Vaze u mnogim domovima već su pune tulipana, cvijeta koji je sinonim za proljeće. Tulipani su, između ostalog, omiljeni ukras i jer se za njih lako brinuti, a dolaze u cijeloj paleti predivnih boja.

Galerija Tulipan Tulipan Tulipan +5 Tulipan

Jednom kada ih stavimo u vazu podignu cijeli prostor, a boje cvijeta tulipana gotovo su jednako raznolike kao i njihov oblik. Naime, tulipani dolaze s jednim ili dva reda latica, s privlačnim rubovima, nazubljenim laticama...

I zato su, između ostalog, i jako fotogeničan ukras doma. Kako smo već napomenuli, briga za tulipane u vazi nije zahtjevna, ali postoje načini da sačuvate njihovu ljepotu, ali i fotogeničnost što dulje.

1. Važnost vode

Tulipani u vazi traju otprilike pet do deset dana. Cijelo to vrijeme puno "piju", pa je važno redovito im dolijevati vodu. Nakon što ih kupite, potrudite se da im što prije osigurate mjesto u vazi i tako im pomognete da se rehidriraju i procvjetaju.

2. Redovito mijenjajte vodu i obrezujte stabljike

Tulipani ne vole "piti" prljavu vodu, zato je redovito mijenjate (svakih nekoliko dana) i svaki put obrežite stabljike za otprilike jedan centimetar.

Također, uklonite višak lišća s tulipana jer mogu početi trunuti u vodi, a može doći i do preranog cvjetanja.

Tulipan Tulipani imaju toliko detalja i boja (Foto: Living4media)

3. Dom iz snova

Tulipanima pronađite dom iz snova. Za početak, nemojte ih smještati na direktnu sunčevu svjetlost, a s obzirom na to da sezona grijanja još traje, držite ih i podalje od radijatora jer će im dehidrirati stabljike, ali i od voća, koje oslobađa plinove zbog kojih tulipani blijede.

ODGOVORI NA JOŠ NEKA PITANJA

Jedno od pitanja koje će vas možda mučiti oko tulipana jest - zašto su se objesili?

Ne brinite se, oni nisu uvenuli. Tulipani koriste vodu kako bi poduprli svoje stabljike. Ako su se objesili na putu do kuće, znači samo da su ožednjeli tijekom putovanja do vašeg doma. Sve što trebate napraviti jest obrezati ih i staviti u vodu. Do jutra će se oporaviti.

Kreću li se tulipani?

Tulipani reagiraju na sunčevu svjetlost i kreću se. Okreću se prema izvorima svjetlosti oko sebe u nadi da će ih vidjeti oprašivači. Osim toga, možda ste primijetili i da se otvaraju tijekom sunčanih dana, a zatvaraju noću.

Tulipan Tulipane stavite u dovoljno visoku vazu (Foto: Living4media)

Zašto ne ostaju uspravni i što mogu učiniti u vezi s tim?

Tulipani neprestano rastu u svojoj vazi i razigrano se kreću u vodi. To je dio njihova šarma i nema razloga za brigu. Ako želite da ostanu uspravni, postoji nešto što možete učiniti.

 • Prva je opcija da ih stavite u dovoljno visoku vazu kako bi se mogli nasloniti na nju bez savijanja.
 • Ako ih želite uspraviti za neku posebnu prigodu, možete ih izvaditi iz vaze i omotati papirom u obliku stošca te ih zatim vratiti u vodu i ostaviti u mračnoj sobi preko noći.

Kada ih ujutro odmotate, bit će savršeni.

 • Nakon toga nemojte zaboraviti redovito rotirati vazu kako biste spriječili da rastu u jednom smjeru, prema izvoru svjetlosti.

Čije društvo ne vole?

Tulipane ne stavljajte u vazu zajedno s narcisama. To su dva prekrasna proljetna cvijeta, ali nisu prijatelji. Narcise, naime, izlučuju tvar zbog koje tulipani brže blijede.

Tulipan Iako su narcise i tulipani vizualno lijepi par, izbjegavajte ih stavljati zajedno u vazu (Foto: Living4media)

Baš su posebni! 10 ideja kako naglasiti svu ljepotu tulipana Tulipani Tulipani - 4 Tulipani - 3 +6 Tulipani - 2

Kako fotografirati tulipane?

S obzirom na to da su tulipani i prave zvijezde Instagrama, pronašli smo i nekoliko savjeta kako ih najbolje fotografirati za sve one koji će svoje cvjetne ljepotane htjeti podijeliti s pratiteljima na društvenim mrežama.

 1. Gledajte ih "oči u oči"
  Spustite se na razinu tulipana kako biste uhvatili cijeli raspon njihove ljepote. Fotografirajući ih iz nove perspektive, predstavit ćete ih na način koji nije čest.
 2. Uhvatite detalje
  Tulipani imaju toliko detalja i boja. Fotografirajte ih tako da jedan cvijet bude u fokusu kako biste pomoću njega prikazali sve predivne detalje.
 3. Obratite pozornost i na pozadinu
  Zadnje što želite jest fotografirati predivno cvijeće dok se u pozadini vidi zgužvana kuhinjska krpa (osim ako vam to nije bila namjera). Pripazite zato na pozadinu svoje fotografije kako bi se fotografiju dodatno poboljšala.

Sorta tulipana zvana Dior Sorta tulipana zvana Dior (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju