je jednom oduševio i kritiku i čitatelje, a na Interliberu će i potpisivati svoja djela pa ako želite autogram, subota je pravi dan za to.

U svom novom romanu Novak isprepleće smrt mladog prometnog policajca, koja puni medijske stupce, i ambicioznu profesoricu koja priprema dramsku grupu srednjoškolaca za uprizorenje Antigone, pri čemu s njima evocira upravo tragični događaj kojemu svjedoče u svojoj suvremenosti. Dok pokušava dokazati istinu i tako obraniti svoje dostojanstvo i radno mjesto od uvrijeđenih roditelja srednjoškolaca, pripadnika lokalne elite, gubi stup po stup svojeg dotad sretnog građanskog života, ali pronalazi odvažnost koje nije bila svjesna...

U radnji se isprepleću pitanja korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sustava, zakona i morala, ljubavi i slobode, a sva nas ona navode na to da se zapitamo i o sebi i slučaju vlastite "pogibelji". Preporuke za Interliber - 8 Kristian Novak: Slučaj vlastite pogibelji (Foto: Sonja Kovač)

Tisja Kljaković Braić: Pita moja mama imate li jedno jaje

Još jedna knjiga koja će vas oduševiti ne samo tekstom nego i ilustracijama, a koju možete kupiti i svojim najmlađima, dolazi iz pera već svima dobro znane Tisje Kljaković Braić.

U nezaboravnoj hit-slikovnici splitsko susjedstvo oživljava na najzabavniji mogući način. Mala Nastja, znatiželjna poput svih djevojčica, neprestano upada u razne avanture, pa tako s njom upoznajemo i najboljeg solinskog policajca Milu Gnua, pjevača Jolu Čaglja, koji se upravo doselio u zgradu, koku Anđelu, koju je tako stislo da više nije mogla nesti jaja, ljenjivca Božidara Božu Linčinu i mnoge druge osebujne likove koji će vas uistinu nasmijati do suza. Preporuke za Interliber - 4 Tisja Kljaković Braić: Pita moja mama imate li jedno jaje (Foto: Sonja Kovač)

Jojo Moyes: U tvojim cipelama

Nismo zaboravili ni ljubitelje ljubavnih romana, a njih će posebno oduševiti nova poslastica Jojo Moyes – U tvojim cipelama.
Dvije junakinje isprobat će kako je to zaista biti u tuđim cipelama. Sam nema mnogo, ali je zahvalna na onome što ima, a to su posao za koji se grčevito drži i obitelj koja u svemu ovisi o njoj. Svjesna je da je samo jedan loš dan dijeli od toga da sve to izgubi – i samo se nada da taj dan nije danas. S druge strane, Nisha ima sve o čemu je ikada sanjala: iznimno bogata muža, život na visokoj nozi i glamurozna putovanja – i upravo je izbačena iz tog života jer je njezin muž pokrenuo brakorazvodni postupak.

Sam i Nisha teško da bi se ikad susrele. No nakon zbrke s torbama u teretani njihovi se životi isprepletu – baš kad im sve nekako klizi iz ruku. Obje krive onu drugu za to što se osjećaju kako postaju sve više nevidljive, zaboravljene, izgubljene i same, no to je daleko od istine.

Treba li vama ili vašoj prijateljici knjiga koja će vas trgnuti, pokazati da vam da niste same te da se život događa svakome, ovo je naslov za vas. Preporuke za Interliber - 6 Jojo Moyes: U tvojim cipelama (Foto: Sonja Kovač)

Luna McNamara: Psiha i Eros

Svi smo čuli za mitove o Psihi i Erosu, no što kada se grčka mitologija pretvori u roman? Upravo je to napravila Luna McNamara.

Tako nam je ponudila novo čitanje grčke mitologije koje će vas očarati, a u njega je unijela i dozu humora i napetosti.
Podsjetimo, bog žudnje zaljubio se u srčanu djevojku, no ugleda li mu ona ikad lice, zauvijek će biti razdvojeni.

Spojeni kletom sudbom, tvrdoglava Psiha i Eros, sit smrtnika, suočit će se s izazovima kakve nisu mogli ni zamisliti. U svijetu smrtnika sprema se Trojanski rat, među bogovima ima onih koji im žele zlo, a njih dvoje moraju odlučiti hoće li tešku kletvu pretvoriti u nešto drugo, nešto više… prije nego što bude prekasno.

Prijevod: Silvija Čolić Preporuke za Interliber - 5 Luna McNamara: Psiha i Eros (Foto: Sonja Kovač)

Jorge Bucay: Put suza

Ako tko zna kombinirati profesiju psihijatra, psihoterapeuta i pisca, onda je to Jorge Bucay. Autor brojnih naslova, u novom, četvrtom izdanju Puta suza, trećem dijelu svojega proslavljenog niza Planovi puta, posvećuje se jednome od najsloženijih i najdelikatnijih ljudskih iskustava: gubitku voljenog bića.

Bilo da je u pitanju smrt ili prekid odnosa, zbog tog događaja osjećamo tugu, osamljenost, pa čak i očaj. No slavni argentinski psihoterapeut uči nas kako su bol i gubitak neprocjenjiv dio našega razumijevanja svijeta, osobnog rasta i razvoja svakog pojedinca. S jasnoćom i mudrošću kojima je osvojio milijune čitatelja diljem svijeta, koristeći se brojnim primjerima i pričama, autor bestselera Ispričat ću ti priču i Klasične priče da se bolje spoznaš u Putu suza pokazuje da se i najbolnija iskustva mogu preživjeti te da su, štoviše, baš ona neophodna da bismo sazreli kao ljudi.

Prijevod: Silvana Roglić Preporuke za Interliber - 10 Preporuke za Interliber - 10 (Foto: Sonja Kovač)

Anna de Simone, Ana Maria Sepe: Iznova ispiši stranice svog života

Poznata uzrečica kaže da (gotovo) svaka osoba ima dva rođendana - jedan slavi na dan kada se rodila, a drugi na dan kada je shvatila zašto živi. Autorice knjige Iznova ispiši stranice svog života na početku iznose svoju verziju te uzrečice i napominju da se drugi put rodimo kada odlučimo zavoljeli sebe.

Kao što kažu i autorice:

Što činite kada volite? Brinete se o toj osobi, upuštate se u velike pothvate, posvećujete joj pozornost, ulažete u nju vrijeme i sredstva. Dakle, nesumnjivo je da ste sposobni voljeti. Zašto vam to onda ne uspijeva sa samim sobom? Zašto sebi ne dopustite istu brižnost?
Ovaj vodič uronit će u vaše djetinjstvo, ali vam i pokazati konkretne korake kako sam sebi biti najvažnija osoba u sadašnjosti.

Prijevod: Hana Klak Ustolin Preporuke za Interliber - 3 Anna de Simone, Ana Maria Sepe: Iznova ispiši stranice svog života (Foto: Sonja Kovač)

Ivana Šojat: Po zidovima crtam drveće

Nagrađivana domaća književnica Ivana Šojat u svojem najnovijem djelu donosi priču o prijateljstvu, odrastanju, pubertetu, iskušenjima i unutarnjim borbama dvaju dječaka na putu sazrijevanja.
Ovo je priča o dvojici prijatelja, Jakovu i Marku, čije prijateljstvo dolazi na kušnju nakon jednoga nenadziranog tinejdžerskog rođendana, koji završava u bolnici, na odjelu pedijatrije, ispumpavanjem zbog trovanja alkoholom.

Ovo je priča o ispitivanju snage prijateljstva Jakova i Marka te o izazovima koje im nameće odrastanje i potreba za dokazivanjem odraslosti. Ovo je priča i o njihovim obiteljima i obiteljskim dinamikama – o odnosima sinova, majki i očeva te o njihovim međusobnim očekivanjima i neispunjavanjima tih očekivanja. Ovaj roman donosi isječak iz suvremene adolescentske svakodnevice, obilježene tjeskobom, bijesom i različitim frustracijama, čita se u jednome dahu i sugerira više snažnih poruka i pouka djeci, mladima i odraslima. Preporuke za Interliber - 2 Ivana Šojat: Po zidovima crtam drveće (Foto: Sonja Kovač)

Ivana Bodrožić: Usijavanje

Želite li uživati u kvalitetnoj domaćoj poeziji, svakako zavirite u novu zbirku Ivane Bodrožić u kojoj tematizira stanje u kojem se u jednom trenutku našao život žene, do njezina usijavanja.

I ako bismo pokušali razumjeti uvjete koji dovode do tog usijavanja, shvatili bismo da je do njega došlo uslijed kočenja i zamrzavanja odnosa između svijeta i subjekta, koji nakon novog buđenja pokušava shvatiti suštinu tog paradoksalnog procesa. Iz toga proizlazi poezija koja nas se tiče, poziva na suosjećanje, koju želimo čitati iznova i imati je blizu sebe, podsjećajući nas da ne možemo urazumiti život.

Upravo zato u ovim pjesmama nema mjesta cinizmu, već spremnosti da život prigrlimo, da se smijemo, svađamo, tugujemo. Ivana Bodrožić bez zadrške piše o svojim strahovima i borbama baveći se temama ljubavi, seksualnosti i majčinstva, dajući ženi da postoji u svim mogućim dimenzijama.

Ovo je zbirka koju biste trebali pokloniti svakoj ženi u svome životu.  Preporuke za Interliber - 7 Ivana Bodrožić: Usijavanje (Foto: Sonja Kovač)

Stephen King: Posljednje uporište

Stephen King, najveće svjetsko ime suvremenog trilera, došao je na hrvatske police s novim naslovom, i to u dva sveska. Iako je prvi put roman objavljen još davne 1978., ovo je prvi put da su u njega uključeni i svi oni dijelovi koje autor prvotno morao odbaciti jer tada tako opširno djelo nije bilo isplativo za tiskanje.

U ovome vrhunskom imaginativnom ostvarenju, epskom remek-djelu na razmeđu užasa i nade, Stephen King oslobađa mračnu silu koja čovječanstvu prijeti uništenjem i sučeljava je s nezaboravnom skupinom preživjelih koji joj se moraju oduprijeti. Riječ je o smrtonosnoj zarazi, izišloj iz laboratorija, koja je pokosila 90 posto stanovništva, a oni preostali moraju iznova, na posljednjim uporištima, stvoriti nov život. Zvuči li pomalo poznato?

Prijevod: Martina Pranić 

Preporuke za Interliber - 1 Ivana Bodrožić: Usijavanje (Foto: Sonja Kovač)

Od trilera do ljubavnih priča: 10 naslova stvorenih za poklon ispod bora Prijelog knjiga za Božić - 8 Prijelog knjiga za Božić - 10 Prijelog knjiga za Božić - 9 +6 Prijelog knjiga za Božić - 7

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju