Sezona skijanja je pred nama, stoga je krajnje vrijeme da tijelo pripremite za napore koji ga očekuju. Mario je za vas pripremio set vježbi koji služe kao preventiva od ozlijeda, a njihova je zadaća ojačati mišićno - zglobni sustav. Vježbajte s Marijem kako bi vaše uživanje na snijegu bilo nezaboravno!

U skijanju je vrlo važna ravnoteža, stoga, u treningu pripreme za skijanje je potrebno posebno poraditi na razvoju upravo te motoričke sposobnosti. Osim toga, treba ojačati i mišiće trbuha, zdjelice, leđa te naravno nogu i guze, a ovotjedni trening namjenjen je upravo jačanju tih mišića.


1. vježba - jačanje nogu i donjeg dijela leđa

- stanite malo šire od širine kukova, palice ili štapove držite u rukama i udahom se spustite u čučanj, a izdahom se vratite u početni položaj. Leđa cijelo vrijeme držite ravno (zategnuta), a kad se spustite u čučanj projekcija koljena ne smije prelaziti prste. Napravite 3 serije po 15 ponavljanja. Vježbu možete izvoditi i bez štapova.

2. vježba - jačanje nogu i leđa, razvoj ravnoteže

- stanite u široki raskoračni stav i udahom se spustite u čučanj na desnu nogu; izdahom se vratite u početni položaj. Isto napravite i na lijevu stranu. Leđa cijelo vrijeme držite ravno,a kad se spustite u čučanj težište tijela nek bude na peti i vanjskom bridu stopala. Napravite 12 ponavljanja na svaku stranu i tako 3 serije.

3. vježba - razvoj ravnoteže i jačanje cijelog tijela

- stanite na lijevu nogu, a desno koljeno podignite u visinu kukova; palicu stavite iza glave; udahnite i kroz izdah istovremeno ispružite ruke iznad glave i opružite desnu potkoljenicu. Udahom se vratite u početni položaj. Gornji dio tijela mora cijelo vrijeme biti čvrst, a trbuh aktivan. Napravite 10 ponavljanja sa svakom nogom. Vježbu možete izvoditi i bez štapa.

4. vježba - jačanje trbušnih mišića

- u ležećem položaju podignemo se na donji brid lopatica, dlanove postavimo na zatiljak, a potkoljenice paralelno s podom. Iz tog položaja, kroz izdah, istovremeno podižemo lopatice u zrak i opružamo potkoljenice gore. Zdjelicu cijelo vrijeme držimo stisnutu u pod. Napraviti 3 serije po 15 ponavljanja.

Fit&Fun s Marijem: Učvrstite kritične zone!

Fit&Fun s Marijem: Učvrstite svoju guzu!

Fit&Fun s Marijem:Vježbajte u vašem uredu!

Fit&Fun s Marijem: Razgibajte se na radnom mjestu!

Fit&Fun s Marijem Valentićem je počeo!

Vježbajte s Marijem Valentićem!

5. vježba - jačanje trupa, nogu i ramena. Istezanje stražnje strane natkoljenica.

- u sjedećem položaju (noge opružene, a leđa okomita; tijelo mora imati oblik slova 'L') ispružimo ruke u visinu ramena; kroz izdah povlačimo laktove nazad (palicu na prsa), a tijelo zadržavamo okomito i čvrsto. Napraviti 3 serije po 10 ponavljanja.

6. vježba - jačanje leđa

- legnemo potrbuške, ispružimo ruke ispred glave i prsa podigneemo u zrak. Kroz izdah podižemo desnu ruku i lijevu nogu u zrak i istežemo što DALJE u suprotnim smijerovima. Spustimo dolje i ponovimo isto s drugom rukom i nogom. Zdijelica cijelo vrijeme mora biti stisnuta u pod, a trbuh stisnut prema kralješnici. Napraviti 10 ponavljanja svakom rukom/nogom i tako 3 serije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju