Pokrenuta je vrijedna inicijativa Školske knjige, Instituta za inovacije i Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment. Digitalni učenički inkubator povezuje učitelje i učenike iz cijele Hrvatske.

• Digitalni učenički inkubator je online sustav s besplatnim edukacijskim programom kojim se želi ojačati kreativni potencijal i poduzetnički način razmišljanja učenika osnovnih i srednjih škola

Pokretači prvoga digitalnog učeničkog inkubatora u Hrvatskoj su Školska knjiga, Institut za inovacije i Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment

U izazovnim trenutcima socijalnog distanciranja želimo učiteljima pružiti podršku, a učenicima omogućiti da uče o kreativnosti, inovacijama i poduzetništvu, ističe doc. dr. sc. Goran Vlašić iz Instituta za inovacije

Digitalni učenički inkubator, online sustav za razvoj kreativnih i poduzetničkih potencijala učenika osnovnih i srednjih škola, pokrenut je ovih dana na platformi stellarplatform.com.

Vrijedna inicijativa osmišljena je u izazovnim trenutcima socijalnog distanciranja kako bi povezala učitelje i učenike na nacionalnoj razini i pružila im besplatnu edukaciju o tome kako razvijati kreativne ideje i ostvariti poduzetničke projekte. Pokretači prvoga digitalnog učeničkog inkubatora u Hrvatskoj su Školska knjiga, Institut za inovacije te Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment.

Cilj je Digitalnoga učeničkog inkubatora potaknuti učenike da se angažiraju i povežu u nečemu što vole ili u čemu su strastveni, u širokom rasponu od sporta, glazbe, umjetnosti i edukacija do tehnologije i online aplikacija.

Na natječaj se mogu prijaviti i projekti kojima škola želi nešto poboljšati ili promijeniti u zajednici, poput razvoja školskog okoliša i smišljanja aktivnosti i programa za umirovljenike. Dobrodošli su prijedlozi vezani za aktualne društvene teme kao što su klimatske promjene, online sigurnost, ekološka proizvodnja i razvoj poljoprivrede te inovativne ideje za pomoć u svakidašnjem životu ili radu djece s posebnim potrebama.

Predavanja će voditi dr. sc. Goran Vlašić, docent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i suosnivač Instituta za inovacije, naš nagrađivani znanstvenik i jedan od vodećih stručnjaka na području kreativnosti i inovacija. O toj vrijednoj inicijativi kaže:

- Digitalni učenički inkubator je mjesto na kojemu učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj mogu učiti o kreativnosti, inovacijama i poduzetništvu i to znanje primijeniti smišljajući ideje i projekte koji stvaraju vrijednost.

Cilj nam je kontinuirano razvijati kreativni potencijal i poduzetnički način razmišljanja učenika što je posebno važno u ovim izazovnim trenutcima socijalnog distanciranja kada je smanjen broj interakcija te otežan proces učenja i primjenjiva rada. Unatoč tomu, željeli smo iskoristiti prilike koje se pružaju u online kontekstu i podržati učitelje u njihovu radu s učenicima. Strukturirali smo online sustav koji će povezati učitelje i učenike iz cijele Hrvatske, a poslije i iz cijelog svijeta.

Svrha projekta je aktivno poticati kreativno i apstraktno promišljanje, stimulirati poduzetnički duh i stvaranje vrijednosti, educirati učenike o kreativnosti, inovacijama i pokretanju projekata. Jednako tako Digitalni učenički inkubator promicat će timski rad i zajedništvo te omogućiti učenicima da pokažu proaktivnost i odgovornost u izvannastavnim aktivnostima.

– U Digitalnom učeničkom inkubatoru mogu besplatno sudjelovati učenici svih viših razreda osnovnih te srednjih škola u Hrvatskoj. Učenici se za sudjelovanje moraju javiti učitelju koji ih zatim prijavljuje u inkubator s pomoću online obrasca.

Tijekom trajanja inkubatora svi prijavljeni učenici polazit će predavanja i učiti od praktičara kojima su kreativnost, inovacije i poduzetništvo svakidašnjica te, rješavajući komplete zadataka, razvijati ideje i projekte u timovima. Nismo željeli davati okvire i ograničenja u projektima koji se mogu prijaviti na natječaj, nego potaknuti učenike da razmišljaju o stvarima koje ih čine sretnima kako bi tu strast usmjerili u razvoj ideja i projekata – najavljuje uime organizatora doc. dr. sc. Goran Vlašić.

Najbolji projekti bit će nagrađeni, a u ocjenjivanju će presuditi tri komponente: originalnost, smislenost/korisnost i utjecaj projekta na korisnike te na društvo u cjelini.

S učenicima će se puno razgovarati o tome što je kreativnost te kako stvarati dobre ideje i pretvoriti ih u konkretne aktivnosti i projekte. Uz predavanja profesora Gorana Vlašića, bit će im na raspolaganju edukativni sadržaji istaknutih pojedinaca s velikim iskustvom u domeni kreativnosti, inovacija i poduzetništva.

– Dugi niz godina vjerovalo se u pretpostavku da se svi ljudi rađaju kreativni, a da obrazovni sustav "ubija" kreativnost, odnosno umanjuje kreativni potencijal djece.

Pokazalo se da ta pretpostavka nije točna jer bi u tom slučaju djeca bez ikakva obrazovanja bila najkreativnija i s najviše potencijala.

Naime, čovjek se ne rađa kreativan, već znatiželjan. Ljudski mozak je "optimizacijski mehanizam" stvoren da nas održi na životu, a ne da stvara kreativna rješenja. U tom kontekstu nužno je strukturirano provoditi aktivnosti koje kontriraju urođenoj ljudskoj nekreativnosti i potiču na apstraktno razmišljanje izvan okvira i analogija – zaključuje doc. dr. sc. Vlašić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju