Liječnici uoči početka svake zime pozivaju sve starije i bolesne da se cijepe protiv gripe, a mlada i zdrava djeca im nisu u fokusu, no ove bi se zime to moglo promijeniti.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, liječnici iz mnogih dijelova svijeta sve su skloniji tome da se uoči ove sezone gripe cijepe i djeca. Budući da djeca mogu prenijeti virus gripe, kao jedan od argumenata za njihovo cijepljenje navodi se olakšavanje tereta zdravstvenom sustavu.

Njemački infektolog Bernd Salzberger, liječnik u sveučilišnoj bolnici u Regenesburgu, kaže da je zaštita baka i djedova jedan od razloga zbog kojih je cijepljenje djece dobra ideja jer bi se kombinacija gripe i COVID-a  mogla pokazati fatalnom za osobe treće životne dobi.

Mnogi se liječnici slažu s time, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je "cijepljenje protiv gripe u sezoni 2020. - 2021. najvažnije dosad".

Ankete

(8425) Hoćete li cijepiti svoje dijete protiv gripe?

rezultati povratak glasova88
rezultati

Ipak, mnogi roditelji oklijevaju. Jedan od razloga je činjenica da djeca školske dobi relativno dobro podnose gripu, rekao je Salzberger. No ako dijete ''pokupi'' virus u vrtiću ili školi, može ga prenijeti starijim članovima obitelji kojima će gripa mnogo teže pasti.

Slika nije dostupna Jasni simptomi: Kako razlikovati zarazu koronavirusom od prehlade i gripe?

I ne treba zaboraviti da je koronavirus i dalje velika prijetnja, napominje njemački infektolog.

Moguće je imati koronavirus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija. Cjepivo protiv gripe jednostavno smanjuje dio opasnosti. Ono je sigurno za djecu stariju od šest mjeseci, kazali su s Instituta Roberta Kocha, njemačkog centra za kontrolu bolesti.

Slika nije dostupna Jača imunitet: Napravite prirodni antibiotik za borbu protiv sezonskih bolesti

Idealno bi bilo, kažu liječnici, cijepiti se negdje oko kraja listopada i početka studenoga jer optimalan zaštitni učinak nastupa dva tjedna poslije i zatim polako popušta u iduća tri mjeseca. No ipak je najvažnije da se cijepe oni stariji od 60, trudnice, osobe s kroničnim bolestima i zdravstveni radnici.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju