Liječnici uoči početka svake zime pozivaju sve starije i bolesne da se cijepe protiv gripe, a mlada i zdrava djeca im nisu u fokusu, no ove bi se zime to moglo promijeniti.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, liječnici iz mnogih dijelova svijeta sve su skloniji tome da se uoči ove sezone gripe cijepe i djeca. Budući da djeca mogu prenijeti virus gripe, kao jedan od argumenata za njihovo cijepljenje navodi se olakšavanje tereta zdravstvenom sustavu.

Njemački infektolog Bernd Salzberger, liječnik u sveučilišnoj bolnici u Regenesburgu, kaže da je zaštita baka i djedova jedan od razloga zbog kojih je cijepljenje djece dobra ideja jer bi se kombinacija gripe i COVID-a  mogla pokazati fatalnom za osobe treće životne dobi.

Mnogi se liječnici slažu s time, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je "cijepljenje protiv gripe u sezoni 2020. - 2021. najvažnije dosad".

Hoćete li cijepiti svoje dijete protiv gripe?

glasova:

Ipak, mnogi roditelji oklijevaju. Jedan od razloga je činjenica da djeca školske dobi relativno dobro podnose gripu, rekao je Salzberger. No ako dijete ''pokupi'' virus u vrtiću ili školi, može ga prenijeti starijim članovima obitelji kojima će gripa mnogo teže pasti.

Slika nije dostupna Jasni simptomi: Kako razlikovati zarazu koronavirusom od prehlade i gripe?

I ne treba zaboraviti da je koronavirus i dalje velika prijetnja, napominje njemački infektolog.

Moguće je imati koronavirus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija. Cjepivo protiv gripe jednostavno smanjuje dio opasnosti. Ono je sigurno za djecu stariju od šest mjeseci, kazali su s Instituta Roberta Kocha, njemačkog centra za kontrolu bolesti.

Slika nije dostupna Jača imunitet: Napravite prirodni antibiotik za borbu protiv sezonskih bolesti

Idealno bi bilo, kažu liječnici, cijepiti se negdje oko kraja listopada i početka studenoga jer optimalan zaštitni učinak nastupa dva tjedna poslije i zatim polako popušta u iduća tri mjeseca. No ipak je najvažnije da se cijepe oni stariji od 60, trudnice, osobe s kroničnim bolestima i zdravstveni radnici.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju