Dijeta je pojam koji mnogi nakon blagdanskog obilja na stolu ukucavaju u internet tražilicu. No da biste smanjili 'štetu' nastalu nekontroliranim unosom slasnih zalogaja i širenjem želuca ne morate ići na rigorozne dijete. Kako biste zavarali neoubuzdan osjećaj gladi, te tijelu priuštili čišćenje bez dijete, pomaže pametan odabir zalogaja

Rigorozne dijete kojima želimo ukloniti nakupljene blagdanske kilograme brojni nutricionisti nikako ne preporučuju jer naše tijelo gladovanju neće uzvratiti pozitivno. Dapače podvrgnuto drastičnom planu popularnih dijeta ono će uzvratiti oslabljenim imunitetom, malaksalošću i time postati podložno gripi, prehladi i virozama.

Kako bi tijelu priuštili čišćenje i to bez dijeta, pomaže pametan odabir namirnica koje produžuju osjećaj sitosti

Čišćenje tijela definitivno je neophodo i uz više kretanja najbolji izbor za oslobađanje tijela nakupljenih slojeva masnoća. U prehranu se kao treći korak na putu do stare kilaže preporuča unos pametnih namirnica koje će tijelu pružiti potrebne vitamine i minerale, ali i koje će obuzdati divovski apetit.

1. Banana
Obiluje kalijem koji pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma, a jedna banana sadrži čak 450 mg ovog elementa. Prirodni šećeri fruktoza, saharoza i glukoza odličan su izvor energije za naše tijelo, pa konzumirajući bananu zatomljujemo lažne osjećaje gladi koji nas često dovode do zabranjenih zalogajčića koji su uzročnici masnih jastučića, dok su vlakna kojima banana obiluje ključni u ubrzavanju metabolizma.

2. Žitarice
Cjelovite žitarice nabolje su prijateljice probave, ali i sitosti zahvaljujući obilju dijetalnih vlakana koji smanjuju osjećaj gladi. Biljna vlakna u zobi i ječmu povoljno utječu na smanjenje kolesterola, dok sve sve žitarice sadrže pentoze tj. sluz koja ima laksativno djelovanje i regulira šećer u krvi.

3. Zeleni čaj
Vjerni saveznik za kojim valja posegnuti najmanje tri puta dnevno jer glavni sastojak zelenih listića je katehin. On naime ubrzava izgaranje kalorija, time i masnoća do čak 40 posto.

4. Cimet
Omiljeni blagdanski začin poželjno je što duže zadržati u prehrani. Prstohvat cimeta svakodnevno posut po voću ili u mlijeku regulira najvećeg okidača gladi u tijelu – inzulin. Cimet smanjuje i kolestreol u tijelu.

5. Mahunarke
Grah, grašak, bob izaberite svoju omiljenu mahunarku i konzumirajte je za glavni obrok nakon kojeg će vas osjećaj sitosti pratiti najmanje četiri sata. Naime mahunarke nose nadimak 'mesa za siromašne' jer sadrže bogato posložen proteinski sastav, nizak glikemijski indeks, od minerala i vitamina tu su željeza, kalcija i magnezij u visokim količinama. Ubrzavaju metabolizam i rješavaju nas osjećaja gladi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju