Na adresi Oporovečki Omajek 1 u zagrebačkoj Dubravi nalazi se jedno od najljepših dvorišta. Marica Jurakić uredila je svoje dvorište od 1200 kvadrata baš onako kako je željela i jako ga obožava. Odmalena je željela da joj vani i u kući sve bude lijepo, čisto i onako kako ona zamisli.

Galerija Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 11 Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 15 Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 7 +9 Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših

U tome sam dosta i uspjela. Jako sam puno sebe davala i usavršavala, ali tu sam se pronašla, govori Marica Jurakić, čije bajno dvorište primijete svi prolaznici, i nepoznati i poznati, te imaju samo riječi hvale, na što je jako ponosna. Maričin vrt proglašen je najljepšim u Dubravi 2006. godine, što je bio rezultat velikog truda i rada jer ga je godinama usavršavala. Cijela njezina ulica ukras je grada Zagreba.

Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 7 Marica Jurakić u svom dvorištu i prekrasan veliki kamenjar (Foto: Privatne fotografije)

Cijela je moja ulica lijepa, imaju fina dvorišta. Kad netko treba moj savjet, rado ga dam, dodaje. U vrtu ima veliki kamenjar od oko 40 četvornih metara u kojem se nalazi oko 70 grmova i cvjetova. Tu je i veliki travnjak s velikim stablima koji krasi 15 javorova svih vrsta, tri atlantska cedra, sedam drugih vrsta cedrova, pet stupastih tisa, dvije patuljaste bukve, crvenu i zlatnu, jedan likvidambar, šest ruža stablašica, četiri kineska jorgovana, deset šimšira i još puno crnogorice koju sama oblikuje.

Marica voli svaki kutak svog vrta, ali ako treba izdvojiti najdraži, onda bi to bila terasa uređena u kombinaciji bijele i plave boje.

Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 9 Marica obožava svoju terasu uređenu u kombinaciji bijele i plave boje (Foto: Privatne fotografije)

Na njoj uživam, pijem kavu, radim i crtam planove za vrt. S terase imam jako dobar pregled za uživanje, otkriva. Vrijedna Marica jako puno vremena provodi u uređivanju dvorišta, nema tu granica, kaže, ako treba i deset sati, dok ne bude zadovoljna. U prosjeku je to tri do četiri sata dnevno.

Sve radi sama, uz neke pomagače, poput navodnjavanja i robotske kosilice, ali bez ljudske ruke ništa, ističe. Jednom godišnje pozove vrtlara da joj pomogne posjeći velike grane koje ne može sama dosegnuti.

Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 8 Maričino dvorište primijete svi prolaznici te imaju samo riječi hvale na što je jako ponosna (Foto: Privatne fotografije)

Velik je to trud, ali i užitak, ističe. Obitelj i prijatelji daju joj podršku i kažu: Mi svi uživamo, a ti nikada, samo radiš.

Ali uživam i ja jer kad nešto voliš, nije ništa teško, dodaje Marica Jurakić. Uplašilo ju je strašno nevrijeme koje je pogodilo Zagreb te joj je dalo puno posla. Cijela ulica bila je puna lišća i granja iz njezina dvorišta koje je trebala počistiti i skloniti. Nakon četiri sata posla mogla je nastaviti uživati u svojoj dvorišnoj oazi koja, na sreću, nije puno stradala u nevremenu.

Baka Ivana uživa: Dvorište s bazenom zbog kojeg zaboravljamo i na more Dvorište s bazenom u Smederevu u kojem obitelj Krstić provede cijelo ljeto - 19 Dvorište s bazenom u Smederevu u kojem obitelj Krstić provede cijelo ljeto - 9 Dvorište s bazenom u Smederevu u kojem obitelj Krstić provede cijelo ljeto - 8 +19 Dvorište s bazenom u Smederevu u kojem obitelj Krstić provede cijelo ljeto - 5

Oduševljava prolaznike: Najljepši zagrebački balkon, na kojem raste 120 biljaka Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 14 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 2 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 13 +13 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 12

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju